Ποτέ δεν ήμασταν “όλοι μαζί”! Ούτε το 1821, ούτε το 1999 στους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς…

Η πρεσβεία της Σερβίας τιμά τους Έλληνες αδερφούς για τη στάση τους στους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς. Ο λαός όμως δεν είχε την ίδια στάση με την κυβέρνησή του…

Σήμερα είναι η επέτειος της Επανάστασης του 1821, χτες όμως ήταν μια μαύρη επέτειος από την έναρξη των Νατοϊκών βομβαρδισμών στην -ενιαία ακόμα- Γιουγκοσλαβία, το 1999. Και όπως ακριβώς δεν ήμασταν “όλοι μαζί” το ’21, έτσι δεν ήμασταν “όλοι μαζί” στους δρόμους και το 1999.

Η Σερβική Πρεσβεία στην Ελλάδα μάς θύμισε τη χτεσινή επέτειο, με μια ανάρτηση στην οποία αναφερόταν με ευγνωμοσύνη στους Έλληνες αδελφούς που στάθηκαν στο πλευρό του σερβικού λαού και των αθώων θυμάτων εκείνες τις δύσκολες στιγμές.

Τι ακριβώς εννοούμε όμως, όταν λέμε Έλληνες αδερφούς;

Μήπως εννοούμε πχ την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης; Προφανώς και όχι. Η κυβέρνηση Σημίτη έδωσε γη και ύδωρ στα Νατοϊκά στρατεύματα και επέτρεψε πρόθυμα τη διέλευσή τους από το ελληνικό έδαφος, κυνηγώντας με μανία όσους ύψωσαν το ανάστημά τους και αντιστάθηκαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Η αλληλεγγύη στον σερβικό λαό ήταν παλλαϊκή, σχεδόν καθολική -αν και για πολλούς ορθόδοξη. Πάνω από όλα όμως ήταν η αλληλεγγύη ενός λαού προς έναν άλλο λαό που ήθελε την ανεξαρτησία του. Μπορεί η αλληλεγγύη αυτή να μην είχε (μόνο) κόκκινο χρώμα, να ήταν πιο “παρδαλή” από ό,τι θα ήθελαν κάποιοι. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει όμως το γνήσια λαϊκό της χρώμα, που εκφράστηκε αυθόρμητα, ενάντια στον πόλεμο, την “υπερδύναμη”, αλλά και την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, που είχε επιλέξει στρατηγικά την απέναντι πλευρά.

Και αυτό καμία γενική αναφορά στους Έλληνες αδερφούς δεν μπορεί να το αλλάξει. Υπάρχει ιστορική μνήμη και τεκμήρια ανεξίτηλα.

Μια ευρωπαϊκή “παραφωνία”: Ελλάδα και βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας – Το ΚΚΕ, οι διαδηλώσεις, ο τύπος και οι αντιδράσεις των αστικών κομμάτων

Η ηρωική αντίσταση των κομμουνιστών στη νατοϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία (VIDEO) – 20 χρόνια μετά

Όταν η ΑΕΚ έσπασε το φράγμα των Νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: