Πολιτικό άσυλο στον Τουργκούτ Καγιά μετά από εξαντλητική απεργία πείνας

Η απόφαση μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί στο έπακρο, ώστε ο Καγιά να μην αντιμετωπίσει ποτέ ξανά στο μέλλον την εκδικητικότητα του αστικού τουρκικού κράτους, που τόσες φορές έχει νιώσει στο πετσί του τις τελευταίες δεκαετίες.

Δικαιώθηκε ο σκληρός αγώνας του Τούρκου ακτιβιστη Τουργκούτ Καγιά μετά από απεργία πείνας άνω των σαράντα ημερών, που έφερε σε πολύ κρίσιμο σημείο την καταστασκ της υγείας του. Η επιτροπή ασύλου, που τον είχε επισκεφθεί τη Δευτέρα εκεί που νοσηλευόταν διερευνωντας τους λόγους του αιτήματος του για χορήγηση πολιτικού ασύλου αποφάσισε τελικά να του παραχωρήσει το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα, με κάθε νομική προστασία που αυτό συνεπάγεται.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε πέραν της αποφασιστικοτητας του ίδιου του Καγιά το κύμα αλληλεγγύης που ξεδιπλώθηκε από σειρά μαζικών φορέων, οργανώσεων και κομμάτων, ανάμεσα τους και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το ΠΑΜΕ. Υπενθυμίζεται επίσης πως σύντροφοι του Καγιά είχαν δεχθεί υπό τα βλέμματα της αστυνομίας επίθεση φασιστοειδων στην πλατεία Συντάγματος προ ημερών, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες άλλων αλληλέγγυων για αναίτια προσαγωγή τους στο τμήμα.

Η απόφαση μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί στο έπακρο, ώστε ο Καγιά να μην αντιμετωπίσει ποτέ ξανά στο μέλλον την εκδικητικότητα του αστικού τουρκικού κράτους, που τόσες φορές έχει νιώσει στο πετσί του τις τελευταίες δεκαετίες. Όλα αυτά κόντρα σε επικίνδυνες αντιλήψεις ανταλλαγής “τρομοκρατών” με τους δύο κρατούμενους Έλληνες αξιωματικούς στην Ανδριανούπολη, όπως εκφράστηκαν στον τηλεοπτικό αέρα από τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Είναι λυπηρό ως εξοργιστικό που έπρεπε να φθάσει σε αυτό το οριακό σημείο η υγεία του αγωνιστή ώστε να ικανοποιηθεί το θεμελιώδες δικαίωμά του να αποφύγει μια άδικη δίκη και πιθανά βασανιστήρια στις τουρκικές φυλακές, ενώ τα περιστατικά κατά το οποία αυτό το ακραίο για την σωματική ακεραιότητα μέτρο χρησιμοποιήθηκε για την κατοχύρωση θεωρητικά αυτονόητων δικαιωμάτων έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα, καθιστώντας ακόμα πιο φρούδες τις ελπίδες όσων πίστευαν ότι “κι αν δεν κάνει κάτι στην οικονομία ο Σύριζα, τουλάχιστον θα υπάρξουν στον τομέα των δικαιωμάτων”.

Με πληροφορίες από antigeitonies.blogspot.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: