Πλην Λακεδαιμονίων! – Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή την απόκτηση των Rafale

Το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση έγιναν για άλλη μια φορά κυβερνητικές τσόντες, και ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε με… επιφυλάξεις θετική ψήφο “για την εθνική άμυνα, με αίσθημα ευθύνης…”

Τι δουλειά έχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο Μάλι και τη Σαουδική Αραβία;
Από πότε είναι θεματοφύλακες των κυριαρχικών δικαιωμάτων οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις;
Πώς δίνει με τόση ευκολία λεφτά για τα γαλλικά Ραφάλ μια κυβέρνηση που, έναν χρόνο τώρα, δεν μπόρεσε να βρει λεφτά για περισσότερα μέσα μεταφοράς, περισσότερους γιατρούς, νοσοκομειακούς και εκπαιδευτικούς;
Τι σχέση έχει η άμυνα της χώρας με τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς;
Τι προσφέρει στον λαό μας η δαπάνη 4 δις ευρώ (το 2% του ΑΕΠ) για το ΝΑΤΟ;
Τι σχέση έχουν τα συμφέροντα του λαού μας με τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης που επιδιώκει την γεωπολιτική της αναβάθμιση σε αυτούς τους σχεδιασμούς;

Αυτοί ήταν μερικοί από τους βασικούς άξονες που έβαλαν στις ομιλίες τους ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάσης και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, τονίζοντας πως το βασικό δίλημμα δεν είναι “εξοπλισμοί ή όχι”, αλλά σε ποιο πλαίσιο εντάσσονται και σε ποιες ανάγκες. Για την υπεράσπιση της χώρας ή για τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς; Και με αυτό το κριτήριο, καταλήγουν στην καταψήφιση.

Σημείωσαν πως οι ιμπεριαλιστές που βαφτίζονται “σύμμαχοι” είναι οι ίδιοι που δε βλέπουν σύνορα στο Αιγαίο, την επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που εναποθέτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα στις δυνάμεις που τα υπονομεύουν, ετοιμάζουν χωρική – χρονική επέκταση των Βάσεων, βαφτίζουν αμαρτωλές συμφωνίες ως “παράγοντα σταθερότητας”. Μια κριτική που δεν αφορά μόνο τη ΝΔ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ με τις γελοιότητες της εκτός τόπου και χρόνου αμερικανιάς «περί διαβολικά καλού Τραμπ»- και με την προίκα της “αναβάθμισης των F16”.

Το σκεπτικό της θέσης του ΚΚΕ ήταν σαφές και κρυστάλλινο.

Η θέση του ΚΚΕ να καταψηφίσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ είναι θέση ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες του ελληνικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών του για την θωράκιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων του, της ειρήνης και της ασφάλειάς του, της φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς της περιοχής και του κόσμου.

Τι στάση τηρούν όμως τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης; Η Ελληνική Λύση γίνεται η “ακροδεξιά τσόντα” της κυβέρνησης, το ΚΙΝΑΛ δρα περίπου ως κυβερνητικός εταίρος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25…

Στη ζωντανή κάλυψη του Left.gr, διαβάζουμε “περί επιφύλαξης”…

Υπερ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.

Σε άλλο σημείο, ο ειδικός αγορητής Γ. Τσίπρας έκανε λόγο για θετική ψήφο με προϋποθέσεις.

 Η θετική μας στάση στην επιλογή των Rafale, είναι υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο στρατηγικός αμυντικός σχεδιασμός, ο οποίος υπήρχε». Το «ναι» στα Rafale από τη δική μας πλευρά, εξήγησε, είναι υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο σχεδιασμός αυτός.

Μια τοποθέτηση, που μας θυμίζει συνειρμικά ένα άλλο σημείο της ομιλίας του Δ. Κουτσούμπα.

Πρέπει να είναι κάποιος πολύ αφελής για να μην μπορεί να εντοπίσει ότι το ΝΑΤΟ έχει αποφασιστικό λόγο και για την χρήση και για τον προσανατολισμό των οπλικών συστημάτων κάθε χώρας – μέλους του.

Ακόμα πιο καθαρή όμως είναι η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούση. Το Left.gr την καλύπτει βάζοντας τίτλο:

Γ. Ραγκούσης: Το «ναι» στα Ραφάλ είναι «ναι» στην πατριωτική ευθύνη, την εθνική άμυνα, την ακεραιότητά μας

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, βλέπουμε μεταξύ άλλων τα εξής σημεία.

Αναγκαζόμαστε να πούμε «ναι» στην απόκτηση των Ραφάλ που στην πραγματικότητα είναι ένα «ναι» στην εθνική άμυνα, στην ακεραιότητα της πατρίδας μας, απέναντι στην ιστορική και πατριωτική ευθύνη που προφανώς έχουμε και πρέπει να πάρουμε ένα μέρος αυτής.

Και λίγο πιο κάτω -αφήνουμε χωρίς διόρθωση τα λάθη πληκτρολόγησης.

Όπως σας είπε και ο κ. Γιώργο Τσίπρας, επειδή δεν είμαστε ΝΔ, λέμε «ναι» στην απόκτηση των Ραφάλ. Αν είχαμε τη λογική σας, τη λογική της σκανδαλολογίας, θα μπορούσαμε να έχουμε  πιαστεί από πλειάδα αφορμών, για να ψηφίσουμε σήμερα ή παρόν ή να καταψηφίσουμε: (..) Ωστόσο, έχουμε απόλυτη όμως συναίσθηση των ιστορικών στιγμών και την πατριωτική ευθύνη απέναντι στο λαό έτσι ώστε να πούμε «ναι» στην απόκτηση των Ραφάλ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως η σημερινή θετική του ψήφος δεν πρέπει να εκληφθεί ως θετική ψήφος και στα επόμενα σχέδια της ΝΔ. Σε αντίθεση με τις φραστικές κορόνες, όμως, αυτό που μένει είναι η πράξη και αυτές πιστοποιούν μια περίοδο αγαστής σύμπνοις και συμπολίτευσης  σε μια σειρά τομείς.

Ναι αλλά μετά… θα λογαριαστούμε. Προς το παρόν, τον λογαριασμό των 25 δις τον πληρώνει για πολλοστή φορά ο ελληνικός λαός.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: