Πλέον το ομολογούν κι οι ίδιοι – “Πέσαμε τελείως έξω! Ανοίξαμε τον τουρισμό και εξαπλώθηκε με ταχύτητα ο ιός…”

Πρώτη φορά κυβερνητικό στέλεχος αναγνωρίζει το αυτονόητο: ότι η απόφαση να ανοίξει ο τουρισμός το καλοκαίρι συνέβαλε στην εξάπλωση του ιού.

Δεν είναι πως ο λόγος του Άδωνη δεν κινήθηκε στη γνωστή πεπατημένη. Μεταξύ άλλων μας είπε ότι “αυτή η πανδημία έχει ένα τεράστιο κομμάτι ατομικής ευθύνης”. Ότι “ο ιός είναι που αποφασίζει για την πανδημία” -λες και δεν υπάρχει κρατική ευθύνη. Ότι η κυβέρνηση διπλασίασε τις κλίνες ΜΕΘ και ότι ο Κικίλιας δεν είναι ο Ιησούς Χριστός να γεμίζει τα πανέρια με τα ψάρια. Και επίσης, ότι δεν υπάρχουν στη χώρα εντατικολόγοι για να επανδρώσουν περισσότερες κλίνες! Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε τη δύσκολη κατάσταση σε διεθνές επίπεδο και το απαγορευτικό (lockdown) της Γερμανίας, που είναι η χώρα με τις περισσότερες ΜΕΘ, αναλογικά με τον πληθυσμό.

Όταν όμως οι δημοσιογράφοι επέμειναν στο κομμάτι της κυβερνητικής ευθύνης, ο Άδωνις αναγκάστηκε να παραδεχτεί κάποια πράγματα που μπορεί να μοιάζουν αυτονόητα, είναι όμως “εντυπωσιακά”, δεδομένου ότι μόλις λίγες μέρες πριν, ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να δεχτεί το μερίδιο που είχε στην εξάπλωση της πανδημίας, η απόφαση για το άνοιγμα του τουρισμού.

«Πέσαμε τελείως έξω κι εμείς ως προς τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος. Το σενάριο που είχαμε πιστέψει, κι εγώ αυτό είχα πιστέψει για να είμαι ειλικρινής, ήταν πως όταν ανοίγαμε τον Ιούνιο, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι σχετικά ήρεμοι, με έναν αδύναμο ιό. Άρα η κεντρική μας φιλοσοφία ήταν πώς θα ανοίξουμε τον τουρισμό και την οικονομία, σκεπτόμενοι ότι έχουμε 5 μήνες να διορθώσουμε την οικονομική ζημία του Μαρτίου και του Απριλίου. Δεν είδαμε τόσο γρήγορα ότι ο ιός μεταλλάχθηκε και τελικά εξαπλώθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι αναμέναμε. Αυτο όμως ήταν πρωτόγνωρο που έκανε τη διαφορά. Πιθανόν αν το γνωρίζαμε, να είχαμε κινηθεί λίγο διαφορετικά».

Δεν πρόκειται για ουσιαστική αυτοκριτική. Είναι όμως μια παραδοχή που αδειάζει όσα (δεν) έλεγε ο Μητσοτάκης τις προάλλες. Και είναι χρήσιμο να έχουμε στο νου μας αυτή την υπόμνηση για το καλοκαίρι που έρχεται, αν δεν έχουν αλλάξει ως τότε τα δεδομένα για τα εμβόλια.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: