Όταν λέτε “κάθε φασισμό”; Υπήρχαν πολλοί φασισμοί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Ο φασισμός είναι ένας και τον τσάκισε ο Κόκκινος Στρατός. Η “Αυγή” λέει πως πολεμά “κάθε φασισμό”, όπως ο Τσίπρας κάποτε τιμούσε στη Μόσχα “όσους έδωσαν τη ζωή τους για να ηττηθεί ο Ολοκληρωτισμός”. Άραγε τους ξεφεύγουν κατά λάθος ή τα λένε επίτηδες;

Το σημερινό φύλλο της Κυριακάτικης Αυγής κυκλοφορεί με ένα αφιέρωμα στην επέτειο του “ΟΧΙ”, και τον διφορούμενο πρωτοσέλιδο τίτλο “Πολεμάμε κάθε φασισμό”.

Για μια στιγμή, όμως. Όταν λέει “κάθε φασισμό” τι ακριβώς εννοεί η “αριστερή εφημερίδα”; Κάνει μήπως διαχωρισμό ανάμεσα στο ναζισμό και τον ιταλικό ή τον βουλγάρικο φασισμό; Μήπως εννοεί ότι πολεμάνε τον εγχώριο και τον ξένο φασισμό; Για το πρώτο ειδικά, υπάρχουν αρκετές ενστάσεις με βάση όσα (δεν) έκαναν ως κυβέρνηση, αλλά δεν είναι αυτή η ουσία.

Τι εξυπηρετεί άραγε ο διφορούμενος αυτός τίτλος; Η αλήθεια είναι πως ο συνειρμός με όσα είχε πει ο Τσίπρας στη Μόσχα, είναι σχεδόν αναπόφευκτος. Τότε δηλαδή που είχε καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και φόρο τιμής σε “όσους έδωσαν τη ζωή τους για να ηττηθεί ο Ολοκληρωτισμός…”, έτσι γενικά και αόριστα.

Μπορεί στην ανάρτηση να φαίνεται πλέον η εικόνα του Μητσοτάκη -αφού έχουμε άλλη κυβέρνηση-, δε χρειάζεται να μπερδεύεστε όμως, καθώς τόσο γενικές εκφράσεις θα μπορούσε να τις προσυπογράφει και ο σημερινός πρωθυπουργός.

Είναι καιρός να λιώσει όμως αυτή η καραμέλα. Η ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ουσιαστικά η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Ο Κόκκινος Στρατός μαζί με την αντίσταση των λαών τσάκισε το φασισμό, απελευθερώνοντας την Ευρώπη κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, επειδή δεν αρέσει στους σημερινούς απολογητές του συστήματος, κάθε απόχρωσης, με άθλια υπονοούμενα και τη θεωρία των δύο άκρων, ως προβολή στο ιστορικό παρελθόν. Ο φασισμός είναι ένας και τον τσάκισε ο Κόκκινος Στρατός.

Επειδή κανείς δεν μπορεί να δηλώνει άγνοια για το αντιδραστικό αφήγημα των “δύο φασισμών, κόκκινου και μαύρου”, που προωθεί πλέον επίσημα η ΕΕ, και επειδή το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, καλό είναι να προσέχει περισσότερο τις διατυπώσεις της η “αριστερή Αυγή”. Αν υποθέσουμε φυσικά πως πρόκειται για κάτι που τους ξέφυγε…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: