Νίκος Αμπατιέλος: Η νέα γενιά να τολμήσει για να ζήσει όπως της αξίζει και όχι απλά να επιβιώνει

Η πραγματική τόλμη είναι να αμφιβάλλεις, να πηγαίνεις κόντρα στο -κυρίαρχο σήμερα- ρεύμα της υποταγής, στο “δεν αλλάζει τίποτα”, της επιλογής του μικρότερου, δήθεν, κακού.Και επειδή τόλμη στην πράξη, χωρίς τόλμη στις ιδέες, χωρίς να βάζεις υψηλούς στόχους, δεν μπορεί να υπάρξει, τολμηρός είναι ο νέος και η νέα που οργανώνονται στην ΚΝΕ.

Τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», εκεί όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες νέοι, εκεί που χτυπά η καρδιά της αγωνιζόμενης νεολαίας, άνοιξε με χαιρετισμό του ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος. Στην ομιλία του τόνισε:

«Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το ταξίδι του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή” κορυφώνεται, σήμερα, εδώ ακριβώς όπως του αρμόζει:

Με μια τεράστια πολιτική συγκέντρωση που απλώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο το χώρο του Πάρκου που αξιοποιούμε και που θα ολοκληρωθεί με τις συναυλίες και τα αφιερώματα που θα ακολουθήσουν.

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, που με αυτές τις συγκλονιστικές εκδηλώσεις δώσαμε τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες νέους που ήρθαν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ να ανασάνουν και να πάρουν δύναμη.

Να συνειδητοποιούν ότι σε όλα αυτά που ζουν ούτε μόνοι είναι, ούτε μόνοι μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε, μετά από δύο χρόνια, τις αντιπροσωπείες των 24 Κομμουνιστικών Νεολαιών από όλον τον κόσμο και την αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, πραγματοποιώντας έτσι και την πρώτη διά ζώσης συνάντηση σημαντικού αριθμού Οργανώσεων από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Εκφράζουμε και από αυτό το βήμα την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς που υποφέρουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο.

Ιδιαίτερα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Κούβας, αυτού του νησιού της ανθρωπιάς μέσα στον ωκεανό της βαρβαρότητας, που είναι σήμερα ξανά στο στόχαστρο.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία όλου του κόσμου δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους, είναι πολλά αυτά που τους ενώνουν απέναντι στους εκμεταλλευτές τους.

Τα μηνύματα συμπαράστασης των εργαζομένων στα delivery από τη γειτονική Τουρκία στον δίκαιο, μαζικό και τόσο ελπιδοφόρο αγώνα των εργαζομένων στην “e-food” είναι μία μικρή γεύση από το δρόμο που χτίζουμε οι λαοί των δύο χωρών.

Τέτοια ήταν και η μεγάλη επιτυχία της αντιιμπεριαλιστικής κατασκήνωσης της Οργάνωσής μας στη Μυτιλήνη, τον Ιούλη, με το ανατρεπτικό και διεθνιστικό μήνυμα που έστειλε από κοινού με τους συντρόφους από την ΚΝ Τουρκίας.

Καλωσορίζουμε, επίσης, τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών της χώρας μας που βρίσκονται σήμερα εδώ. Ήταν συγκινητική η ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΚΝΕ για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Τους τα παραδίδουμε με την υπόσχεση να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους στον αγώνα που δίνουν για να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους, τώρα που “σβήσαν τα φώτα” της δημοσιότητας, να λάμψει η αλληλεγγύη!

Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλες και φίλοι,

Ολοκληρώνουμε σήμερα εδώ στο Πάρκο Τρίτση τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις.

Σε έναν χώρο τόσο πολύτιμο για τον λαό και τη νεολαία της Δυτικής Αθήνας, που παίρνει νέα ζωή κάθε φορά που ξεκινούν οι εργασίες για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή”.

Όλο το ταξίδι του Φεστιβάλ, από τα μέσα του καλοκαιριού που ξεκίνησε να διασχίζει τη χώρα μέχρι τις κεντρικές εκδηλώσεις εδώ στην Αθήνα, μας επιτρέπει να μιλάμε για ένα από τα πιο μαζικά, τα πιο δυναμικά, τα πιο πετυχημένα Φεστιβάλ των τελευταίων χρόνων.

Τουλάχιστον 30 χρόνια είχαν να πραγματοποιηθούν τόσο μαζικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και αλλού… Αλλά και στα Γιάννενα, στο Ηράκλειο και σε τόσες ακόμα πόλεις είδαμε φέτος τις πιο πετυχημένες εκδηλώσεις των τελευταίων αρκετών χρόνων.

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν για αυτή την επιτυχία και ήταν πολλοί αυτοί, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, αλλά και μεγαλύτεροι σύντροφοι, ο καθένας από το μετερίζι του.

Σφίγγουμε σε όλους θερμά το χέρι!

Ιδιαίτερα συγχαίρουμε και καλωσορίζουμε τα εκατοντάδες νέα μέλη της ΚΝΕ, τους νέους μας συντρόφους και τις νέες συντρόφισσες, που βρίσκονται στο πρώτο Φεστιβάλ της οργανωμένης τους ζωής και είχαν και αυτοί τη δική τους ξεχωριστή συμβολή.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείψει, ειδικά φέτος, που είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη κάθε νέου και νέας να ψυχαγωγηθούν, να περάσουν καλά, να αθληθούν, να βρεθούν και να συζητήσουν με άλλους νέους σαν και αυτούς, ιδιαίτερα μετά τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι τόσοι νέοι άνθρωποι επέλεξαν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ για να τα κάνουν αυτά.

Πρόκειται για ένα πραγματικό, νεανικό ξέσπασμα.

Κόσμος χαρούμενος, νεανικά πρόσωπα χαμογελαστά, δυνατά, αισιόδοξα και κυρίως αληθινά, σε αντίθεση με αυτά που χρησιμοποιούν τα αστικά κόμματα για ντεκόρ στις εξαγγελίες τους…

Πολύ μεγάλο είναι όμως σήμερα και το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων για τη δράση και τις θέσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Η ανταπόκριση που βρήκε το σύνθημα, το κάλεσμα του Φεστιβάλ, ενισχύει κι άλλο την αποφασιστικότητά μας ώστε η νέα γενιά:

– ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ για να ζήσει όπως της αξίζει και όχι απλά να επιβιώνει.

– ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ και να προχωρήσει μπροστά, αφήνοντας πίσω όσους προσπαθούν να την πείσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τη σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία που σαπίζει με τα αποτελέσματα να φαίνονται σε όλους τους τομείς.

– ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ και να μπει ορμητικά στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και το χτίσιμο της κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Η πραγματική τόλμη είναι να αμφιβάλλεις, να πηγαίνεις κόντρα στο -κυρίαρχο σήμερα- ρεύμα της υποταγής, στο “δεν αλλάζει τίποτα”, της επιλογής του μικρότερου, δήθεν, κακού.

Και επειδή τόλμη στην πράξη, χωρίς τόλμη στις ιδέες, χωρίς να βάζεις υψηλούς στόχους, δεν μπορεί να υπάρξει, τολμηρός είναι ο νέος και η νέα που οργανώνονται στην ΚΝΕ.

Άλλωστε, το αποτέλεσμα και της φετινής μας προσπάθειας για το Φεστιβάλ αυτό ακριβώς δείχνει:

Τη δύναμη της οργανωμένης, σχεδιασμένης δράσης εθελοντών ομοϊδεατών, μακριά από συμφέροντα και χορηγούς, με κίνητρο όχι το κέρδος, αλλά την ασίγαστη θέλησή μας να αλλάξουμε τα πράγματα, να μπορέσουμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία στο ύψος των σύγχρονων δυνατοτήτων που η ανθρώπινη εργασία έχει δημιουργήσει.

Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ μπορεί κάθε νέος και νέα να έρθει σε επαφή με έναν άλλο Πολιτισμό, πέρα από αυτόν της μαζικής κατανάλωσης και των σάπιων αξιών.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ δίνει πολιτική διέξοδο στα αδιέξοδα που συναντά κάθε νέος και νέα στην προσπάθεια που κάνει να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Εδώ μπορεί κάθε νέος να ζήσει μια εμπειρία που ξεφεύγει από αυτό που πολλοί ονόμασαν “δυστοπία” μέσα στην πανδημία, κρύβοντας ότι είναι η κανονικότητα του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου.

Εδώ κυριαρχεί η συντροφικότητα και η συλλογικότητα, αντί ο ατομικισμός και η λογική “ο θάνατός σου, η ζωή μου”.

Όλα αυτά μπορεί να διακρίνει ο καθένας και η καθεμιά που βρέθηκε στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ φέτος.

Γιατί η εικόνα με μια θάλασσα νέων στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε κάθε πόλη είναι στην πραγματικότητα εικόνα από τη νεολαία όπως παλεύει η ΚΝΕ να είναι, μαχητική, πρωταγωνίστρια, τολμηρή!

Το σίγουρο είναι ότι με όλους αυτούς τους νέους και τις νέες θα βρεθούμε ξανά από αύριο, στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στους χώρους Άθλησης και Πολιτισμού.

Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση για όλα αυτά που απασχολούν τη νεολαία, για το παρόν και το μέλλον της, για τη διέξοδο που προτείνει το Κόμμα μας.

Με παρακαταθήκη την αύρα των φετινών Φεστιβάλ, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα μπούμε αποφασιστικά μπροστά για να δυναμώσει η συμβολή της νέας γενιάς στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, να βάλει τη σφραγίδα της παντού με τη μαζική συμμετοχή της.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Κλείνοντας αυτόν τον χαιρετισμό, θέλουμε και από αυτό το βήμα να αποχαιρετήσουμε έναν από τους στυλοβάτες του Φεστιβάλ από τα πρώτα κιόλας βήματα αυτού του θεσμού: Τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Έχουμε ακόμα νωπές τις μνήμες από εκείνη τη συγκλονιστική βραδιά, τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν, σε προχωρημένη πια ηλικία, επισκέφθηκε το Φεστιβάλ για πολλοστή, αλλά και τελευταία φορά, έκατσε στις μπροστινές καρέκλες αυτής εδώ της Σκηνής και παρακολούθησε συγκινημένος το αφιέρωμα που είχαμε ετοιμάσει προς τιμήν του.

Αφιερώνουμε τη σημερινή μέρα του Φεστιβάλ στον Μίκη Θεωδοράκη και δίνουμε υπόσχεση ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να συνεχίσει το έργο του να γίνεται γνωστό στη σημερινή νέα γενιά, αλλά και στις επόμενες.

Να τις εμπνέει στον αγώνα μέχρι να “πάρουν τα όνειρα εκδίκηση”, στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, για τον νέο κόσμο, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: