Νένα Βενετσάνου: “πρόσθεσαν αυθαίρετα την υπογραφή μου σε ένα κείμενο που δε διάβασα ποτέ…”

Επώνυμες καταγγελίες καλλιτεχνών που είδαν την υπογραφή τους σε ένα κείμενο στήριξης της κυβέρνησης και της συμφωνίας των Πρεσπών, που δεν υπέγραψαν ποτέ.

Χτες κυκλοφόρησε ένα κείμενο στήριξης στη συμφωνία των Πρεσπών με τις υπογραφές διάφορων ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και πολιτικών προσώπων. Αρχικά το ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι υπογραφές προσώπων, όπως ο Ν. Μαραντζίδης που έχει αναλάβει εργολαβικά μαζί με τον Καλύβα την αναθεώρηση της ιστορίας της δεκαετίας του 40′ και ο οποίος θεώρησε το Μακεδονικό ως όχημα για να προσεγγίσει το κυβερνητικό στρατόπεδο. Αλλά και ο Β. Λυριτζής, που ήταν επί χρόνια στο δυναμικό του ΣΚΑΪ και στη γραμμή του καναλιού, αλλά μπορεί να βλέπει αλλιώς τα πράγματα μετά την αποχώρησή του από το κανάλι.

Σύντομα ωστόσο άρχισαν να έρχονται οι πρώτες καταγγελίες από άτομα που έχει συμπεριληφθεί η υπογραφή τους στο κείμενο στήριξης, μολονότι δε συμφώνησαν ποτέ σε αυτό ή δεν το διάβασαν καν. Μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί πως υπέγραψαν το κείμενο η τραγουδίστρια Λένα Αλκαίου, ο καλλιτέχνης Κυριάκος Κατζουράκης και η συνθέτρια-τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου, που κατήγγειλε ανοιχτά το γεγονός, το θράσος της (ουσιαστικά) πλαστογράφησης της υπογραφής της και κάλεσε όσους είδαν το όνομά τους, χωρίς να το έχουν υπογράψει, να το δημοσιοποιήσουν.

Αναλυτικά το κείμενο της καταγγελίας της έχει ως εξής.

«Έμεινα έκπληκτη όταν είδα το όνομά μου να φιγουράρει κάτω από ένα κείμενο που εκθειάζει την συμφωνία των Πρεσπών. Αναρωτιέμαι και πόσο είναι γνήσιες οι υπογραφές και των υπολοίπων ανθρώπων του πνεύματος και της Τέχνης κάτω από αυτό το κείμενο! Αρνούμαι στον οποιονδήποτε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομά μου με τέτοιο θράσος κάτω από ένα κείμενο το οποίο ούτε διάβασα, ούτε το υπέγραψα ποτέ. Ποιοι είναι αυτοί που το εμπνεύστηκαν και ποια σκοπιμότητα υπηρετούν στην πραγματικότητα; Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους όσους είδαν το όνομά τους χωρίς να έχουν υπογράψει να το δημοσιοποιήσουν. Είναι σοβαρό. Και παρακαλώ να εκλάβουν την δημοσίευση του ονόματός μου ως συκοφαντία και βαθειά προσβολή της ακεραιότητάς μου. Όποιοι κι αν εμπνεύστηκαν αυτή τη φάρσα είναι επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία, η φιλία και η συνεργασία των λαών όχι μόνο δεν ωφελούνται από τέτοιες κινήσεις τσουβαλιάσματος των πνευματικών ανθρώπων , αλλά πληγώνονται θανάσιμα από αυτές.»

Οι καταγγελίες αυτές δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τους εμπνευστές αυτής της κίνησης. Ωστόσο, αυτό που είναι φανερό είναι η πρόθεσή τους να εμφανίσουν με κάθε τρόπο -θεμιτό ή αθέμιτο- πως υπάρχει ένα ευρύτερο κύμα στήριξης στην κυβέρνηση και τη διεθνή πολιτική της, που κάνει τη χώρα “μεντεσέ του ΝΑΤΟ” και βάζει λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων που απειλούν να ματοκυλίσουν τους λαούς των Βαλκανίων.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: