«Ξαναδιαβάζοντας» την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Τη σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και το λαό δεν μπορούν να κρύψουν τα μεγάλα λόγια και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού…

Το κάλπικο για το λαό «αφήγημα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης «για όλους» παρουσίασε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου.

Ανάμεσα στα άλλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε εκ νέου τις νέες φοροαπαλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, από το 28% που είναι σήμερα στο 20%, σε δύο δόσεις, «έργο» που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και τη μείωση του φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Είπε ακόμη πως ο φόρος για τα «αγροτικά σχήματα» θα πάει στο 10%, και ότι άμεσα θα έρθει στη βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια.

Ως υποτιθέμενο «αντιστάθμισμα» για τα νέα προκλητικά προνόμια, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους επιχειρηματίες «να προχωρήσουν σε επενδύσεις, δημιουργώντας νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», και να… σεβαστούν τη βάρβαρη εργατική νομοθεσία που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κερδοφορίας τους, την ώρα μάλιστα που κυβέρνηση και κεφάλαιο ετοιμάζουν και νέα επίθεση στα συνδικάτα, με τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, το φακέλωμα και τις υπόλοιπες ανατροπές για να βάλουν τα συνδικάτα στο «γύψο».

Παράλληλα στο πλαίσιο της προσπάθειας να καλλιεργηθούν κάλπικες προσδοκίες για την υποτιθέμενη «ανάπτυξη για όλους», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, από το 22% που είναι σήμερα στο 9%, για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ, «διαφήμισε» μέτρα όπως τα ψίχουλα της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ που κατά τα άλλα θα καταργούνταν, όπως και τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη από τη φοροληστεία προκειμένου τα λαϊκά στρώματα που δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να ανταπεξέλθουν, να «στραγγιστούν» μέχρι τέλους.

Εξαγγελίες και μέτρα που βέβαια σε τίποτα δεν αλλάζουν το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίζουν να ματώνουν από τη φοροληστεία, να πληρώνουν το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων, για να απολαμβάνει φοροασυλία το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ το όποιο όφελος θα προκύψει για τα λαϊκά νοικοκυριά θα είναι αμελητέο και θα εξαϋλώνεται μέσα στο πλήθος των αντιλαϊκών μέτρων που παραμένουν σε ισχύ, δημιουργώντας συσσωρευμένες υποχρεώσεις για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών σε εφορία, οργανισμούς παροχής υπηρεσιών, ασφαλιστικά ταμεία κ.ο.κ.

Παράλληλα παρέπεμψε στις καλένδες την κατάργηση -«μεσοπρόθεσμα» και πάντως «όχι το 2020»- του φόρου επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ είπε πως διατηρείται το έκτακτο επίδομα – ψίχουλο για τους συνταξιούχους που θα δοθεί στο τέλος του 2020, με ευχολόγια ότι «ελπίζουμε σύντομα να πάρει μια πιο μόνιμη μορφή».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα μέτρα προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στις κατασκευές, εξαγγέλλοντας αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, έκπτωση 40% σε δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

Για το επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, εστίασε στη «συγκέντρωση των διάσπαρτων φορολογικών κινήτρων», όπως επίσης και τα κίνητρα που περιλαμβάνει για τους κατασκευαστικούς ομίλους, παρουσιάζοντας τη φιλοδοξία η χώρα να αποτελέσει «έδρα μεγάλων εταιρειών που καλύπτουν την περιοχή μας, Αν. Μεσόγειο, Β. Αφρική», είπε πως βελτιώνει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με νέες εγγυήσεις, αλλά και ότι θα περιλαμβάνει νέα δώρα στους ομίλους όπως π.χ. «κίνητρα για παροχή σε είδος» προς τους εργαζόμενους, που θα αντικαθιστούν προφανώς κομμάτι του μισθού, όπως και για τις υπεραποσβέσεις.

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση των νέων «επενδύσεων» που παρουσίασε ως προϋπόθεση για τη δημιουργία τάχα «πολλών και καλών θέσεων εργασίας», ξεκαθάρισε ότι αυτή θα βασιστεί στις «σαρωτικές παρεμβάσεις»στα «εμπόδια» που μπαίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους, φέρνοντας ως σχετικό παράδειγμα και το ίδιο το έργο των πρώτων ημερών της κυβέρνησης ΝΔ, επικαλούμενος τις υπουργικές αποφάσεις για το Ελληνικό, την υπογραφή των τριών αποφάσεων για την Ελντοράντο Γκολντ, με την οποία όπως είπε η κυβέρνηση συζητάει την αναθεώρηση της σύμβασης ώστε να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση, το νέο «πιο επιθετικό» σχέδιο της Cosco.

Αλλά και «καλωσορίζοντας» τις νέες επενδύσεις των φαρμακοβιομηχάνων, αναφερόμενος ονομαστικά στην Πφάιζερ (και τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη κέντρου ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης και big data),  και σπεύδοντας να τους προσφέρει ένα ακόμα δωράκι και συγκεκριμένα τη δυνατότητα να συμψηφίσουν μέρος των επενδύσεων τους -ως 50 εκατ.- με τις υποχρεώσεις τους για το claw – back.

Αναφορές έκανε και στα σχέδια για Σκαραμαγκά και Ελευσίνα, στη στήριξη των μεγαλοξενοδόχων, ενώ επιχείρησε να παρουσιάσει ότι ωφελημένοι τάχα θα είναι και οι επαγγελματίες.

«Σαρώστε τα αντικίνητρα για επενδύσεις, ακούμε να μας λέει η αγορά, και αυτό ακριβώς κάνουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα νέα προκλητικά προνόμια που «αμπαλάρει» η κυβέρνηση για τη στήριξη της κερδοφορίας τους, και συγκεκριμένα στο νέο «αναπτυξιακό» νόμο που φέρνει εντός τον ημερών με «απλοποίηση» των περιβαλλοντικών όρων «κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα», ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να μη δίνουν λογαριασμό για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την υγεία του λαού, με νέες διευκολύνσεις για επιχειρηματικά πάρκα, «εκσυγχρονισμό» της νομοθεσίας για τα ΣΔΙΤ κ.ά.

Μίλησε ακόμα για «γενναίο σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων», με ένταση των εκβιασμών και πλειστηριασμών για τα λαϊκά σπίτια, νέο σύστημα εγγυήσεων για τις τράπεζες «κατά το ιταλικό πρότυπο» και «απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας», προφανώς με ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των όρων για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Όλα αυτά ώστε, όπως σημείωσε, οι τράπεζες «να επιτελέσουν το ρόλο τους», να τροφοδοτήσουν με ζεστό χρήμα και φτηνό δανεισμό ένα νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, προανήγγειλε το νέο γύρο επέλασης στους εργαζόμενους, βαφτίζοντας ξανά τα δικαιώματά τους και την υπεράσπιση τους «ξεπερασμένες ιδεοληψίες» και υπεύθυνους για την… αντίδραση της αγοράς που «αντιδρά με ευέλικτες σχέσεις, μεταφέροντας τους σε υποδηλωμένη εργασία» και λέγοντας πως «η χώρα χρειάζεται σύγχρονη ασφαλή και ευέλικτη αγορά εργασίας», συνέχιση δηλαδή της εργασιακής ζούγκλας και των γκέτο της εργοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό υπεραμύνθηκε της κατάργησης του αιτιολογημένου λόγου απολύσεων, ακόμα και γι’ αυτή την τυπική προστασία των εργαζόμενων. Εξήγγειλε τη μείωση των εισφορών της εργοδοσίας από 1/1/2020, σταδιακά κατά 5 μονάδες ως το 2023, «μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης», την προσαύξηση στην αμοιβή των ευέλικτα απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για την υπερωριακή απασχόληση, που ακούγεται μόνο ως ανέκδοτο με τη ζούγκλα των δεκάδων διαφορετικών συμβάσεων εργασίας, τα «παραθυράκια» που προσφέρει η αντεργατική νομοθεσία και φυσικά την παντελή έλλειψη ελέγχων, όπως και «προσαρμογή» των ΣΣΕ «στα ευρωπαϊκά δεδομένα», λέγοντας ότι από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται μόνο επιχειρήσεις υπό αναδιάρθρωση ή «διάσωση».

Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί και στα σχέδια για να βάλουν στο «γύψο» τα Συνδικάτα, μιλώντας για «εκσυγχρονισμό» του συνδικαλιστικού νόμου.

Παρουσίασε επίσης μια σειρά από μέτρα για το «ψηφιακό κράτος» στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων, την ένταση της καταστολής, τις αναδιαρθρώσεις στην Υγεία όπου μίλησε για «εξορθολογισμό των προμηθειών», ηλεκτρονική συνταγογράφηση και νέους «κόφτες» στις ανάγκες των ασθενών, αλλά και προσλήψεις 2000 νοσηλευτών, «σταγόνα στον ωκεανό» των τεράστιων ελλείψεων, όπως επίσης και για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ώστε να απολαμβάνουν «άσυλο» οι επιχειρηματικοί όμιλοι, την «πλήρη αναθεώρηση» της τεχνικής εκπαίδευσης, το «νοικοκύρεμα» της δημόσιας διοίκησης με προώθηση της κινητικότητας, και «διαρκή κατάρτιση υπαλλήλων».

Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως «αν ξεχώριζα μια θεσμική πρωτοβουλία – θα ήταν μία και μόνο, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους και την επιστολική ψήφο», προαναγγέλλοντας πως σύντομα θα έρθει το σχετικό νομοσχέδιο στη βουλή. 

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τα μεγάλα έργα ξεχώρισε τις υποδομές που προτάσσει το κεφάλαιο σε Ενέργεια και «πράσινες» μπίζνες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα τη σχετική στρατηγική, με βάρος στις ΑΠΕ για νέες μπίζνες των «πράσινων» αρπακτικών.

Σημείωσε ακόμη πως το σχέδιο «διάσωσης» της ΔΕΗ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, έδωσε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στο λαό της Δ. Μακεδονίας για το επερχόμενο λουκέτο στις λιγνιτικές μονάδες και μίλησε για επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Σχετικά με το έτερο «χρυσωρυχείο» για τους επιχειρηματίες, αυτό της διαχείρισης σκουπιδιών, είπε γενικά κι αόριστα πως δεν θα δεχτεί άλλο το «στοίβαγμα» των σκουπιδιών, την ώρα που στη Δυτική Αττική στήνεται νέα χωματερή, και μίλησε για «νέες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα» και για νέα τρελά κέρδη.

Ειδικά για τη Β. Ελλάδα, είπε πως είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία μακεδονικών προϊόντων, με δημιουργία «brand», ο τομέας αγροτικών μεταφορών με δημιουργία ψυχόμενων αποθηκών, οι συνδέσεις του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με αυτοκινητοδρόμους και σιδηροδρομικό δίκτυο, ώστε αυτό «να αναλάβει το νέο του ρόλο», ως κεντρικός μεταφορικός κόμβος για ΝΑ Ευρώπη και Βαλκάνια. Επίσης η ολοκλήρωση των κάθετων συνδέσεων της Εγνατίας, η ανάπλαση της ΔΕΘ για την οποία προανήγγειλε ως το τέλος του έτους σχετικό ΠΔ, η δημιουργία νέου τεχνολογικού πάρκου που θα δημιουργηθεί όπως είπε από την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και η δημιουργία στο στρατόπεδο Γκόνου Ειδικής Οικονομικής Ζώνης για εξαγωγικές επιχειρήσεις που θα απαλλάσσονται ακόμα και από τις ελάχιστες υποχρεώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις εκτός. Επιπλέον η «αξιοποίηση» του Π. Μελά «προς άλλη κατεύθυνση», φιλοξενώντας 3 μουσεία – για τη δημιουργία «τουριστικού πόλου», η ανάπλαση του γηπέδου του ΠΑΟΚ, απόσπαση και επανατοποθέτηση των ευρημάτων για την ολοκλήρωση του ΜΕΤΡΟ, ενώ για τον ΟΑΣΘ προανήγγειλε μίσθωμα λεωφορείων από τα ΚΤΕΛ.

 

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: