Με κάνναβη η «καλημέρα» στον κόσμο των ναρκωτικών

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ΚΕΘΕΑ, την Πέμπτη 29 Ιούνη, παρουσιάζοντας τον απολογισμό έργου του φορέα.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ΚΕΘΕΑ, την Πέμπτη 29 Ιούνη, παρουσιάζοντας τον απολογισμό έργου του φορέα.

Σε 15.158 αποδέκτες, εξαρτημένους και οικογένειες, προσέφερε το ΚΕΘΕΑ υπηρεσίες θεραπείας το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά την καθιερωμένη απολογιστική συνέντευξη Τύπου του. Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που ζητούν από το ΚΕΘΕΑ θεραπεία για την εξάρτηση από την κάνναβη. Αν και 1 στους  2 χρήστες που απευθύνονται στον φορέα είναι κυρίως χρήστες ηρωίνης, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται το ποσοστό των εξαρτημένων που αναφέρουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη. Το 2016 αφορούσε 9 στους 10 εφήβους και 1 στους 4 ενήλικες από όσους απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ. Κατά κανόνα, επίσης, η κάνναβη αναφέρεται (από το 85%) ως η πρώτη παράνομη ουσία που χρησιμοποίησαν στην ηλικία των 16 ετών.

Η πλειονότητα των χρηστών που προσέγγισαν το ΚΕΘΕΑ είναι άνδρες ελληνικής υπηκοότητας. Τα στοιχεία δείχνουν ανάγλυφα πώς η κατάχρηση και η εξάρτηση, ιδίως όταν είναι μακροχρόνιες, επηρεάζουν αρνητικά πολλές πτυχές της ζωής του ατόμου, όπως η υγεία, η εκπαιδευτική πορεία, η επαγγελματική εξέλιξη και η σχέση με τον νόμο: 1 στους 3 έχει διακόψει το σχολείο σε ηλικία 15 περίπου ετών. Οι περισσότεροι δεν έχουν σταθερό εισόδημα, 1 στους 2 είναι άνεργος, ενώ σταθερή απασχόληση δηλώνει 1 στους 5.

Με κάνναβη η «καλημέρα» στον κόσμο των ναρκωτικών

Πηγή: ΚΕΘΕΑ

Πάνω από τους μισούς που προσέγγισαν το ΚΕΘΕΑ αναφέρουν προβλήματα σωματικής ή/και ψυχικής υγείας, με επικρατέστερα την ηπατίτιδα C, τα ορθοπεδικά προβλήματα και την κατάθλιψη. Επίσης, τη στιγμή που ζητούν θεραπεία, 4 στους 10 έχουν δικαστικές εκκρεμότητες, ενώ 3 στους 4 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά κατά το παρελθόν, 4 στους 10 έχουν καταδικαστεί τουλάχιστον μία φορά και 1στους 4 έχει φυλακισθεί.

Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής παρέμβασης που έχει στόχο την κοινωνική ένταξη, το ΚΕΘΕΑ υποστηρίζει συστηματικά τα μέλη του, ώστε να αντιμετωπίσουν όλα τα συνδεόμενα με τη χρήση προβλήματα. Στις θεραπευτικές μονάδες του ΚΕΘΕΑ το 2016 εξυπηρετήθηκαν συνολικά 7.357 αποδέκτες, ενώ υποστηρίχθηκαν και 5.307 μέλη οικογενειών. Στις μονάδες αυτές περιλαμβάνονται επίσης ειδικές υπηρεσίες για τις «νόμιμες» εξαρτήσεις καθώς και για ειδικούς πληθυσμούς, όπως πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα προγράμματα μείωσης της βλάβης του ΚΕΘΕΑ, που απαντούν στις «εδώ και τώρα» ανάγκες των εξαρτημένων χρηστών με δράσεις street-work και χώρους άμεσης πρόσβασης, υποστήριξαν 2.494 άτομα.

Με κάνναβη η «καλημέρα» στον κόσμο των ναρκωτικών

Πηγή: ΚΕΘΕΑ

Μέσα στο 2016 το ΚΕΘΕΑ προσέφερε, επίσης, υπηρεσίες πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε 8.080 άτομα, στις εκπαιδευτικές κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο αριθμό αιτημάτων για τέτοιου είδους παρεμβάσεις την περίοδο της κρίσης.

Απαντώντας στις αντιεπιστημονικές εξελίξεις που δρομολογούν η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της στον τομέα της τοξικοεξάρτησης, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γιώργος Μπαρδάνης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η όλη πορεία του ΚΕΘΕΑ δεν έχει δείξει ότι δεν ανέχεται τους χρήστες. Ακόμη και σε μια οικογένεια είναι επιλογή του παιδιού ή όχι να κάνει χρήση. Αλλά είναι και υποχρέωση του γονιού να μη διευκολύνει αυτή τη χρήση. Αν διευκολύνει ή όποτε έχει διευκολύνει τη χρήση, δεν έχει βοηθήσει καθόλου το παιδί. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στην πολιτεία. Δεν είπε το ΚΕΘΕΑ “να κάνω γκέτο για χρήστες που δε θέλουν να θεραπευτούν”, έστω και εποπτευόμενο γκέτο. Γιατί αυτό ακούγεται, “δεν βλέπετε τι γίνεται στους δρόμους με τους χρήστες; Να μην τους βλέπουμε”. Στο τέλος θα πουν να τους πάμε σ’ ένα νησί, να μην τους βλέπουμε, να τους δίνουμε και την ηρωίνη τους και την κάνναβη, να κάνουν ελεύθερα τη χρήση. Άλλο μηδενική ανοχή κι άλλο μη διευκόλυνση της χρήσης. Και αυτή τη στιγμή η πολιτεία αυτό που κάνει ή αυτό που θέλει να κάνει ή και αυτό που έχει κάνει μέχρι τώρα, είναι να διευκολύνει τη χρήση. “Θες μεθαδόνη; Πάρε! Θες να κάνεις χρήση; Να σου βρούμε ένα μέρος να κάνεις χρήση! Θες κάνναβη νόμιμη, να την αγοράζεις με μια συνταγή γιατρού; Ας το κάνουμε κι αυτό! Ό,τι θέλεις”! Κι ευτυχώς που υπάρχει η κρίση και δε δίνουν και επίδομα…»(δες εδώ).

Με κάνναβη η «καλημέρα» στον κόσμο των ναρκωτικών

Τονίζοντας την ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό -και όχι για αποσπασματικά ή πρόσκαιρα μέτρα-  ώστε να διασφαλίζεται καθολικά το δικαίωμα σε φροντίδα και να ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, το ΚΕΘΕΑ, το επόμενο διάστημα, επικεντρώνεται:

στη δημιουργία κέντρων σωματικής αποτοξίνωσης, με προτεραιότητα την Αττική, στη δημιουργία κέντρων βραχείας φιλοξενίας άστεγων χρηστών στην Αθήνα, στη δημιουργία πολυδύναμων κέντρων για την αντιμετώπιση διαφορετικών μορφών εξάρτησης (ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, διπλή διάγνωση) σε διάφορες περιοχές της χώρας, στη δημιουργία νέων κινητών μονάδων για παρεμβάσεις σε περιφερειακά αστικά κέντρα, στην ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και επανένταξης των απεξαρτημένων.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: