Η κυβέρνηση εξαπατά ξανά τους νησιώτες – Είπε όχι σε πρόταση της ΕΕ να μεταφερθούν πρόσφυγες στην ενδοχώρα, λόγω κορονοϊού

Η κυβέρνηση κάνει ξεκάθαρο ότι είναι απαλλαγμένη από κάθε έννοια ειλικρίνειας απέναντι στους νησιώτες και ανθρωπιάς απέναντι στους χιλιάδες πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι και εκτεθειμένοι στον ιό, χωρίς να μπορούν να κάνουν το παραμικρό.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, που ασχολούμασταν με το προσφυγικό, η κυβέρνηση απαντούσε στο αίτημα των νησιωτών να αποσυμφορηθούν τα νησιά και να κλείσουν όλα τα hot spot, με την ίδρυση κλειστών κέντρων που δήθεν θα αντικαταστήσουν τα hot spot και θα διασφαλίσουν την αποσυμφόρηση των νησιών. Η χτεσινή εξέλιξη δείχνει (ή επιβεβαιώνει όσους το υποστήριζαν) ότι όλη η κυβερνητική στάση απέναντι στα νησιά είναι μια συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης των νησιωτών.

«Σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπο, Ίλβα Γιόχανσον, η Αθήνα πρόβαλε αντιρρήσεις στη μεταφορά των μεταναστών από τα ΚΥΤ που ασφυκτιούν και να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα, με την αιτιολογία την απουσία κρουσμάτων κορωνοϊού στα κέντρα φιλοξενίας» (Δηλώσεις της στο Reuters, Βήμα, 25/3/20).

Συγκεκριμένα η επίτροπος δήλωσε ότι η ΕΕ ζήτησε από την Ελλάδα τη μεταφορά από τα κέντρα κράτησης κάποιων ομάδων προσφύγων και μεταναστών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες, παιδιά, έγκυοι, νέες μητέρες και άνθρωποι με αναπηρίες κλπ.) που είναι παγιδευμένοι στα ΚΥΤ και κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό, προς το εσωτερικό της χώρας. Η Ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε («έφερε αντιρρήσεις» είναι η διπλωματική γλώσσα) με τη δικαιολογία ότι «δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού στα ΚΥΤ και άρα δε χρειάζεται».

Η κατάληξη της «διαπραγμάτευσης» ήταν ότι: «Εργαζόμαστε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσουμε σε έκτακτο σχέδιο που θα συμβάλλει στη μείωση του ρίσκου όσο το δυνατόν περισσότερο στα κέντρα φιλοξενίας των νησιών, όπου επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες», όπως σημείωσε η κ. Γιόχανσον σε τηλεφωνική συνέντευξη.

«Θα μπορούσε (σ.σ. αυτό το σχέδιο) να είναι μετεγκατάσταση των πιο ευάλωτων από τα ΚΥΤ σε άλλες περιοχές στα νησιά», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος. (Βήμα).

Δηλαδή η Ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε να μεταφέρουν κάποιους από τα νησιά, αλλά να τους πάνε «σε άλλες περιοχές» ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ.

Δηλαδή; Δηλαδή
1. Η Ελληνική κυβέρνηση λέει τόσο καιρό ψέματα στους νησιώτες ότι νοιάζεται και προσπαθεί για την αποσυμφόρηση.
2. Λέει γενικά ψέματα ότι συζητά τη μεταφορά προσφύγων προς το εσωτερικό της χώρας.
3. Κάνει άθλιους μικροπολιτικούς και πολιτικάντικους υπολογισμούς. Προτιμά να αφήσει τους νησιώτες να υποφέρουν και να καταποντιστεί εκλογικά στις δικές τους περιφέρειες, παρά να διακινδυνεύει να δυσαρεστήσει και άλλους στην ενδοχώρα και να χάσει εκεί ψηφαλάκια.
4. Προφανώς διαιωνίζει κι αυτή το πρόβλημα προσπαθώντας να βρει λύσεις χωρίς όμως να απομακρύνει μετανάστες από τα νησιά. Αντίθετα ψάχνει κι άλλον χώρο εγκατάστασης μεταναστών προσφύγων πάλι στα νησιά, γι’ αυτές τις ομάδες. Μάλιστα η κυρία Γιόχανσον δήλωσε σχετικά «Ευελπιστώ ότι θα μπορούσαμε τις επόμενες εβδομάδες να αρχίσουμε τη μετεγκατάσταση».
5. Όσο για τον κορωνοϊό και τη δημόσια υγεία, σιγά μην ασχοληθούν με τους 25.000 έγκλειστους της Μόριας και των άλλων ΚΥΤ.

Μα κι αυτοί όμως οι πρόσφυγες… πολύ ανθεκτικοί στον κορωνοϊό. Ενώ αν υπήρχε έστω ένα κρούσμα… θα γινόταν το κόλπο:  μάντρωμα στη Μόρια για πάντα, μέχρι να κολλήσουν όλοι (όπως είναι παστωμένοι) κι έτσι ίσως επιτευχθεί και κάποια σχετική αποσυμφόρηση των νησιών. Μήπως προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο μέχρι να βρεθεί κρούσμα;

Πάντως η κυβέρνηση διαρκώς ξεκαθαρίζει ότι είναι απαλλαγμένη από κάθε έννοια ειλικρίνειας και εντιμότητας απέναντι στους νησιώτες και ανθρωπιάς και ηθικής απέναντι στους χιλιάδες πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι και εκτεθειμένοι στον ιό, χωρίς να μπορούν να κάνουν το παραμικρό.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: