“Ετούτα τα παιδιά φτάνουν από πολύ μακριά, τραβούν πολύ μακριά…” – 50 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας

Η ΚΝΕ ιδρύθηκε υπό συνθήκες σκληρής παρανομίας και συνεχίζει μέχρι σήμερα να πρωτοστατεί σε κάθε μαζική αγωνιστική διεργασία στις γραμμές της Νεολαίας.

Ετούτα τα παιδιά φτάνουν από πολύ μακριά, τραβούν πολύ μακριά
(…) είναι τα παιδιά της ΚΝΕ, που λένε στη ζωή το μέγα ΝΑΙ

έγραφε ο ποιητής της Ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος σε ένα ποίημα αφιερωμένο στους νεαρούς Κνίτες συντρόφους του, που υπογράφουν όλοι μαζί “με ένα ρωμέικο, παγκόσμιο σφυροδρέπανο”.

Η ΚΝΕ ιδρύεται το 1968, με απόφαση του ΠΓ του ΚΚΕ, παίρνοντας τη σκυτάλη και την πολιτική κληρονομιά της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ και της νεολαίας Λαμπράκη. Σαν σήμερα, στις 15 Σεπτεμβρίου του 68′, υλοποιείται η σχετική απόφαση του ΠΓ κι όπως σημειώνει το επετειολόγιο του Ριζοσπάστη: Ηταν η πρώτη φορά μετά το 1943, χρονιά αυτοδιάλυσης της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) ώστε να δημιουργηθεί η ΕΠΟΝ, όπου συγκροτούνταν Οργάνωση με μαρξιστικά – λενινιστικά χαρακτηριστικά, με σκοπό να προωθεί την πολιτική του ΚΚΕ στη νεολαία, πρωταρχικά την εργατική, και να διαπαιδαγωγεί τα πιο πρωτοποριακά τμήματα των νέων γενεών στις αρχές της ταξικής πάλης, του μαρξισμού – λενινισμού.

Η ίδρυσή της έρχεται σε δύσκολες συνθήκες βαθιάς παρανομίας, έναν χρόνο μετά την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών και λίγους μόλις μήνες από τη διάσπαση του ΚΚΕ με την ευρωκομμουνιστική πτέρυγα του ΚΚΕ εσωτερικού. Παρά τις συνεχείς διώξεις και τις συλλήψεις των μελών της, η ΚΝΕ αναπτύσσει αντιδικτατορική δράση κι έχει σημαντική συμβολή στα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στην μπροσούρα “Στιγμές από τη ζωή και δράση τη ΚΝΕ στην παρανομία” διαβάζουμε τους πιο σημαντικούς σταθμούς των πρώτων χρόνων στην πολιτική διαδρομή της οργάνωσης.

1968

Αύγουστος 1968: Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δημιουργία της ΚΝΕ

Σεπτέμβρης 1968: Συγκροτείται το πρώτο καθοδηγητικό όργανο της ΚΝΕ

22 Σεπτέμβρη 1968: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο του “Οδηγητή”.

1969

11-17 Γενάρη 1969: Η 13η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ επικυρώνει την απόφαση του ΠΓ για την ίδρυση της ΚΝΕ.

Οκτώβρης 1969: Α’ Συνδιάσκεψη της ΚΝΕ. Έγκριση καταστατικού, ιδρυτικής διακήρυξης και εκλογής ΚΣ και Γραμματέα.

1970-72

Μάης 1970: Η ΚΝΕ γίνεται μέλος της ΠΟΔΝ.

Απρίλης 1971: Χτυπιέται από την Ασφάλεια το παράνομο τυπογραφείο του “Οδηγητή”. Η έκδοση διακόπτεται για αρκετούς μήνες. Οι υπόλοιποι μηχανισμοί της ΚΝΕ παραμένουν άθικτοι.

1972: Συγκροτούνται παράνομα τυπογραφεία του “Οδηγητή”.

1973

Φλεβάρης 1973: Κατάληψη της Νομικής.

Ιούνιος 1973: Γ’ Σύνοδος του ΚΣ της ΚΝΕ. Πρόγραμμα άμεσων διεκδικήσεων για τη συσπείρωση νεολαίας γύρω από αυτές, ως πρώτο βήμα για την άνοδο του αγώνα σε ανώτερα επίπεδα.

Νοέμβρης 1973: Εξέγερση Πολυτεχνείου.

1974

14 Φλεβάρη 1974: Χτύπημα του καθοδηγητικού μηχανισμού της ΚΝΕ

24 Φλεβάρη 1974: Ανακοίνωση του Γρ. Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τη συνέχεια της δράσης της ΚΝΕ.

Τέλη Ιούνη 1974: Κυκλοφορεί ο τελευταίος παράνομος “Οδηγητής”.

24 Ιούλη: Η πτώση της Χούντας

18 Σεπτέμβρη: Κυκλοφορεί ο πρώτος νόμιμος “Οδηγητής”.

Η ΚΝΕ πρωτοστατεί στους μαζικούς λαϊκούς αγώνες της μεταπολίτευσης, με βασικό σταθμό τη δολοφονία της φοιτήτριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου έξω από τις πύλες του εργοστασίου της ΕΤΜΑ. Γίνεται η μαζικότερη πολιτική νεολαία, συσπειρώνοντας στις γραμμές της τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία αλλά κι αρκετούς που εξαργύρωσαν το πέρασμά τους από την ΚΝΕ για την προσωπική τους ανέλιξη.

Η ΚΝΕ περνάει σοβαρή πολιτική κρίση και δύο διασπάσεις κατά τη διετία 89-91, μετά από τις κυβερνήσεις συνεργασίας του ενιαίου Συνασπισμού με τους φορείς του δικομματισμού και την παγκόσμια υποχώρηση του κομμουνιστικού κινήματος διεθνώς. Ανασυγκροτείται αργά αλλά σταθερά κατά τη δεκαετία του 90′ κι ενισχύεται αποφασιστικά με το μαθητικό κίνημα κατά της “μεταρρύθμισης Αρσένη” και τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις κατά της νατοϊκής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία. Συνεχίζει να συμμετέχει και σήμερα σε κάθε μαζική αγωνιστική διεργασία, για κάθε ζήτημα που απασχολεί τους νέους, βαδίζοντας προς το 12ο συνέδριο της Οργάνωσης.

Παράλληλα η ΚΝΕ εκδίδει κάθε μήνα τον Οδηγητή, το περιοδικό της νεολαίας, που συμπυκνώνει στο εξώφυλλό του, με ένα τετράστιχο του Βάρναλη το λόγο ύπαρξη και δράσης της οργάνωσης.

Δεν είμαι εγώ σπορά της τύχης, ο πλαστουργός της νιας ζωής
Εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης, κι ώριμο τέκνο της ζωής

Την ερχόμενη βδομάδα κορυφώνονται στο πάρκο Τρίτση στην Αθήνα κι οι εκδηλώσεις του 44ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, του μόνου αντίστοιχου θεσμού που διοργανώνεται σταθερά σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης κι αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πολιτικές-πολιτισμικές προτάσεις των ημερών μας. Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: