Τι γίνεται με το κρούσμα στη Στοά Αττάλου; – Ύποπτη κωλυσιεργία των αρχών για τα απαραίτητα τεστ

Παρά το βεβαιωμένο κρούσμα σε εργαζόμενη καθαρίστρια του χώρου, η λειτουργία της Αρχαίας Αγοράς συνεχίζεται κανονικά χωρίς να έχει γίνει μέχρι στιγμής ο απαραίτητος έλεγχος στους εργαζόμενους.

Πριν από μερικές βδομάδες, οι αρχαιολογικοί χώροι άνοιγαν ξανά στο κοινό και ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Αρχαία Αγορά, μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα είναι η ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζόμενων. Πέρασαν μόλις δύο μήνες για να φανεί πώς θα μεταφραζόταν στην πράξη αυτή η μέριμνα.

Προχτές βρέθηκε θετική σε τεστ για τον κορονοϊό μια καθαρίστρια που εργαζόταν μέχρι τις 4 Αυγούστου στη Στοά του Αττάλου. Σημειωτέον ότι η Στοά βρίσκεται εντός του ευρύτερου χώρου της Αρχαίας Αγοράς, ενώ το καθαριστικό προσωπικό της είχε υπό την ευθύνη του και τους χώρους της Ρωμαϊκής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης του Αδριανού, κοντά στο Μοναστηράκι. Τα ρεπορτάζ ανέφεραν πως θα πραγματοποιηθεί άμεσα απολύμανση στους χώρους και έλεγχοι σε όλους τους εργαζόμενους της υπηρεσίας.

Παρόλα αυτά, χτες δεν έγιναν τα προαναγγελθέντα τεστ. Κάποια ρεπορτάζ αναφέρουν ως αιτία τον φόρτο εργασίας του ΕΟΔΥ. Ωστόσο οι αρχαιοφύλακες καταγγέλλουν πως ο ΕΟΔΥ αρνήθηκε να πραγματοποιήσει τους ελέγχους, επειδή οι εργαζόμενοι στο χώρο είναι πολλοί και εργάζονται στην πλειοψηφία τους σε ανοιχτό χώρο, ενώ συνέστησε στους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με το συγκεκριμένο άτομο με το βεβαιωμένο κρούσμα για αρκετή ώρα, να μείνουν σε εθελούσια καραντίνα! Η γνωστή μετάθεση της ευθύνης των αρχών στην περιβόητη “ατομική ευθύνη”!

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εργαζόμενων, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι μόνο στο υπόλοιπο καθαριστικό προσωπικό, τις ευπαθείς ομάδες και τους άμεσα συγχρωτιζόμενους! Ευελπιστούμε ότι η κινητοποίηση των συναδέλφων κι η δημοσίευση του θέματος θα φέρει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και τον ΕΟΔΥ προ των ευθυνών τους για να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.

Υπενθυμίζουμε πως οι αρχαιοφύλακες είναι μια από τις ομάδες εργαζόμενων με την υψηλότερη έκθεση στον κίνδυνο, καθώς έρχονται σε καθημερινή βάση σε επαφή με εκατοντάδες επισκέπτες από όλο τον χώρο -ακόμα και φέτος, που είναι πεσμένη η τουριστική κίνηση- και αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, μπορούν εύκολα να γίνουν άθελά τους -και χωρίς δική τους ευθύνη προφανώς- πηγή διασποράς του ιού, ακόμα και έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: