Συνδικάτα βιομηχανίας: “Όχι στην ευέλικτη εργασία και στο αίσχος των δουλεμπορικών γραφείων!”

Η ευέλικτη εργασία, η δουλεμπορική ενοικίαση εργαζομένων, είναι Μεσαίωνας. Δεν θα γίνουμε δούλοι στον 21ο αιώνα!

Συλλαλητήριο διοργανώνουν τα συνδικάτα της βιομηχανίας ενάντια στις ευέλικτες μορφές εργασίας την Τετάρτη 13 Νοέμβρη, στις 6:30 μμ στην Πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας.

Όχι στην ευέλικτη εργασία και στο αίσχος των δουλεμπορικών γραφείων!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι στον κλάδο της βιομηχανίας, και όχι μόνο…

Ενάντια στην συνεχή επίθεση από κυβέρνηση κι εργοδότες πάνω στα δικαιώματα μας, ορθώνουμε αποφασιστικά το ανάστημα μας, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Το Κεφάλαιο βοηθιέται απ’ όλες τις κυβερνήσεις, για να ξεπεράσει την κρίση του κι έτσι από κοινού καταπατούν κάθε δικαίωμα, κατακτημένο με αγώνες και θυσίες της εργατικής τάξης. Από κοντά στέκει και σιγοντάρει ο μόνιμος κολαούζος τους, ο κυβερνητικός-εργοδοτικός συνδικαλισμός, η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που σπέρνει την ηττοπάθεια και την λογική του “μικρότερου κακού” σε κάθε ευκαιρία, χωρίς να βγάζει άχνα για την παραπάνω εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η ίδια ηγεσία της ΓΣΕΕ, που μαγειρεύει την “δημοκρατική εκπροσώπηση” εργοδοτών στα συνδικάτα και στα συνέδρια ομοσπονδιών κι εργατικών κέντρων, που μιλά με θράσος για την “ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων” κι όχι για τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα, που υποστηρίζει το φακέλωμα μας μέσα από την ηλεκτρονική ψήφο στις εκλογές των σωματείων μας και στην λήψη απόφασης για απεργία ως “καλύτερη και πιο εκσυγχρονισμένη δημοκρατία”, περπατώντας στο κόκκινο χαλί, που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον απεργοκτόνο νόμο του 50%+1… Που με ψωμοτύρι το “οι αγώνες δε φέρνουν αποτέλεσμα, οι απεργίες έχουν φάει τα ψωμιά τους” αγωνίζεται να υποτάξει την συνείδηση μας στις ορέξεις των εργοδοτών, ώστε ν’αποδεχτούμε λιγότερα δικαιώματα και περισσότερη εκμετάλλευση ως μιά συνηθισμένη και “φυσιολογική” αναγκαιότητα, λες κι οι εργαζόμενοι φταίμε για την καπιταλιστική κρίση.

Πριν μας το πουν κι αυτό, δηλώνουμε καθαρά και ξάστερα προς όλους τους:

Εμείς, οι εργαζόμενοι είμαστε οι δημιουργοί όλου του κοινωνικού πλούτου, αρνούμαστε το “περασμένα-ξεχασμένα” τους και γι’ αυτό δεν μειώνουμε τις απαιτήσεις μας!

Τα συνδικάτα της βιομηχανίας παίρνουμε την πρωτοβουλία, να οργανωθεί και να συντονιστεί ακόμη καλύτερα η αγωνιστική στάση όλων μας ενάντια στο σύγχρονο δουλεμπόριο.

Η “ευέλικτη εργασία”, είναι ένα θέμα που μας αφορά  όλους, χτες, σήμερα και αύριο. Δεν είναι ένα πρόσκαιρο μέτρο, για να ξεπεραστεί η κρίση και που μετά, στην “ανάπτυξη” των λίγων, θα καταργηθεί. Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή εργασιακής σχέσης μες στην Ε.Ε. συνθλίβοντας την ζωή χιλιάδων εργαζομένων. Για την “ανταγωνιστικότητα της οικονομίας” και για τα κέρδη των επιχειρήσεων, αμειβόμαστε με χαρτζιλίκι κι όχι με μισθό, που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας, δίχως δικαιώματα αλλά μόνο με υποχρεώσεις, χωρίς ελεύθερο χρόνο αλλά μονίμως με άγχος και με ζωή-λάστιχο, απίκο πάνω απ’ το τηλέφωνο “πότε θά’ χει δουλειά”, χωρίς υπερωριακές αμοιβές, τελείως ακάλυπτοι σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας (αφού δεν υπαγόμαστε σε συλλογικές συμβάσεις αλλά στην κατάπτυστη εθνική σύμβαση της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ), δουλεύοντας από ήλιο σε ήλιο ή απλήρωτοι με “αναγκαστική αργία” όταν δεν έχει δουλειά, συνεχώς ανασφαλείς και στο τέλος απολυόμενοι χωρίς αποζημίωση μετά από 20 ή και 30 χρόνια μόχθου, όντας στην ουσία ανακυκλώσιμοι άνεργοι κι όχι εργαζόμενοι, λες κι είμαστε παράσιτα ή κοινωνικοί “παρίες” κι όχι οι μόνοι δημιουργοί κάθε πλούτου της κοινωνίας με τον καθημερινό μας κόπο και ιδρώτα!…

Η ευέλικτη εργασία, η δουλεμπορική ενοικίαση εργαζομένων, είναι Μεσαίωνας. Δεν θα γίνουμε δούλοι στον 21ο αιώνα!

Η εναντίωση μας στην “ευέλικτη εργασία” δεν είναι κάτι, που ανακαλύψαμε ξαφνικά. Είναι ένας ακόμη ταξικός αγώνας, συνυφασμένος με την διαρκή μας διεκδίκηση για μόνιμη  και σταθερή εργασία για όλους με δικαιώματα, εδώ και δεκαετίες.

Το σύγχρονο δουλεμπόριο αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εργοδότες και γι’αυτόν τον λόγο η εργασία πλασάρεται ως “απασχόληση”. Για να νομοθετηθεί εκ νέου ως δουλεία και να εφαρμοστεί με το ξήλωμα κάθε πλήρους εργασιακής σχέσης, μέρα με την μέρα και χρόνο με τον χρόνο. Ενδεικτικά, και μόνο για το πρώτο 6μηνο του 2019, οι μισές νέες προσλήψεις (51,7%) ήταν με καθεστώς μερικής “απασχόλησης” ή με εκ περιτροπής “εργασία”, υπερσκελίζοντας σταδιακά το 8ωρο-πλήρη εργασία, που ήταν οι άλλες μισές (48,3%).

Η “ευέλικτη εργασία” στοχεύει στην απαξίωση της εργατικής δύναμης με το πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων, σμπαραλιάζει κάθε προγραμματισμό της προσωπικής ζωής του εργαζόμενου με τον επιβαλόμενο ασταθή εργάσιμο χρόνο, ακόμη και με κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Η εργοδοσία επωφελείται από τις ευέλικτες μορφές εργασίας, διότι αποτελούν μοχλό πίεσης προς τους μόνιμους εργαζόμενους, ώστε να μην απαιτούν αυξήσεις και περισσότερα δικαιώματα αλλά να λουφάζουν μπρος στο “φόβητρο” της αντικατάστασης τους από ενοικιαζόμενους, που “κοστίζουν λιγότερο” σε μισθό κι απαιτήσεις.

Η κυβέρνηση ΝΔ, όπως έκανε κι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενισχύει και μεγεθύνει την ύπαρξη και δράση των δουλεμπορικών γραφείων υλοποιώντας προαπαιτούμενα μνημονιακών αξιολογήσεων, εντείνοντας τον ρατσιστικό διαχωρισμό των εργατών, που ωφελεί τα κέρδη των καπιταλιστών, μέσα από το “διαίρει και βασίλευε”. Τον ίδιο ρατσιστικό διαχωρισμό των εργαζομένων διαπράττουν και οι κυβερνητικοί-εργοδοτικοί συνδικαλιστές (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ), που δεν εγγράφουν ως μέλη σωματείων τους ενοικιαζόμενους συναδέλφους υποστηρίζοντας, ότι αυτό σημαίνει “αποδοχή του δουλεμπόριου από τα εργατικά σωματεία”.

Οι ταξικές δυνάμεις απορρίπτουμε αυτήν την λογική και τα έωλα επιχειρήματα των συμβιβασμένων εργατοπατέρων, που είναι βούτυρο στο ψωμί κυβέρνησης και ΣΕΒ. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, μόνιμους ή ενοικιαζόμενους, σε οργάνωση στα σωματεία και με ταξικό προσανατολισμό, έχοντας εμπιστοσύνη στην τάξη μας και στην ανατρεπτική της δύναμη.

Διεκδικούμε την κατάργηση της ευέλικτης εργασίας, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με δικαιώματα, υπογραφή κι εφαρμογή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους, κλείσιμο των δουλεμπορικών, άμεση απορρόφηση των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις, μέτρα για την υγεία και ασφάλεια, κανείς κάτω από τα 751 και δίχως δικαιώματα.

ΟΛΟΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΑΝΙΓΓΟΣ, ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΗ, 6:30 Μ.Μ.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ:

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΣΕΕΝ Α-Β-Ε-Κ) / ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓ/ΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ & ΝΗΣΩΝ / ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ / ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ / ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ / ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ / ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ TASTY FOODS / ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΒΓΑ / ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ BOEHRINGER – INGELHEIM HELLAS / ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ L’OREAL / ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: