Συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα στις 25 Γενάρη

Την ίδια ώρα, ερώτηση για το θέμα της ΛΑΡΚΟ κατέθεσε και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, ζητώντας μέτρα για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ με διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειάς τους

Τα αλλεπάλληλα κρούσματα εργατικών “ατυχημάτων” στη ΛΑΡΚΟ, μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της χώρας, που συνειδητά αφήνεται στο μαρασμό από όλες τις ως τώρα κυβερνήσεις, καθιστούν επιτακτική την όσο μεγαλύτερη συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εργαζομένων της επιχείρησης. Στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ τονίζει πως “αγώνας που αφορά όλη την εργατική τάξη, που βιώνει τις συνέπειες της βαρβαρότητας των πολιτικών των κυβερνήσεων διαχρονικά, υλοποιημένες από τη μεγαλοεργοδοσία σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς”. Ολόκληρη η ανακοίνωση σημειώνει:

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τον αγώνα τους για τη διασφάλιση της λειτουργίας της και των θέσεων εργασίας, για την προστασία της ζωής και της υγείας τους, για συλλογική σύμβαση εργασίας με μόνιμη και σταθερή εργασία και συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Είναι αγώνας που αφορά όλη την εργατική τάξη, που βιώνει τις συνέπειες της βαρβαρότητας των πολιτικών των κυβερνήσεων διαχρονικά, υλοποιημένες από τη μεγαλοεργοδοσία σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Είναι αγώνας που χρειάζεται να ποτιστεί με την αλληλεγγύη των Συνδικάτων. Να δώσει παραπάνω ώθηση σε μια μάχη απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία, που επιδιώκουν να βάλουν λουκέτο σε άλλη μια επιχείρηση με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, που δεν εξυπηρετούν σήμερα τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τα κέρδη των καπιταλιστών. Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που οι εργάτες θρηνούν δεκάδες νεκρούς στο βωμό της εκμετάλλευσης, με ανύπαρκτα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στο χώρο δουλειάς.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα στις 25 Γενάρη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξη στον δίκαιο και δύσκολο αγώνα τους».

Ερώτηση για το θέμα της ΛΑΡΚΟ κατέθεσε και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, ζητώντας μέτρα για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ με διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειάς τους. Τονίζει τις συνειδητά αναξιοποίητες δυνατότητες παραγωγής της βιομηχανίας, την ώρα που οι εργαζόμενοι ζουν σε συνθήκες ανασφάλειας και γνωρίζουν τη συκοφάντηση των αγώνων τους.

     Όπως γνωρίζετε, η χώρα μας έχει στο υπέδαφος της το 90% των συνολικών κοιτασμάτων νικελίου της Ευρώπης και η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην Ε.Ε. συνεχούς πυράς που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της εγχώριων μεταλλευμάτων. Καλύπτει το 6% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 3% των παγκόσμιων αναγκών.

Η παραγωγή της ΛΑΡΚΟ δίνεται ως πρώτη ύλη σε μεγάλα ευρωπαϊκά μονοπώλια παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, προϊόν πολλαπλάσιας υπεραξίας. Από το προϊόν που πουλά η ΛΑΡΚΟ (σιδηρονικέλιο), πληρώνεται μόνο για το νικέλιο (18-23% του συνολικού τελικού προϊόντος). Το σίδερο και το κοβάλτιο (το υπόλοιπο 77- 82% του συνολικού τελικού προϊόντος) δεν πληρώνονται από τους πελάτες της.

Η χώρα μας έχει στο υπέδαφος της κοιτάσματα χρωμίου, όπου μαζί με το νικέλιο δημιουργούν το ανοξείδωτο χάλυβα, ο οποίος τώρα εισάγεται. Από το 1982 έχει πραγματοποιηθεί μελέτη και πείραμα με επιτυχία στη ΛΑΡΚΟ για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην εγχώρια βιομηχανία και την κάλυψη αναγκών της παραγωγής της χώρας.

Με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες της επιχείρησης, αλλά οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν έπληξαν την ΛΑΡΚΟ και οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση που εκδηλώνεται ακόμα και με καθυστέρηση της μισθοδοσίας, της καταβολής των δεδουλευμένων.

Η ίδια αυτή αντιλαϊκή πολιτική ευθύνεται για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας, της ασφάλειας και της ζωής των εργαζομένων προκαλώντας βαριές συνέπειες. Μόνο το τελευταίο εξάμηνο υπάρχουν δύο θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και δεκάδες συμβάντα και από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει περισσότερα θύματα.

Οι εργαζόμενοι εργάζονται σε σκληρές, ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες και είναι προκλητική η προσπάθεια συκοφάντησης τους και σκόπιμης ενοχοποίησης των δικαιωμάτων τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας στο έδαφος που έστρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξετάζει τα σενάρια της πτώχευσης, της εκκαθάρισης εν λειτουργία και της ιδιωτικοποίησης ακόμα και το κλείσιμο της επιχείρησης. Κάθε σενάριο από αυτά είναι απαράδεκτο και έχει προκαλέσει την οργή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και της περιοχής, γιατί θα πλήξει το δικαίωμα δουλειάς και το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, θα φουντώσει την ανεργία. Η περιοχή της Στερεάς θα μαραζώσει και θα υπονομευθούν ακόμα περισσότερο οι εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες.

Οι πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τον οικονομικό στραγγαλισμό της ΛΑΡΚΟ είναι τεράστιες. Η ανάπτυξη που προβάλλουν είναι για τους λίγους, για τα μεγάλα συμφέροντα, κατά των εργαζομένων. Η συνειδητή υπονόμευση- απαξίωση της επιχείρησης στην πορεία των χρόνων κλιμακώθηκε καθώς:

  • Με ευθύνη τους όλων των κυβερνήσεων δεν έχει κλείσει η εκκαθάριση της Παλαιάς ΛΑΡΚΟ από το 1986. Ένα δικηγορικό γραφείο, ως «εκκαθαριστής», κάνει απαιτητά και αποκομίζει όλα τα χρόνια τεράστια ποσά, εκατομμυρίων ευρώ.
  • Η ΛΑΡΚΟ διαχρονικά πλήρωνε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας παραπάνω από άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και ανταγωνιστών της. Με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2006, η ήδη αυξημένη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τη ΛΑΡΚΟ διπλασιάζεται, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει συσσωρεύσει 300 εκατομμύρια ευρώ χρέος.
  • Την περίοδο 2005 – 2007 η ΛΑΡΚΟ καταγράφει πάνω από 400 εκατομμύρια διαφυγόντα κέρδη επειδή η διοίκηση που είχε διορίσει η Νέα Δημοκρατία είχε προπωλήσει το προϊόν στους πελάτες της ΛΑΡΚΟ στη μισή τιμή από τις τιμές που είχε το νικέλιο εκείνη την περίοδο (είχε 50.000$/ton και πούλαγε 25.000$/ton).
  • Το 2009 το Κράτος ως κύριος μέτοχος της ΛΑΡΚΟ πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μπήκε εγγυητής σε δάνεια που τα έχει αποπληρώσει η ΛΑΡΚΟ και το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδίδει το πρόστιμο των 135 εκατομμυρίων ευρώ, διότι η διαδικασία όπως αιτιολογείται δεν έγινε με τον “προβλεπόμενο τρόπο”, «απαγορεύοντας» παράλληλα την χρηματοδότηση της.

Οι αιτιολογίες για την απαγόρευση της χρηματοδότησης της ΛΑΡΚΟ είναι τουλάχιστον προσχηματικές, τη στιγμή που το Δεκέμβριο του 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την κρατική χρηματοδότηση από 7 κράτη- μέλη της ύψους 3,2 δις ευρώ σε κοινοπραξία 17 επιχειρήσεων για να τη στηρίξει στην κούρσα του ανταγωνισμού. Άλλωστε είναι γεγονός πως με τους αποκαλούμενους αναπτυξιακούς νόμους, με χρηματοδοτήσεις και πλήθος φοροαπαλλαγές, όλες οι κυβερνήσεις διαθέτουν δισεκατομμύρια ευρώ στους μονοπωλιακούς ομίλους.

 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

  • Η ΛΑΡΚΟ να χρηματοδοτηθεί από τον κύριο μέτοχο που είναι το κράτος, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της, να αναπτυχθεί η παραγωγή της και να ληφθούν άμεσα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατόμικων Επιχειρήσεων (Κ.Μ.Λ.Ε.) για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και την ασφάλεια στην εργασία.

  • Να καταργηθεί το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να υπογραφεί η συμφωνημένη με την προηγούμενη διοίκηση Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να διασφαλίσει η μισθοδοσία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

  • Να πραγματοποιηθούν άμεσα όσες προσλήψεις χρειάζονται για να καλυφθεί στο ακέραιο το οργανόγραμμα λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: