ΣΕΤΗΠ: Ενάντια στην προσπάθεια της Atos-Unify να καταργήσει το 8ωρο

Απαιτούμε να δεσμευτεί τώρα η εργοδοσία για την τήρηση του 8ωρου, συμπεριλαμβανομένου του διαλείμματος και να το κοινοποιήσει επίσημα σε όλους τους εργαζόμενους. Χωρίς τερτίπια, χωρίς αστερίσκους.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι στην Atos-Unify,

Μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες για τις αλλαγές στο ωράριο των εργαζομένων, είναι φανερό ότι η εργοδοσία της Atos-Unify έχει βάλει στο στόχαστρο το κεκτημένο δικαίωμα των εργαζομένων στο 8ωρο. Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την πρόσφατη αλλαγή του νόμου για την καταγραφή των υπερωριών, η διοίκηση της εταιρείας προχωρά σε ουσιαστική καταστρατήγηση του 8ώρου, βγάζοντας το διάλειμμα εκτός του ωραρίου εργασίας.

Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να δημιουργήσει ξανά “γκρίζες ζώνες” ως προς τις υπερωρίες των συναδέλφων, να έχει την “ελαστικότητα” ο συνάδελφος να κάτσει παραπάνω “εφόσον θελήσει”. Εκείνο που δε λέει όμως είναι ότι η εντατικοποίηση της εργασίας μας, η υπoστελέχωση των ομάδων κι η πίεση να βγουν τα projects στο χρόνο τους και με το ελάχιστο δυνατό κόστος, είναι αυτά που οδηγούν τους συναδέλφους να αναγκάζονται να κάθονται παραπάνω, υπό τη συνεχή απειλή των αξιολογήσεων. Πέρα από αυτά, προσπαθεί να βάλει  τους συναδέλφους στη λογική του 9ώρου θέλοντας να θεμελιώσει μια εργασιακή συνήθεια στην εταιρεία, με σκοπό όταν το κρίνει αναγκαίο στο μέλλον να φέρει και αλλαγή των υπαρχόντων ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων.

Προφανώς η διοίκηση της εταιρείας Atos-Unify δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Η τάξη των εργοδοτών με τους πολιτικούς της εκπροσώπους, τις κυβερνήσεις στα χρόνια της κρίσης,  πήρε πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα που η εργατική τάξη τα κέρδισε με το αίμα της. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθε να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά διατηρώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο και διευρύνοντάς το ακόμα πιο πολύ, επεκτείνοντας νόμους-δολοφόνους, όπως πλέον ο νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου, που θέτει την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Όπως λοιπόν η εργοδοσία της Atos-Unify, έτσι κι άλλες εταιρείες στον κλάδο όπως οι Unisystems,  Vodafone, ΒΕΑΤ, European Dynamics, LG κλπ βάζουν τους συναδέλφους να υπογράφουν συμβάσεις που καταστρατηγούν το δικαίωμα στο 8ωρο.

Όλα τα παραπάνω  δείχνουν ότι η επίθεση δεν υφίσταται μεμονωμένα σε κάποιες εταιρείες, αλλά είναι επίθεση γενική και συντονισμένη ενάντια στους εργαζόμενους του κλάδου. Έτσι πρέπει να ‘ναι κι η απάντησή μας. Συντονισμένη, οργανωμένη, για να βγούμε μπροστά με βάση τις δικές μας ανάγκες, να καθορίσουμε εμείς τις εξελίξεις προς όφελός μας.

Καλούμε την πλειοψηφία του Δ.Σ του επιχειρησιακού σωματείου της Atos-Unify να έρθει προ των ευθυνών της, να πάρει θέση κι επιτέλους να υπερασπιστεί με δράσεις τα δικαιώματα των εργαζομένων. Προειδοποιούμε επίσης την εργοδοσία ότι το ΣΕΤΗΠ δεν έχει αυταπάτες. Γνωρίζουμε ποιος είναι ο στόχος τους και πώς θέλουν να τον υλοποιήσουν. Είναι προφανής η μεθόδευσή της σταδιακά να αυξήσει κι επίσημα το ωράριο θέτοντας τετελεσμένα, διαφορετικά δε θα έγειρε τέτοιο ζήτημα. Απαιτούμε επομένως να δεσμευτεί τώρα για την τήρηση του 8ωρου, συμπεριλαμβανομένου του διαλείμματος και να το κοινοποιήσει επίσημα σε όλους τους εργαζόμενους. Χωρίς τερτίπια, χωρίς αστερίσκους.

Συναδέλφισσα/Συνάδελφε,

Το ΣΕΤΗΠ θα καταγγείλει στην επιθεώρηση εργασίας τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και καλεί όλους τους συναδέλφους να προσφύγουν μαζικά και αυτοί. Επίσης θα ζητήσει συνάντηση με τους συναδέλφους ώστε να συζητηθεί η κατάσταση στην εταιρεία και στον κλάδο γενικότερα, αλλά και θα ζητήσει συνάντηση με την εργοδοσία ετσι ώστε να ξεκαθαριστεί η στάση της απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε καλούμε να οργανωθείς στο ΣΕΤΗΠ, να βρίσκεσαι σε επαγρύπνηση! Για να κλιμακώσουμε την πάλη μας, για επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Για υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, με διασφάλιση όλων των όρων συλλογικής προστασίας των εργαζομένων, με διασφάλιση της 8ωρης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του διαλείμματος. Κανένας εργαζόμενος στον κλάδο κάτω από 850 ευρώ. Για υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης στην Atos-Unify. Για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: