Σ. Ζαριανόπουλος: “Εμείς λέμε να κατεβούμε στο δρόμο. Είστε; Πάμε…” – Πώς αλλάζουνε στην πράξη οι συνειδήσεις

-Ερώτημα: Τι κάνουμε; Λέμε αυτή τη στιγμή να σηκωθούμε και να κατεβούμε κάτω, για μισή ώρα, για μία ώρα. Είστε; Πάμε τώρα…
Κι οι εργαζόμενοι συμφώνησαν, αδειάζοντας τα γραφεία και κατεβαίνοντας άμεσα στο δρόμο, για να δείξουν την αντίδρασή τους.

Η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει την απόσχιση του τμήματος RBU (Κόκκινων Δανείων) και μαζικές απολύσεις στο συγκεκριμένο τμήμα. Τα στελέχη της εταιρίας δίνουν στους εργαζόμενους ψεύτικες υποσχέσεις μαζί με εκβιασμούς, τους λένε πως η τράπεζα πρέπει να βρει κάποια ποσά για να συνεχίσει να υπάρχει, καλλιεργούν τη λογική πως το καλό των εργαζόμενων περνάει μέσα από το συμφέρον της επιχείρησης -οι γνωστές απατηλές υποσχέσεις που έχουν δοθεί και στο παρελθόν, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, κι έχουν διαψευστεί παταγωδώς στην πράξη.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό και προχωρούν σε κινητοποιήσεις από την άλλη βδομάδα, με πανελλαδική στάση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου τη Δευτέρα. Αλλά εκτός από το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αντικειμενικά, συνέβαλε σε αυτό και η παρέμβαση του οργανωμένου ταξικού κινήματος.

Μια πολύ χαρακτηριστική στιγμή έλαβε χώρα σήμερα στα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Σ. Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, μαζί με κλιμάκιο συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την κατάσταση και την επερώτηση του ΚΚΕ για τα Κόκκινα Δάνεια. Μίλησε για την πείρα της Αγροτικής, τη δυσοίωνη προοπτική των νέων συμβάσεων χωρίς προϋπηρεσία και δικαιώματα, τις νέες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών ως ένα είδος “τέταρτου μνημονίου” κτλ, για να φτάσει στο δια ταύτα: “τι κάνουμε”;

Ανέφερε την επιτυχημένη αντίσταση των εργαζομένων στην πρόθεση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε μείωση μισθών προ τετραετίας και την πρωτοβουλία των εργαζόμενων που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και κατέβηκαν στο πεζοδρόμιο, χωρίς να περιμένουν να πάρει απόφαση η συνδικαλιστική τους ηγεσία (και η γραφειοκρατική ΟΤΟΕ), αναγκάζοντας την εργοδοσία να ανακαλέσει το μέτρο.

Είπε στους εργαζόμενους πως γνωρίζουν πολύ καλά ότι η τράπεζα εκτός από χρήμα, πουλάει και φήμη. Και πως πρέπει να χτυπήσουν την εργοδοσία στο αδύνατο σημείο της, να κατέβουν στο δρόμο, να έρθουν τα κανάλια, για να μάθουν πως υπάρχει αντίδραση, κάτι γίνεται.

-Ερώτημα: Τι κάνουμε; Λέμε αυτή τη στιγμή να σηκωθούμε και να κατεβούμε κάτω, για μισή ώρα, για μία ώρα. Είστε; Πάμε τώρα…

Κι οι εργαζόμενοι συμφώνησαν, αδειάζοντας τα γραφεία και κατεβαίνοντας άμεσα στο δρόμο, για να δείξουν την αντίδρασή τους.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο που ανέβασε το πόρταλ του 902, και το επίμαχο σημείο στο όγδοο λεπτό. Αξίζει τον κόπο να το δείτε ως το τέλος, μαζί με την παρέμβαση της Ήβας Καριώτη από το “Αγωνιστικό Μέτωπο”, που σημείωσε εύστοχα πως “τα κάγκελα δεν μπορούν να μας σταματήσουν, είναι εύκολο να τα υπερπηδήσουμε. Αλλά σημασία έχει να έρχεστε εσείς, οι εργαζόμενοι, κάτω με τις κάρτες σας και να ανοίγετε στα σωματεία για να μπαίνετε μέσα, να μην είναι άβατο τα κτίρια της Πειραιώς”.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: