“Ψηφιακός μετασχηματισμός” και όργιο εκβιασμών προς τους εργαζόμενους του ΟΤΕ

Την ώρα που η εργοδοσία διαφημίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του οργανισμού, απειλεί και εκβιάζει τους εργαζόμενους με απόλυση ή μετάθεση σε άλλη πόλη.

Tην ώρα που ο ΟΤΕ αυτοπροβάλλεται ως ηγέτιδα δύναμη στο χώρο του ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα μας. προχωρά σε έναν ωμό εκβιασμό προς εργαζόμενους, απειλώντας είτε με απόλυση είτε με μετάθεση σε άλλη πόλη. Σε ανακοίνωση της, η ΕΣΚ-ΟΤΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας, αλλά και τη φιλεργοδοτική στάση της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών οργάνων στον ΟΤΕ, που παραπέμπουν το θέμα σε “διαπραγματεύσεις” με την εργοδοσία ή σε δικαστικές διεκδικήσεις, καλώντας τους εργαζόμενους να αντιδράσουν τώρα με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να μην περάσει ο εκβιασμός.

Ψηφιακός μετασχηματισμός ΟΤΕ: Οι εργαζόμενοι θύματα του ανορθολογισμού της εργοδοσίας

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το τελευταίο διάστημα στα πλαίσια της εφαρμογής του σχεδιασμού της, η εργοδοσία έχει προβεί σε ένα όργιο εκβιασμών και απειλών προς τους εργαζόμενους για να καταφέρει να εφαρμόσει τις επιδιώξεις της. Καλεί τους συναδέλφους να υπογράψουν την απόλυσή τους απειλώντας τους ότι αν δεν το κάνουν θα βιώσουν κάτι ακόμα χειρότερο που είναι είτε η απόλυση με τη νόμιμη αποζημίωση είτε η μετάθεση σε άλλη πόλη. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να κάνει ξεκάθαρο σε όλους μας ότι όποτε θέλει μπορεί να εκβιάζει τους πάντες κι ο εκβιασμός να περνάει χωρίς να κουνιέται φύλλο. Κι αυτό θέλει να το επιβάλει ως de facto επιλογή της, για τώρα αλλά και για το μέλλον.

Με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα καταρρέουν όλοι οι μύθοι που έχτισαν από κοινού εργοδοσία και πλειοψηφία της ομοσπονδίας ότι οι απολύσεις, οι αποσχίσεις έργου και όλες οι άλλες αντεργατικές αλλαγές δεν μας αφορούν όλους αλλά μόνο συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων κάθε φορά. Τη μια ήταν οι εργαζόμενοι στον καθαρισμό, την άλλη οι φύλακες και τώρα είναι οι εργαζόμενοι στα ΣΥΠ, στο Door-To-Door και σε καταστήματα. Τώρα πλέον είναι ξεκάθαρο σε όλους, ακόμα και σε αυτούς που ακόμα κάνουν ότι δεν βλέπουν, ότι οι επιλογές της διοίκησης μας αφορούν όλους. Γιατί αν σήμερα περάσει ο εκβιασμός της εργοδοσίας προς τους συναδέλφους που είναι στο στόχαστρο αύριο θα επαναληφθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε όποιον άλλο εργαζόμενο επιλέξει η εργοδοσία να απολύσει.

Πέρα, όμως, από το γεγονός ότι η εργοδοσία, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει ότι μπροστά στα κέρδη δεν υπολογίζει τη ζωή των εργαζομένων και των οικογένειες τους αποδεικνύεται και τι παρωδία είναι ο πολυδιαφημισμένος ψηφιακός μετασχηματισμός. Μια παρωδία που εξελίσσεται σε τραγωδία για τους εργαζόμενους. Η εργοδοσία αυτογελοιοποιείται γιατί την ίδια στιγμή που μιλά για το ψηφιακό άλμα στο μέλλον, για «έξυπνες» λύσεις, για 5G δίκτυα, για τηλεργασία 13.000 εργαζομένων την ίδια στιγμή λέει σε μια σειρά εργαζόμενων ότι δεν γίνεται να δουλέψουν από τον τόπο που δούλευαν τόσα χρόνια όπου και έχουν χτίσει τη ζωή τους αλλά πρέπει να μετακομίσουν. Να μετακομίσουν εν έτη 2020 γιατί η εργοδοσία του ΟΤΕ, της μεγαλύτερης εταιρίας τεχνολογίας της χώρας δεν θέλει να τους απασχολήσει απομακρυσμένα. Θα ήταν γελοίο αν δεν ήταν τραγικό.

Εκβιάζουν εργαζόμενους που δουλεύουν σε περιοχές της χώρας που η ανάγκη διατήρησης ποιοτικών θέσεων εργασίας είναι αναγκαία για την επιβίωση των τοπικών κοινωνιών. Τι να πρωτοαναφέρουμε:

  • Τη Δυτική Μακεδονία που η απολιγνιτοποίηση και το κλείσιμο των εργοστασίων της ΔΕΗ θα αφήσει χιλιάδες ανέργους;
  • Τα νησιά του Αιγαίου και άλλες ακριτικές περιοχές που βιώνουν πιο έντονα από οπουδήποτε αλλού την κρίση Ελλάδας – Τουρκίας που έχει προκαλέσει η επιθετικότητα της Τουρκίας και οι ΕυρωΝΑΤΟϊκές διευθετήσεις με τις οποίες συμφωνεί και η ελληνική αστική τάξη;
  • Τα νησιά του Αιγαίου που βιώνουν την προσφυγική κρίση;
  • Όλα τα νησιά και τις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της χώρας που βιώνουν τις συνέπειες της χαμένης τουριστικής περιόδου;
  • Τις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες πλημμύρες που έχουν τεράστιες συνέπειες στις τοπικές οικονομίες και όχι μόνο;

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η εργοδοσία βλέπει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως μια ακόμα ευκαιρία να «χτυπηθούν» οι εργασιακές σχέσεις. Ο μετασχηματισμός δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και τις λαϊκές ανάγκες αλλά το σχεδιασμό της εργοδοσίας για τη διεύρυνση της κερδοφορίας της. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι το αποτέλεσμα της αξιοποίησης των τεχνολογικών επιτευγμάτων στην παραγωγή εξαρτάται από το σε ποιόν ανήκουν τα μέσα παραγωγής. Όσο αυτά δεν ανήκουν στους εργαζόμενους αλλά στα χέρια λίγων κεφαλαιοκρατών η αξιοποίηση της τεχνολογίας θα αξιοποιείται εις βάρος των εργαζόμενων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων κεφαλαιοκρατών.

Μπροστά σε αυτό το σχεδιασμό της οι δυνάμεις της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος του ΟΤΕ αντί να οργανώσουν την αντίδραση των εργαζόμενων ώστε να υπερασπιστούν τη δουλειά και τη ζωή τους επιλέγουν τη γνωστή τακτική της ατέρμονης διαβούλευσης με την εργοδοσία ενώ η πλειοψηφία του ΠΑΣΕ, μέλη του οποίου είναι οι περισσότεροι εργαζόμενοι που είναι στο στόχαστρο, παραπέμπουν την όποια διεκδίκηση στα δικαστήρια. Κοινώς βάζουν για μια ακόμη φορά πλάτη ώστε η εργοδοσία να ολοκληρώσει το σχεδιασμό της.

Είναι ώρα αγώνα – Να ακυρώσουμε το σχεδιασμό της εργοδοσίας

Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν μπορούμε να περιμένουμε το μοιραίο με σταυρωμένα χέρια. Αν περάσει τώρα αυτός ο εκβιασμός αύριο θα τον υποστούμε όλοι όσοι θα επιλέξει η εργοδοσία.  Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ αξιοποιώντας και την παρακαταθήκη της απεργίας για τη ΣΣΕ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Με αποφάσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, με ανακοινώσεις, με e-mails, με τηλέφωνα, με κάθε τρόπο, όσα εμπόδια κι αν βάζει η πανδημία, να διατρανώσουμε ότι δεν τον εκβιασμό της διοίκησης δεν τον αποδεχόμαστε. Να απαιτήσουμε και να επιβάλουμε την άμεση απάντηση με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: