Παράνομη η απεργία των εργαζόμενων στην COSCO γιατί δεν προηγήθηκε δημόσιος διάλογος! – Κανονικά η απεργία με κάλυψη από το ΕΚ Πειραιά

Η ΕΝΕΔΕΠ έχει κηρύξει τέσσερις απεργίες στις προβλήτες του Πειραιά από τον περασμένο Μάη και έχουν βγει και οι τέσσερις παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια. Το δικαίωμα στην απεργία είναι τυπικά νόμιμο, αρκεί να… μην προκαλεί, προσπαθώντας να εφαρμοστεί στην πράξη.

Η αλήθεια είναι πως σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι τέτοια. Η Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) έχει κηρύξει τέσσερις απεργίες από τον περασμένο Μάη και έχουν βγει και οι τέσσερις παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια. Το δικαίωμα στην απεργία είναι τυπικά νόμιμο, αρκεί να… μην προκαλεί, προσπαθώντας να εφαρμοστεί στην πράξη.

Το σκεπτικό του Μονομελούς Πρωτοδικείου του Πειραιά για την τελευταία απεργία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή, απεργιακή κινητοποίηση κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική, επειδή δεν είχε προηγηθεί δημόσιος διάλογος (!), καθώς οι επιχειρήσεις που προσέφυγαν θεωρούνται κοινής ωφέλειας!
Σε απλά ελληνικά, τα μονοπώλια λειτουργούν για το κοινό καλό, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους που στρέφονται εναντίον του με τις απεργίες τους.

Πρόκειται για καθαρή κοροϊδία, αν σκεφτεί κανείς πως τους τελευταίους τρεις μήνες υπάρχουν σχετικές ζυμώσεις και διάλογος, ακόμα και με τη μεσολάβηση υπουργείων, για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Ενώ προκλητική είναι η απόφαση ακόμα και στο σκέλος για τα δικαστικά έξοδα, που θα συμψηφιστούν μεταξύ των διάδικων “λόγω δυσχερούς ερμηνείας των κανόνων δικαίου που εφαρμόστηκαν”.

Η “αριστερή κυβέρνηση” που καμαρώνει για την ψευδεπίγραφη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων έχει δώσει στο εργαλείο το νομικό πλαίσιο και τα κατάλληλα εργαλεία, για να δρα ασύδοτα και να χτυπά τους ταξικούς αγώνες εν τη γενέσει τους.

Οι εργάτες όμως έχουν τα δικά τους όπλα: συλλογικός αγώνας, οργάνωση κι αλληλεγγύη. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κήρυξε 24ωρη απεργία στις προβλήτες του Πειραιά, καλώντας τους εργάτες σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση, από τις 6 τα χαράματα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να κερδίσουν όσα δικαιούνται.

Με πληροφορίες από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: