Ο αγώνας των εργαζόμενων στον ΟΤΕ μας αφορά όλους

Η στάση της εργοδοσίας του ΟΤΕ ανατρέπει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης περί «ανάπτυξης για όλους». Μια τόσο μεγάλη εταιρία, με τέτοια κερδοφορία, με τέτοιο όφελος από τη μείωση της φορολογίας αρνείται να δώσει αυξήσεις, ενώ ο σχεδιασμός της για το μέλλον είναι η περαιτέρω χειροτέρευση των όρων για τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ ξεκινούν απεργιακό αγώνα διαρκείας διεκδικώντας νέα ΣΣΕ. Η εργοδοσία, στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, συζητάει τι θα πάρει από τους εργαζόμενους. Παραμένει αμετακίνητη στο ζήτημα της απόλυσης 8 εργαζόμενων στη φυσική φύλαξη οι οποίοι αρνήθηκαν να υποκύψουν στον εκβιασμότης «εθελούσιας με το πιστόλι στον κρόταφο» και δεν υπέγραψαν την απόλυσή τους όταν το έργο της φύλαξης ανατέθηκε σε εργολάβο. Επίσης, έκανε σαφές ότι στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε δημιουργία θυγατρικών, στις οποίες θα μεταφέρει κομμάτια του έργου με στόχο το περαιτέρω «χτύπημα» των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Όλα αυτά πάρα το γεγονός ότι:

-Τα κέρδη του ΟΤΕ μέσα στην κρίση εκτοξεύθηκαν, ξεπερνώντας το 1,2 δις € προ φόρων και αποσβέσεων για το 2018

-Το μέρισμα των μετόχων ξεπέρασε τα 300.000.000€ για το 2018, ποσό που ξεπερνά το συνολικό ποσό μισθοδοσίας των εργαζόμενων στον όμιλο ΟΤΕ.

-Από τη μείωση της φορολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση, εξασφαλίζει δεκάδες εκατομμύρια €

-Οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζόμενων μειώθηκαν κατά πολύ

-Οι εργαζόμενοι που μπήκαν στη ΣΣΕ από το 2015 και μετά αμείβονται με μισθούς που είναι κατά 40% μειωμένοι σε σχέση με τους πιο παλιούς εργαζόμενους

-Οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές που είναι εκτός ΣΣΕ, οι ενοικιαζόμενοι και οι εργολαβικοί ξεπερνούν τις 6.000.

-Τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται

Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται ξεκάθαρο ότι η στάση της εργοδοσίας του ΟΤΕ ανατρέπει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης περί «ανάπτυξης για όλους». Μια τόσο μεγάλη εταιρία, με τέτοια κερδοφορία, με τέτοιο όφελος από τη μείωση της φορολογίας αρνείται να δώσει αυξήσεις ενώ ο σχεδιασμός της για το μέλλον είναι η περαιτέρω χειροτέρευση των όρων για τους εργαζόμενους. Άρα, οι φοροελαφρύνσεις των μεγάλων επιχειρήσεων πάνε στις τσέπες των μεγαλομετόχων και των ακριβοπληρωμένων στελεχών τους.

Απέναντι σε αυτή τη στάση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να απαντήσουν με απεργιακό αγώνα. Η απόφαση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ είναι για απεργία από 21/12-12/01. Είναι ένας μεγάλος απεργιακός αγώνας με στόχο να μην απολυθεί κανένας από τους 8 φύλακες, να υπογραφεί ΣΣΕ που θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζόμενων στον όμιλο (μητρική και θυγατρικές), με αυξήσεις για όλους και μια ακόμα σειρά δίκαιων αιτημάτων.

Οι ταξικές δυνάμεις στον όμιλο ΟΤΕ, η ΕΣΚ – ΟΤΕ και το κλαδικό σωματείο τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) είναι στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση και την επιτυχία του αγώνα. Η διεκδίκηση και υπογραφή ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω είναι για τις ταξικές δυνάμεις το πλαίσιο διεκδίκησης και πάλης που θα δώσει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να ανακτήσουν σημαντικό μέρος των απωλειών που είχαν μέσα στην κρίση, ενώ θα πάει κόντρα στην επιδίωξη της εργοδοσίας να προχωρήσει τον κατακερματισμό των εργαζόμενων. Επίσης, οι ταξικές δυνάμεις τονίζουν ότι η μαζική συμμετοχή στην απεργία θα εμποδίσει τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που βρίσκονται στην ηγεσία της ομοσπονδίας, να υπογράψουν για μια ακόμη φορά μια ΣΣΕ κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της εργοδοσίας.

Η επιτυχία του αγώνα των εργαζόμενων στον ΟΤΕ αφορά το σύνολο του κλάδου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής αφού η ΣΣΕ του ΟΤΕ καθορίζει την αγορά. Για αυτό η ΕΣΚ και το ΣΕΤΗΠ απευθύνουν κάλεσμα σε όλα τα σωματεία του κλάδου να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα τους θέτοντας παράλληλα το στόχο της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ.

Η σημασία της ΣΣΕ του ΟΤΕ, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στον ΟΤΕ και στον κλάδο. Αφορά το σύνολο των εργαζόμενων στη χώρα αφού παίζει καθοριστικό ρόλο για όλους τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη συζήτηση στη βουλή για το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να υποστηρίξει τις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις που θέσπισε για τους νέους εργαζόμενους, ήταν η ΣΣΕ του ΟΤΕ που προβλέπει αυτό το διαχωρισμό από το 2015! Συνεπώς, η ΣΣΕ του ΟΤΕ και ο αγώνας των εργαζόμενων, όπως και κάθε εργατικός αγώνας, αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης. Για αυτό θα πρέπει να τύχει της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης όλων των εργαζόμενων κόντρα στους πληρωμένους κονδυλοφόρους που με μια σειρά αναληθών δημοσιευμάτων προσπαθούν να σπιλώσουν τον αγώνα αυτό. Η διεκδίκηση και υπογραφή μια ΣΣΕ με τους όρους των εργαζόμενων μετά από σκληρή απεργιακή μάχη θα ανοίξει το δρόμο και για άλλες νίκες.

Δείτε κι εδώ την ανακοίνωση της ΕΣΚ-ΟΤΕ για την απεργία.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: