Νεκρός εργάτης καθαριότητας στον Δήμο Ωρωπού – Ατέλειωτος φόρος αίματος για την εργατική τάξη

Τα εργατικά «ατυχήματα» δεν οφείλονται ούτε στη κακιά στιγμή, ούτε στην κακιά ώρα. Είναι εργοδοτικά εγκλήματα και έχουν ενόχους, τη κυβέρνηση και την πλειοψηφία των δημάρχων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υγιεινή και ασφάλεια ως κόστος.

Ο φόρος αίματος που πληρώνει η εργατική τάξη στο βωμό του κέρδους είναι ατελείωτος.

Σήμερα τα ξημερώματα ένας εργαζόμενος στην καθαριότητα του Δήμου Ωρωπού, σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας, πέφτοντας από το σκαλί του απορριμματοφόρου οχήματος, με συνέπεια να χτυπήσει θανάσιμα στο κεφάλι.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ αντέδρασε άμεσα με ένα οργισμένο κάλεσμα για κινητοποίηση διαμαρτυρίας σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας πως μόνο την τελευταία πενταετία ο κλάδος θρηνεί 60 νεκρούς συναδέλφους και εκατοντάδες τραυματίες, θύματα της παντελούς απουσίας μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους.

Κάθε μέρα έχουμε και ένα εργατικό «ατύχημα», αποτέλεσμα μόνο τα τελευταία 5 χρόνια να έχουμε 60 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν μπορεί να ξεκινάμε από το σπίτι μας για το μεροκάματο και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε, αν θα αφήσουμε την τελευταία μας πνοή στο σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου.

Τα εργατικά «ατυχήματα» δεν οφείλονται ούτε στη κακιά στιγμή, ούτε στην κακιά ώρα όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν κυβέρνηση και πλειοψηφία των δημάρχων. Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα και έχουν ενόχους, τη κυβέρνηση και την πλειοψηφία των δημάρχων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υγιεινή και ασφάλεια ως κόστος, που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, καθώς στόχος τους είναι να εξοικονομούν πόρους για να ενισχύουν τη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Φτάνει έως εδώ. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε άλλο απαθείς, να περιμένουμε το πότε θα έρθει και η δική μας σειρά.

Στο Υπουργείο, οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή και εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείο Κ. Αγραπιδά. Κατήγγειλαν το θανατηφόρο δυστύχημα, απαίτησαν συστηματικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς για την ασφάλεια των εργαζομένων και Μέσα Ατομικής Προστασίας σε όλους, σε αντίθεση με όσα (δεν) κάνουν οι δημοτικές αρχές. Παράλληλα ανέδειξαν το καίριο ζήτημα της συντήρησης του εξοπλισμού των δήμων, που περιλαμβάνουν παλιά και επικίνδυνα στην πλειοψηφία τους οχήματα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: