Νεκρός 18χρονος ντελιβεράς στην Άρτα – Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας από το Εργατικό Κέντρο Άρτας το απόγευμα

“Το θανατηφόρο αυτό «ατύχημα», έρχεται να προσθέσει ακόμα ένα νεκρό στη μακρά αιματοβαμμένη λίστα των διανομέων που έχουν χάσει τη ζωή τους, στην κυριολεξία για ένα κομμάτι ψωμί”, τονίζει η ανακοίνωση του ΕΚ Άρτας.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τον 18χρονο ντελιβερά που σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Άρτας, το οποίο κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας από τις 19.00 έως τις 22.00. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 20.00 στην πλατεία Κιλκίς.

«Μέχρι και στο θάνατο οδηγεί ο αγώνας για το μεροκάματο, σε ένα σύστημα όπου μπαίνουν μπροστά τα κέρδη, ενώ οι ανθρώπινες ζωές δεν μετράνε. Έτσι εχθές το βράδυ, οι εργαζόμενοι της Άρτας πλήρωσαν καινούριο φόρο αίματος με θύμα αυτή τη φορά ένα παιδί μόλις 18 χρονών, που παρασύρθηκε και σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς από διερχόμενο όχημα», αναφέρει το ΕΚΑ.

«Οι απαράδεκτοι όροι δουλειάς και αμοιβής που αντιμετωπίζουν οι ντελιβεράδες είναι εδώ!», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Συνεχίζονται τα 10ωρα, κάτω από μεγάλη πίεση για να “βγει η δουλειά”, χωρίς ρεπό μες στη βδομάδα, ενώ την ίδια ώρα το ωρομίσθιο της τάξης των 2 ευρώ – 3 ευρώ και η ανασφάλιστη εργασία έχουν γίνει καθεστώς. Επιπλέον, τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα, αφού πέρα από τη μεγάλη κούραση λόγω των εξαντλητικών ωραρίων, καλούνται να δουλέψουν ακόμα και μέρες με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες».

«Βασικοί υπεύθυνοι υπάρχουν και έχουν όνομα», επισημαίνει και συμπληρώνει: «Είναι η πολιτική που εφαρμόζεται τόσο από τις προηγούμενες όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση. Μια πολιτική που επιτρέπει στην εργοδοσία να μην παίρνει κανένα μέτρο προστασίας για τον εργαζόμενο».

Το θανατηφόρο αυτό «ατύχημα», συνεχίζει, «έρχεται να προσθέσει ακόμα ένα νεκρό στη μακρά αιματοβαμμένη λίστα των διανομέων που έχουν χάσει τη ζωή τους, στην κυριολεξία για ένα κομμάτι ψωμί.

Κανένας εργαζόμενος στον κλάδο δεν πρέπει να δεχτεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Ως εδώ!».

Είναι ώρα, τονίζει, «κάθε εργαζόμενος να συμπορευτεί στην πάλη για κλαδικές Συμβάσεις στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας, για ΣΣΕ υποχρεωτικές για όλους. Για επαναφορά και διεύρυνση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Επιπλέον, για τους διανομείς τα μηχανάκια, ο εξοπλισμός, η συντήρηση και τα έξοδα κίνησης να είναι πληρωμένα από τους εργοδότες τους και όχι από τις δικές τους τσέπες».

Το Εργατικό Κέντρο Άρτας «κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας από τις 19.00 έως τις 22.00 και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για:

Πλήρη και σταθερή εργασία. Μειωμένο ωράριο με αποδοχές 8ώρου. Κλαδικές ΣΣΕ με ανάκτηση όλων των απωλειών. Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται και να καλύπτονται από την επιχείρηση και όχι από τις δικές τους τσέπες. Επαναφορά και διεύρυνση των ΒΑΕ και για την ειδικότητα των διανομέων. Κανένας ντελιβεράς στους δρόμους με έντονα καιρικά φαινόμενα».

Καλούμε, καταλήγει το ΕΚΑ, «τους συναδέλφους του κλάδου να κάνουν κριτήριο την καθημερινότητά τους στη δουλειά, στο σπίτι, γενικότερα στη ζωή τους. Διέξοδος και ελπίδα υπάρχει. Βρίσκεται στον αγώνα. Στην οργάνωση της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Ποτέ και κανένας εργάτης δεν θα φεύγει με πρόσχημα την “κακιά ώρα”. Είναι καιρός να σηκώσουμε το μπόι μας για να βρει η κακιά ώρα το σύστημα της εκμετάλλευσης, που ζει και αναπνέει με το αίμα των συναδέλφων μας»

(κεντρική φωτό Ευρωκίνηση)

Πηγή 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: