“Μπορείτε να εξαιρέσετε λίγα ψίχουλα από τον πακτωλό που δίνετε στους μεγαλοεπιχειρηματίες για την επιβίωση των ανέργων”

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί σε μεγάλη μερίδα εποχιακών εργαζομένων στον τουρισμό ο αποκλεισμός τους από κάθε κρατική βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού. – Επιστολή του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας προς Υπουργεία

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΑΚΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ, ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΎ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Κέρκυρα 3/4/2020

Προκαλεί οργή και αγανάκτηση σε μεγάλη μερίδα εποχιακών εργαζομένων στον τουρισμό ο αποκλεισμός τους από κάθε κρατική βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνησή σας έχει αποκλείσει από τα μέτρα στήριξης και την παράταση του επιδόματος ανεργίας:

Α) Όσους εργάστηκαν για πρώτη φορά το 2019 καθώς και όσους εργάστηκαν για μικρότερο των 4 μηνών διάστημα και δεν έχουν συγκεντρώσει τις προϋποθέσεις για την επιδότηση ανεργίας.
Β) Όσους εργάστηκαν 4 ή 5 μήνες το 2019 και επειδή έληξε νωρίς η σύμβαση τους έχει λήξει η επιδότηση ανεργίας τους μέσα στο 2019.
Γ) Όσους η επιδότηση τους λήγει για διάφορους λόγους μέσα στον Απρίλιο του 2020.
Δ) Όσους εργάζονται με συμβάσεις μιας ημέρας ή ενός μήνα ή με τη μεσολάβηση εργολαβικών γραφείων.

Τέλος καμιά πρόνοια δεν έχετε λάβει για τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ άνεργους που δεν επιδοτούνται και όπου χωρίς καμιά στήριξη είναι αδύνατο να μένουν σπίτι.

Από τις παραπάνω κατηγορίες δεχόμαστε καθημερινά αιτήματα για προκήρυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε απόγνωση αφού από τη μια δεν έχουν χρήματα να καλύψουν τις ανάγκες τους, η τουριστική χρονιά δεν ξεκινά ώστε να εργαστούν, η κυκλοφορία απαγορεύεται ώστε να αναζητήσουν εργασία έστω περιστασιακά και από την άλλη η κυβέρνησή σας τους αγνοεί.

Παρότι τα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και τους ανέργους που έχετε αποφασίσει είναι ανεπαρκή και ως εκ τούτου διαφωνούμε με αυτά, σας καλούμε έστω και τώρα να προβείτε σε διορθωτικές κινήσεις στο πλαίσιο των δικών σας μέτρων πριν η οργή οδηγήσει σε άλλες καταστάσεις.

Γι’ αυτό σας καλούμε όπως:

1. Καταβάλλετε δίμηνη επιδότηση ανεργίας σε όλους τους ανέργους που εργάστηκαν εποχιακά ή για μικρότερο διάστημα μέσα στο 2019 χωρίς όρους και προϋποθέσεις,
2. Καταβάλλετε οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ στους εγγεγραμμένους άνεργους του ΟΑΕΔ και σε όσους εργάζονταν με συμβάσεις μιας μέρας ή ενός μήνα ή με εργολαβικά.
3. Μειώσετε το ενοίκιο όπως προβλέπεται από το μηχανισμό στήριξης και για τις παραπάνω κατηγορίες ανέργων,
4. Αναστείλετε τις πληρωμές για τους ανέργους και τους εργαζόμενους προς το δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ και αναστείλετε όλους τους πληστηριασμούς τις κατασχέσεις και τις διακοπές ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, κλπ.

Πιστεύουμε πως μπορείτε να εξαιρέσετε λίγα ψίχουλα από τον πακτωλό χρημάτων που δίνετε στους μεγαλοεπιχειρηματίες για την επιβίωση των ανέργων.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Σ. Πελάης
Ο Γραμματέας Γ. Ανδριώτης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: