“Μα βγαίνει κι άλλη απεργία κολλητά;” – Η απάντηση στο δρόμο

Απεργιακά στιγμιότυπα από τη σημερινή συγκέντρωση.

Μα είναι δυνατόν να βγει κι άλλη απεργία, κολλητά με την προηγούμενη, αναρωτιόντουσαν πολλοί. Ναι, είναι κι η απόδειξη δόθηκε σήμερα στο δρόμο. Και θα ξαναγίνει όσες φορές χρειαστεί, για να αποκρούσει η εργατική τάξη το σχέδιο της κυβέρνησης να αλώσει τα συνδικάτα, το δικαίωμα στην απεργία κι ό,τι είχε απομείνει από τις συλλογικές συμβάσεις. Μεταξύ άλλων, τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης έπαιζαν ένα στίχο από το τραγούδι του Καζαντζίδη “Άπονες εξουσίες”: “Μια νύχτα που βουλιάζανε τα σπίτια μες στο χιόνι” την ώρα που ο τόπος καιγόταν αυτό το καυτό πρωί του Οκτώβρη, δείχνοντας το “θερμό φθινόπωρο” που έχει μπροστά της εργατική τάξη μπρος στη βαρυχειμωνιά που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους. Από τα συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα ξεχώρισαν τα “Θέλουμε συμβάσεις συλλογικές για όλη την Ελλάδα υποχρεωτικές” και “Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά”.

Σε κάποια φάση ακούστηκε από τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ απέναντι στην Κλαυθμώνος ένα τραγούδι του Τσακνή “Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι”, το οποίο δεν ξέρουμε αν είναι γενικά αγωνιστικό, αλλά εν προκειμένω ταίριαζε γάντι στους εργατοπατέρες που φαντασιώνονται ότι εκπροσωπούν την εργατική τάξη.

Πίσω από το βήμα της συγκέντρωσης, υπήρχε μαζεμένος κόσμος, για κάποια ορκωμοσία, πολλαπλάσιοι από τους εργατοπατέρες που μαζεύτηκαν στην κοντινή πλατεία. Να καθησυχάσουμε τα αστικά ΜΜΕ, που κάνουν ρεπορτάζ από τα γραφεία τους, πως κάτι “εκρήξεις” που ακούστηκαν ήταν κομφετί από τους συγκεντρωμένους που γιόρταζαν, κι όχι πράξεις βίας, συμπλοκές, επεισόδια ή ό,τι άλλο βάζουν συνήθως με το νου τους.

Η Αλέκα σπάει κόκκινες ζώνες

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ένα μέλος από την επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς, να μιλήσει για τη μικρή νίκη που πέτυχε σήμερα το κίνημα, δείχνοντας τι μπορεί να καταφέρει όταν είναι μαζικό και διεκδικητικό. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως “όπως πριν λέγαμε, κανείς μόνος του στην κρίση, έτσι τώρα λέμε, κανείς μόνος στην ανάπτυξή τους”, η οποία δε διαφέρει πολύ από την κρίση για τον εργαζόμενο λαό. Από την ομιλία του Γιάννη Τασιούλα, προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ξεχώρισε ένα σημείο όπου προς στιγμήν είπε “συντρόφισσες” κι έσπευσε να διορθώσει “συναδέλφισσες, συνάδελφοι”. Ναι, αλλά δεν έχει τόση σημασία γιατί “να δεις που πάλι σύντροφοι θα ‘μαστε στους αγώνες”.

Ο κόσμος όσο πήγαινε γινόταν και περισσότερος, αφού άλλοι ήταν κολλημένοι στην κίνηση, και άλλοι έρχονταν τελευταία στιγμή τρεχάτοι, συμμετέχοντας στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, που ξεκινούσε στις 11. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού είναι η μεγάλη αντιϊμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Σύνταγμα το Σάββατο, για την οποία δόθηκε στα μεγάφωνα το εμπλουτισμένο σύνθημα “Ούτε γη, ούτε νερό, ούτε αέρα στους φονιάδες των λαών”.

Τουρίστες σφόδρα ενοχλημένοι από την απεργία…not

 

Καραλής – Λεάνης σε αθλητικό-πολιτικό πηγαδάκι για τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ: “Τι ανύπαρκτοι είν’ αυτοί, δεν κατέβηκαν καν στο γήπεδο”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: