Λιποθυμίες εργαζομένων και απαράδεκτες συνθήκες καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ στο κτίριο ΥΜΑ – ΝΥΜΑ του ΟΤΕ

Οι εξοντωτικές συνθήκες υγιεινής και υπερεντατικοποίησης στο χώρο εργασίας έχουν οδηγήσει σε τρία κρούσματα λιποθυμιών σε διάστημα μικρότερο ενός μήνα στο κτίριο ΥΜΑ – ΝΥΜΑ του ΟΤΕ.

Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας των τηλεφωνητών στο κτίριο ΥΜΑ – ΝΥΜΑ του ΟΤΕ και τα ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων έχουν ως αποτέλεσμα μόνο τις τελευταίες 20 μέρες να έχουν λιποθυμήσει τρεις εξ αυτών την ώρα της δουλειάς. Τις άθλιες συνθήκες καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στον Όμιλο ΟΤΕ, διεκδικώντας εδώ και τώρα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ομαλοποίηση των συνθηκών εργασίας και τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία τους για την έλλειψη γιατρού τις περισσότερες μέρες του Ιούλη, με το ένα τρίτο των μερών του μήνα να μην υπάρχει καν νοσοκόμα. Παράλληλα αναδεικνύουν τις ευθύνες ΠΑΣΚΕ και ΑΚΕ που ελέγχουν την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας του κτιρίου, που κωφεύουν στα αιτήματα των εργαζομένων κι όταν παρεμβαίνουν το κάνουν για να ταχθούν στο πλευρό της ιδιοκτησίας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της καταγγελίας :

«Φτάνει πια! Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας!

Σε λιγότερο από 20 μέρες, στο κτίριο μας, 3 εργαζόμενοι από τα τηλεφωνικά εν ώρα εργασίας έχουν χάσει τις αισθήσεις τους. Τα συγκεκριμένα περιστατικά έρχονται να προστεθούν στα δεκάδες προβλήματα υγείας που έχουν εμφανιστεί με μεγαλύτερη ένταση από την αρχή του χρόνου. Έχει γίνει συχνό φαινόμενο να βλέπουμε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έξω από το χώρο, συναδέλφους με “κολάρα”, ταχυπαλμίες, μυοσκελετικά προβλήματα κ.ά.

Έχουμε ξανατονίσει με ανακοινώσεις, με παραστάσεις διαμαρτυρίας και συναντήσεις με τη Διοίκηση ότι η εντατικοποίηση της εργασίας το τελευταίο διάστημα δημιουργεί ανυπόφορο κλίμα με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Είναι ακέραια η ευθύνη της εταιρείας για την κατάσταση της υγείας των εργαζομένων. Είναι πρόκληση που μπροστά στα κέρδη της, που είναι δισεκατομμύρια, να μην υπολογίζει ούτε τα στοιχειώδη: την υγεία μας!

“Πλάτη” στη στάση της Διοίκησης βάζει η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας του κτιρίου, οι παρατάξεις πλειοψηφίας στην επιτροπή (ΠΑΣΚΕ, ΑΚΕ) που δεν έχουν βγάλει ούτε μισή ανακοίνωση στα δεκάδες περιστατικά που έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα. Όταν θυμηθούν βέβαια να παρέμβουν (βλέπε ταβάνι στο εμπορικό) τότε το κάνουν για να υπερασπιστούν την εταιρεία!

Αν η εταιρεία έχει την εντύπωση ότι μας έχει του “χεριού της” είναι “βαθιά νυχτωμένη”. Απαιτούμε άμεσα χωρίς καθυστερήσεις να εφαρμοστούν τα παρακάτω μέτρα για να μπορούμε να δουλεύουμε σαν άνθρωποι:

1. Άμεση αύξηση του διαλείμματος. Να εφαρμοστούν τώρα τα 6sec ανάμεσα στις κλήσεις που ενημερωθήκαμε από τη Διοίκηση ότι υπάρχουν!

2. Να σταματήσει η λογική του ανενεργού – ενεργού χρόνου εργασίας, η καταστρατήγηση του εργατικού δικαίου. Η βάρδια αρχίζει όταν μπαίνουμε στο κτίριο και τελειώνει όταν βγαίνουμε, όχι όταν κάνουμε log-in και log-out.

3. Να υπάρχει γιατρός εργασίας όλο το μήνα στο κτίριο και τα Σαββατοκύριακα. Όχι, να συμβαίνει όπως π.χ. τον Ιούλη: μόνο 4 μέρες γιατρός, 16 μέρες νοσοκόμα και 10 μέρες κανένας.

4. Ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλειάς:

1. Μέτρηση των τιμών εκπομπής θορύβου, στις αίθουσες των Τηλεφωνικών Κέντρων.

2. Εξετάσεις ακουογράμματος για τον έλεγχο της ακοής των εργαζομένων.

3. Σταθερό προληπτικό έλεγχο υγείας σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη της εταιρείας.

4. Κατάλληλο φωτισμό – εξαερισμό – κατάλληλη θερμοκρασία χώρου».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: