Κατάρρευση διαπραγματεύσεων για συμβάσεις και 12ωρο στην Αυστρία – Σε κινητοποιήσεις τα συνδικάτα

Στάσεις εργασίας και συσκέψεις μετά την υπαναχώρηση των εργοδοτών σε διάφορους κλάδους από τις αρχικές δεσμεύσεις για τις συμβάσεις, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση ουσιαστικά να υποστηρίζουν τα αφεντικά.

Αναβρασμός με προειδοποιητικές στάσεις εργασίας επικρατεί σε κλάδους εργαζομένων στην Αυστρία, ιδίως σε εκείνων των μεταλλουργών καθώς και του Συνδικάτου Δημοσιογραφίας, Τυπογραφίας και Χάρτου. Αιτία η διακοπή των διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις, που προκλήθηκε από την εργοδοτική αδιαλλαξία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συνδικάτου μεταλλεργατών Ράινερ Βίμερ, η οργάνωση αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον διάλογο των «κοινωνικών εταίρων», καθώς οι εργοδότες υπαναχώρησαν σε σχέση με αρχικές τους δεσμεύσεις.

Ήδη μετά την αποχώρηση του συνδικάτου, οι εργοδότες αύξησαν την πρόταση αυξήσεων από 2,02% σε 2,7%, με τους εργαζόμενους να απαιτούν 5% και να βρίσκονται σε συσκέψεις για τα επόμενα βήματά τους.

Οι εργοδοτικές παλινωδίες πατούν πάνω στην επιδείνωση του εργατικού δικαίου στην Αυστρία, καθώς η συγκυβέρνηση δεξιάς και ακροδεξιάς από την 1η Σεπτέμβρη πέρασε το νόμο που επιτρέπει ως 12 ώρες εργασίας ημερησίως και 60 εβδομαδιαίως, με τα συνδικάτα να ζητούν αύξηση της υπερωριακής αποζημίωσης.

Ως χθες τουλάχιστον δεν υπήρχε κάποια καθορισμένη ημερομηνία συνάντησης εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, με τον Βίμερ να προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει νέα πρόταση από τους εργοδότες, τα πράγματα μετά τις 19 Νοέμβρη «θα σοβαρέψουν».

Το ζήτημα είναι ότι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας  ÖGB έχει διαβρωθεί από χρόνια συμμετοχής στους «κοινωνικούς διαλόγους» και έχει ελάχιστη αγωνιστική πείρα, ενώ η αυστριακή σοσιαλδημοκρατία, με την οποία οργανικά συνδέεται, δε δείχνει καμία ουσιαστική διάθεση για συμπαράσταση στις όποιες κινητοποιήσεις αποφασιστούν στη συνέχεια.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: