Η Teleperformance θέλει κάμερες στα σπίτια των εργαζόμενων για να εποπτεύει την τηλε-εργασία!

Πραγματική δυστοπία δεν είναι οι άδειοι δρόμοι στην πόλη, αλλά το μέλλον που μας ετοιμάζουν, με αφορμή τον κορονοϊό και όχι μόνο.

Μία σύντομη περιήγηση στην ετικέτα “Teleperformance” αρκεί πιθανότατα για να καταλάβει κανείς πόσο ευχάριστες είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να εργαστούν οι υπάλληλοι της εταιρίας. Χτες όμως ήρθε στη δημοσιότητα, χωρίς να υπάρξει κάποια διάψευση, και το κερασάκι στην τούρτα, με την εταιρία να δέχεται τελικά για λόγους ασφαλείας το σενάριο της τηλε-εργασίας, αρκεί να τοποθετήσει κάμερες στα σπίτια των εργαζόμενων, για να τους εποπτεύει! Καθησύχασε ωστόσο τους εργαζόμενους, ότι ο ρόλος της web camera δεν είναι να κατασκοπεύει τους εργαζόμενους, αλλά να εξασφαλιστεί ότι “τα δεδομένα των πελατών μας θα παραμείνουν ασφαλή, όσο θα τα χειρίζεστε”. Ε, πες το έτσι…!

Σύμφωνα με το VICE που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, το εταιρικό μήνυμα που στάλθηκε στα αγγλικά στους υπαλλήλους ανέφερε τα εξής μεταξύ άλλων.

 «Ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί για το ωράριο εργασίας και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Το ίδιο ισχύει για την πολιτική Clean Desk και το GESP. Αναμένουμε όλοι να συμπεριφερθείτε σαν να ήσασταν στο γραφείο. Σας έχουμε εμπιστοσύνη και είστε υπεύθυνα άτομα, επομένως δεν θα υπάρξει κάποιο ζήτημα».

«Σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν για τους agents που εργάζονται στο σπίτι, θα σας αποσταλεί μια webcam τις επόμενες μέρες. Ο σκοπός αυτού δεν είναι η κατασκοπία, αλλά απλώς να εξασφαλιστεί ότι τα δεδομένα των πελατών μας θα παραμείνουν ασφαλή, όσο θα τα χειρίζεστε. Θα είναι συνδεδεμένη (σσ: η κάμερα) για όση ώρα είστε ενεργοί και φυσικά θα κλείνει όταν η βάρδιά σας τελειώνει».

Σημειωτέον ότι η “πολιτική Clean Desk” σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν πάνω στα γραφεία τους, μόνο ένα μπουκαλάκι νερό και τίποτα άλλο. Το πιο ωραίο όμως είναι η διαβεβαίωση της εταιρίας στους εργαζόμενους ότι τους έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Πού δηλαδή και να μην τους είχε…

Όταν ο δημοσιογράφος της σελίδας απευθύνθηκε στην εταιρία για διευκρινίσεις, η φλύαρη απάντησή της ήταν στο ίδιο μήκος κύματος, αναμασώντας τις ίδιες φαιδρές δικαιολογίες.

Η χορήγηση τέτοιου εξοπλισμού προβλέπεται ρητά από τη σχετική νομοθεσία για την τηλεργασία. Ο εξοπλισμός προορίζεται αποκλειστικά για την διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εργασίας και της ενδοεταιρικής επικοινωνίας τις συγκεκριμένες ώρες εργασίας ανάμεσα στα τμήματα για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών. Ο εξοπλισμός δεν προορίζεται για καταγραφή, επεξεργασία ή αποθήκευση οποιωνδήποτε δεδομένων που αφορούν την ιδιωτική ζωή των εργαζόμενων. Δεν περιλαμβάνεται εξοπλισμός καταγραφής εικόνας.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι λέει σχετικά η Επιθεώρηση Εργασίας. Μικρή λεπτομέρεια, έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της εν μέσω πανδημίας. Και όχι ότι πριν αποτελούσε φόβητρο για τους εργοδότες, αλλά βρίσκει εφαρμογή η παροιμία “λείπει ο γάτος, χορεύουν τα ποντίκια”.

Πραγματική δυστοπία δεν είναι οι άδειοι δρόμοι στην πόλη, αλλά το μέλλον που μας ετοιμάζουν, με αφορμή τον κορονοϊό και όχι μόνο. Μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα τους και την αντίστασή τους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: