Εργοδοσία Public: “Συλλογική σύμβαση; Δε βλέπουμε λόγο να υπογράψουμε…”

Η εργοδοσία αρνείται να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας και δε δίνει αυξήσεις, γιατί έχει πληροφορίες ότι… η κυβέρνηση θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό!

Ανακοίνωση του Σωματείου στα Public για την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας, που αρνείται να υπογράψει συλλογική σύμβαση και να δώσει αυξήσεις στους εργαζομένους γιατί έχει… εσωτερική πληροφόρηση πως θα ανέβει ούτως ή άλλως ο κατώτατος μισθός από την κυβέρνηση!

Στις 3 Φεβρουαρίου 2020, μετά από κωλυσιεργία δυόμισι μηνών, έγινε η δεύτερη συνάντηση του σωματείου εργαζομένων στην εταιρία RETAIL WORLD A.E. – καταστήματα PUBLIC με την εργοδοσία, με σκοπό τη σύναψη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
 
Υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη συνάντηση είχαμε καταθέσει ένα πλαίσιο ΣΣΕ με πλήρη αιτιολόγηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων, μισθολογικών και μη. Τότε η εργοδοσία είχε ζητήσει πίστωση χρόνου για να το εξετάσει και να μας απαντήσει, ενώ μας είχε υποσχεθεί ότι θα μας έδινε και τα στοιχεία που της είχαμε ζητήσει σχετικά με την οικονομική κατάσταση και την πολιτική της καθώς και την πολιτική προσωπικού.
 
Η πολυαναμενόμενη απάντησή της, λοιπόν, ήταν η εξής: «η αντιπρότασή μας είναι 0% αύξηση και δεν βλέπουμε κανένα λόγο να υπογράψουμε συλλογική σύμβαση εργασίας». Όσον αφορά στα στοιχεία που μας χρωστούσαν, δεν μας έδωσαν ουσιαστικά τίποτα.
 
Τα επιχειρήματα που ακούσαμε ήταν τα εξής: i. «Δεν σας δίνουμε αύξηση επειδή έχουμε πληροφορίες από πηγές μας ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει σύντομα τον κατώτατο μισθό», ii. «Δεν υπογράφουμε ΣΣΕ επειδή επίκειται η ολοκλήρωση της συγχώνευσης με το MEDIAMARKT» και iii. «Μπορεί να έχουν συναφθεί το τελευταίο έτος αρκετές επιχειρησιακές ΣΣΕ, αλλά μόνο στο 20% απ’ αυτές προβλέπονται αυξήσεις».
 
Τα επιχειρήματα αυτά απαντήθηκαν όπως έπρεπε. Κωδικοποιημένα, επισημάνθηκε στην άλλη πλευρά ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να αφήσουμε τη ρύθμιση των αποδοχών μας στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, η οποία ούτως ή άλλως, έχει λόγο μόνο για τα κατώτατα όρια του μισθού των εργαζομένων όλης της χώρας. Εμείς, με τη σύναψη επιχειρησιακής ΣΣΕ, θέλουμε να βελτιώσουμε τις αποδοχές μας σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. Και εν πάση περιπτώσει, αν η εργοδοσία γνωρίζει εκ των έσω πως θα γίνουν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, τι έχει να χάσει αν αυξήσει από μόνη της και τους δικούς μας μισθούς, αφού, ούτως ή άλλως, θα αυξηθούν; Επίσης, επισημάνθηκε ότι η συγχώνευση με τη MEDIAMARKT δεν μπορεί να αποτελεί εσαεί επιχείρημα κατά της σύναψης ΣΣΕ, επειδή πρόκειται για μια διαδικασία που έχει ήδη συμφωνηθεί / υλοποιηθεί εδώ και καιρό και, σε κάθε περίπτωση, είναι γνωστές οι συνέπειές τις, τις οποίες μελέτησε σίγουρα πολύ καλά η εργοδοσία πριν από τη συγχώνευση. Τέλος, επισημάνθηκε ότι μέτρο σύγκρισης δεν αποτελεί το ποσοστό των επιχειρησιακών ΣΣΕ που προβλέπει αύξηση αλλά το ύψος των αποδοχών. Στην συνάντηση τονίσαμε ότι είναι λάθος το επιχείρημα ότι το 80% των ΣΣΕ (κλαδικών και επιχειρησιακών) που υπογράφτηκαν ήταν χωρίς αυξήσεις… γιατί πρέπει να παίρνουμε υπόψη μας σε ποιο ύψος είναι οι μισθοί σε διάφορους κλάδους και δεν είναι 650 ευρώ (μικτά).
 
Άλλωστε, είναι γνωστό πως σε πολλές περιπτώσεις υπογράφονται ΣΣΕ από επιχειρησιακά σωματεία που είναι πιο εργοδοτικά κι από τους εργοδότες.
 
Δεν είχαμε, φυσικά, καμία αμφιβολία ότι μοναδικός σκοπός της εργοδοσίας ήταν να δυναμιτίσει τη διαδικασία, πράγμα που είχε φανεί από την πρώτη στιγμή που καθίσαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
Από την πλευρά μας επαναλάβαμε ότι η RETAIL WORLD έχει – και με το παραπάνω – τη δυνατότητα να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας και ξεκαθαρίσαμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας (κινηματικά, αγωνιστικά και νομικά) για να πετύχουμε τον στόχο μας, δηλαδή μια ΣΣΕ που θα καλύπτει τις ανάγκες μας.
 
Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία Retail World Α. Ε. – Καταστήματα Public
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
2 Σχόλια

Κάντε ένα σχόλιο: