Ένα εργατικό ατύχημα κάθε 15 λεπτά – Ακρωτηριάστηκε εργάτρια στο δάχτυλο καθαρίζοντας μηχανή εργοστασίου σφολιάτας

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και καθιστούν ξεκάθαρα ότι δεν είναι ούτε “τεμπέληδες”, ούτε “απρόσεχτοι” οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αλλά ότι οι συνθήκες εντατικοποίησης και ελλιπών ως μηδενικών μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς οδηγούν σε αυτό το μπαράζ ατυχημάτων και θανάτων.

Κρεατομηχανή αποδεικνύεται καθημερινά το κυνήγι του μεροκάματου για τους εργαζόμενους, που παίζουν κυριολεκτικά το κεφάλι τους και τη σωματική τους ακεραιότητα κορόνα-γράμματα. Την ώρα που εργοδοσία, συχνά με τη συνεπικουρία των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες στα ίδια τα θύματα, τα στοιχεία είναι αμείλικτα, καθώς 4 εργάτες ανά ώρα, δηλαδή κάθε 15 λεπτά υφίστανται κάποιο “ατύχημα” στο χώρο εργασίας τους, ενώ κάθε τρεις μέρες άλλος ένας χάνει τη ζωή του, με τελευταίο θύμα έναν οικοδόμο στην Ξάνθη, τον δεύτερο μέσα σε λίγους μήνες στο ίδιο εργοτάξιο. Με ελάχιστη χρονική διαφορά από αυτό το τραγικό περιστατικό, μια γυναίκα έχασε το δάχτυλό της στην επιχείρηση “Ιονική Σφολιάτα”, ενώ προσπαθούσε να καθαρίσει τη μηχανή. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και καθιστούν ξεκάθαρα ότι δεν είναι ούτε “τεμπέληδες”, ούτε “απρόσεχτοι” οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αλλά ότι οι συνθήκες εντατικοποίησης και ελλιπών ως μηδενικών μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς οδηγούν σε αυτό το μπαράζ ατυχημάτων και θανάτων, πάντα στο βωμό της επιχειρηματικής κερδοφορίας. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας:

Ακόμη μια εργαζόμενη, αυτή τη φορά στην επιχείρηση «ΙΟΝΙΚΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ», ακρωτηριάστηκε στο δάχτυλο κατά τη διάρκεια καθαρισμού της μηχανής. Οι ολοένα αυξανόμενοι τραυματισμοί, ακόμη και θάνατοι, εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς δεν είναι ατυχήματα που οφείλονται στην «κακιά στιγμή», στην απροσεξία των εργαζόμενων. Το κυνήγι του κέρδους και η προσπάθεια μείωσης του κόστους από πλευράς βιομηχάνων, αυξάνει υπέρμετρα την εντατικοποίηση και έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση ακόμη και των πιο στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας.

Οι βιομήχανοι δεν αρκούνται στην επίθεση στους μισθούς, στο ωράριο, στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Η εργασιακή ζούγκλα που έχουν επιβάλλει, θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα, την ίδια μας τη ζωή. Τεράστιες είναι οι ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο και των προηγούμενων, που από τη μία μπουκώνει με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη υποχρηματοδοτεί και υποστελέχωνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Πρακτικά, δε γίνεται κανένας προληπτικός έλεγχος. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να συμβαίνει ένα εργατικό «ατύχημα» κάθε 15 λεπτά και να θρηνούμε το θάνατο ενός συναδέλφου κάθε τρεις μέρες!

Καλούμε τους συναδέλφους σε κάθε χώρο δουλειάς να μην κάνουν πίσω στη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας, ώστε να γυρίζουμε όλοι στο σπίτι μας ζωντανοί και αρτιμελείς. Συσπειρωμένοι στο Σωματείο μας διεκδικούμε:

Άμεση ενίσχυση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό,

Καθημερινούς ελέγχους  σε όλους τους χώρους δουλειάς και αυστηροποίηση των προστίμων και των κυρώσεων σε βάρος των εργοδοτών.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: