Είδες η “εταιρία-πρότυπο”; -18 απολύσεις, μειώσεις μισθών κι εκ περιτροπής εργασία στην BEAT (πρώην TAXIBEAT)

Με τρίωρη στάση εργασίας απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι – Καταγγελία ΣΕΤΗΠ: Η “εταιρεία-πρότυπο” αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο. Δε θα ξαναματώσουμε για τα κέρδη τους.

Το ΣΕΤΗΠ καταγγέλλει τις απολύσεις και τις αντεργατικές πρακτικές της Beat -που διαφημιζόταν ως “εταιρία-πρότυπο”- και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή στάση εργασίας στην εταιρία και συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων.

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΚΑΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ στους ΟΡΟΥΣ & ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Η γνωστή εταιρεία BEAT (πρώην TAXIBEAT) παρουσιαζόταν ως μια εταιρία καινοτομίας και ως πρότυπο αξιοποίησης της τεχνολογίας. Φυσικά η αξιοποίηση της τεχνολογίας της επέφερε τεράστια κέρδη όλο το προηγούμενο διάστημα, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Μάλιστα η κρατική τηλεόραση έκανε ολόκληρο ρεπορτάζ για την συγκεκριμένη επιχείρηση και για τον τρόπο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, δηλαδή μέσω της εργασίας από το σπίτι.

Λίγες μέρες μετά και η συγκεκριμένη επιχείρηση, αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 18 απολύσεις και για τους υπόλοιπους περίπου 330 εργαζόμενους στην Ελλάδα, προσπαθεί να επιβάλει μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασίαΗ επιχείρηση ανακοίνωσε ότι περίπου οι μισοί συνάδελφοι θα μπουν σε καθεστώς εκ περιτροπής μειώνοντας έτσι κατά 50% περίπου τον μισθό τους και οι άλλοι μισοί κλήθηκαν να υπογράψουν τροποποιητική σύμβαση με «διορία» λίγων ωρών, με μειώσεις μισθών από 10% – 30%. Ταυτόχρονα αρνούνται την οποιαδήποτε συζήτηση με το σωματείο μας, που από την πρώτη στιγμή απαίτησε συνάντηση για να αποτραπεί αυτή η ολομέτωπη αντεργατική επίθεση.

Οι συνάδελφοι στην BEAT δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Συσπειρώθηκαν, συζήτησαν, συγκρότησαν Σωματειακή Επιτροπή και προχωράνε σήμερα σε προειδοποιητική 3ωρη στάση εργασίας, από τις 3:00μ.μ. – 6:00μ.μ. με απόφαση του ΔΣ του συνδικάτου μας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η προσπάθεια που κάνουμε όλοι οι εργαζόμενοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπαίνει εμπόδιο στον αγώνα για την προάσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Με τη συμμετοχή στη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι της ΒΕΑΤ απαιτούν:

  1. Ανάκληση όλων των απολύσεων που έγιναν εν μέσω πανδημίας
  2. Καμία νέα απόλυση
  3. Άρση κάθε διαχωρισμού μεταξύ των υπαλλήλων
  4. Καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας
  5. Άρση όλων των τροποποιητικών συμβάσεων και της εκ περιτροπής εργασίας

Καλούμε τους εργαζόμενους στη ΒΕΑΤ να συμμετέχουν μαζικά. Να βγάλουν τα laptop από την πρίζα 3 ώρες πριν την λήξη του ωραρίου, να στείλουν μήνυμα στην εργοδοσία και να παραμείνουν σε ετοιμότητα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Να μην τσιμπήσουν στους διαχωρισμούς που βάζει η εργοδοσία σε λιγότερο ή περισσότερο «χρήσιμους» εργαζόμενους που διατρέχουν μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο. Ο τρόπος και ο χαρακτήρας των μέτρων δείχνει ότι αξιοποιούν όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που τους χαρίζει απλόχερα αυτή η κυβέρνηση, αλλά και τους νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Προκειμένου δηλαδή από καλύτερες θέσεις με χτυπημένους μισθούς και δικαιώματα να επιστρέψει με καλύτερους όρους σε ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία.

Να σταματήσουμε τώρα αυτή την επίθεση αξιοποιώντας τη δύναμή μας, την οργάνωση μας στο συνδικάτο, μέσα από τη σωματειακή επιτροπή του ΣΕΤΗΠ.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο να συμπαρασταθούν σε αυτό τον αγώνα και να δείξουν την αλληλεγγύη τους με κάθε δυνατό τρόπο.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία του κλάδου αλλά και συνολικότερα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΒΕΑΤ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ στη BEAT

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΜΑΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Καταγγέλλουμε τη διοίκηση της BEAT που απέλυσε πάνω από 15 συναδέλφους τις τελευταίες μέρες στα γραφεία στην Αθήνα κι ακόμη περισσότερες στη Λατινική Αμερική. Είναι εξοργιστικό να φορτώνει στις δικές μας πλάτες την κρίση που επιταχύνεται λόγω της πανδημίας, είναι προκλητικό να ανακοινώνει αυτές τις απολύσεις με την αιτιολογία της απόδοσης. Οι εργαζόμενοι πλέον έχουμε τεράστια πείρα ότι η «αξιολόγηση» είναι ένα εργαλείο απολύσεων και εντατικοποίησης για πάσα χρήση κι αυτό ακριβώς αποδεικνύεται και σε αυτή την περίπτωση. Δυστυχώς το ρητό “στα κέρδη εργάτες και στη ζημιά συνεργάτες” που σάρωσε στα χρόνια της κρίσης, γίνεται κάτι παραπάνω από επίκαιρο.

Δε σταματούν όμως εδώ· Ήδη ανακοινώθηκαν κι ετοιμάζονται βλαπτικές μεταβολές στις συμβάσεις. Κανείς συνάδελφος να μη δεχτεί τη συζήτηση για παραγωγικότητα και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Οι αρχικές διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι υπάρχει αρκετό cash για να επιβιώσει από την καταιγίδα, προφανώς δεν αφορούσαν τους εργαζόμενους – δε “βουλιάζει το καράβι όλων”.

Το συνδικάτο μας ήδη από τις 07.04.2020 ζήτησε να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να γίνει συνάντηση με την επιχείρηση ώστε να πάρει θέση για τις εξελίξεις. Με αφορμή την πανδημία αρνήθηκαν οποιαδήποτε συζήτηση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Εν μέσω της πολύ δύσκολης και πρωτόγνωρης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε όλοι μας από την πανδημία, με τις τραγικές ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας -απόρροια των πολιτικών των τωρινών και προηγούμενων κυβερνήσεων- και τις μεγάλες δυσκολίες για τις οικογένειές μας, η διοίκηση της Beat φρόντισε πολύ γρήγορα να δώσει το στίγμα της σημερινής και της επόμενης μέρας και να μας ξεκαθαρίσει τι σημαίνει το περιβόητο “Great Culture”. Έτσι μετά από τους πανηγυρισμούς του προηγούμενου διαστήματος, την ξέφρενη πορεία των “KPIs”, την κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς έναντι ανταγωνιστών, το μπάσιμο σε νέες αγορές, το δυναμικό αντικείμενο, τις ισχυρές πλάτες από 2 γερμανικούς γίγαντες της αυτοκίνησης (Mercedes-Benz & BMW) που εξασφαλίζουν σιγουριά και λαμπρό μέλλον, φτάσαμε στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών και στην εκ περιτροπής εργασία ώστε με καλύτερους όρους να διασφαλίσει την κερδοφορία της.

Μετά την κοινοποίηση εκ μέρους της εταιρείας σωρείας ενημερωτικών μηνυμάτων που αφορούν στην όλη κατάσταση, στην τεράστια πτώση του τζίρου αυτή την περίοδο, στις περικοπές σε εξοπλισμούς, τακτικών εξόδων, πάγωμα των αυξήσεων, γενικότερες αναπροσαρμογές πλάνων κλπ, με το δικαιολογητικό του “under performing”, τώρα προσπαθούν να τα φορτώσουν στις πλάτες μας.

Διατρανώνουμε:

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟΛΥΣΗ, ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ

Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν την πανδημία όπως παλιότερα ήταν αυτοί που πλήρωσαν την καπιταλιστική κρίση. Μόνο στον κλάδο μας δεκάδες είναι οι καταγγελίες για εργοδοτική αυθαιρεσία, αναγκαστικές άδειες, άδειες άνευ αποδοχών, απολύσεις, λειψά μέτρα για προστασία της υγείας των εργαζομένων (SG Digital, Blueground, Welcome Pickups, Viva, ΟΤΕ, Forthnet, Teleperformance, TTEC κι ο κατάλογος είναι μακρύς). Ενώ έχουν γίνει συνολικά ήδη πάνω από 110.000 απολύσεις εργαζομένων από τις αρχές Μάρτη κι η κυβέρνηση δεν ανάγκασε τους εργοδότες να τις ακυρώσουν.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση διασφαλίζουν μόνο τους εργοδότες και την απρόσκοπτη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτή την περίοδο και δεν έχουν καμία σχέση με τα δικαιώματά μας, την διασφάλιση της υγείας μας.

Αποδεικνύεται ότι εργαζόμενοι από τη μία, κι οι εργοδότες-κυβέρνηση από την άλλη, δεν είμαστε στην ίδια μοίρα, ούτε στην ίδια πλευρά. Καλούμαστε πάλι να φορτωθούμε τα σπασμένα της κρίσης. Οι εργαζόμενοι, δεν έχουμε καμία εξασφάλιση για την επόμενη μέρα, μετρημένο ή και καθόλου “ταμειακό διαθέσιμο” στους λογαριασμούς μας. Οι οικονομίες μας σχετίζονται με το άγχος του μέχρι πότε μπορούμε ν’ αντέξουμε χωρίς δουλειά, ενώ τα έξοδά μας τρέχουν και δε μπορούν να περιμένουν.

Αυτό αγγίζει και τους συναδέλφους που μένουν πίσω στις θέσεις τους, με χειρότερους μάλιστα όρους δουλειάς, όταν ξέρουν ότι μπορεί να είναι οι επόμενοι, όταν φεύγουν από δίπλα τους συνάδελφοι που περνούσαν περισσότερο από το 1/3 της ημέρας μαζί τους. Με τι ψυχολογία καλούνται επίσης συνάδελφοι να κλείσουν λογαριασμούς σε άλλους, να οργανώνουν τα έγγραφα της απόλυσης, να τα μεταφέρουν στους απολυμένους, να αναλάβουν τη δουλειά όσων αποχώρησαν;

Συνάδελφοι,

Στην ανάπτυξή τους θέλουν να βγάζουμε τεράστιο όγκο δουλειάς με εξουθενωτικούς ρυθμούς, να πιάνουμε γενναία πλάνα σε ελάχιστο χρόνο παραβιάζοντας τα όποια ωράρια εργασίας. Ενώ στην όποια κρίση μάς δείχνουν την πόρτα της εξόδου, μάς καλούν σε εκ περιτροπής εργασία, πραγματοποιούν μειώσεις και πάει λέγοντας. Τονίζεται ότι αυτή είναι δουλειά “μόνο για Νο1 players”.

 Ας αναλογιστούμε τι κοινωνικό αυτοματισμό δημιουργεί όλο αυτό μεταξύ των εργαζόμενων. Σε ποιον άραγε δεν προκαλεί θυμό κι αγανάκτηση η περιφρόνηση εκ μέρους της εργοδοσίας της Beat του “work life balance”, λες και ζούμε για να δουλεύουμε κι όχι το αντίθετο, λες και δεν έχουμε οικογένειες να φροντίσουμε, φίλους να περάσουμε δημιουργικό χρόνο μαζί, εξαρτημένα μέλη ή κακοπληρωμένους/ άνεργους συγγενείς για να υποστηρίξουμε με τον κατά τ’ άλλα above market average μισθό μας;

Το μόνο άγχος μας πρέπει να είναι οι στόχοι της εταιρείας (και της κάθε εταιρείας), το να βελτιώνουμε τα technical & soft skills μας και στον “ελεύθερό μας χρόνο”(!), για να είμαστε ανταγωνιστικοί, προσαρμόσιμοι στις ανάγκες της αγοράς και να μη μείνουμε πίσω στις απαιτήσεις, ρισκάροντας να μείνουμε και στο δρόμο. Γίνονται όλα αυτά άραγε ταυτόχρονα; Και για πόσο; Και τι σχέση έχουν με το πραγματικό κι ειλικρινές ενδιαφέρον για τη δουλειά μας, την υγιή “τρέλα” και πάθος για το αντικείμενό μας;

Συνάδελφοι, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι απολύσεις ήταν προειλημμένη απόφαση εκ μέρους της εργοδοσίας, αλλά τώρα βρέθηκε η χρυσή ευκαιρία για να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα χωρίς πολύ ντόρο και φασαρία, σε περίοδο που όλοι είμαστε κλεισμένα στα σπίτια μας. Η επόμενη μέρα θα είναι χειρότερη και για τους συνάδελφους που δε θα χάσουν τις δουλειές τους, αλλά κλήθηκαν σε βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους. Μετά θα πρέπει να καλύψουν τα σπασμένα του πεσμένου τζίρου μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα, νέα ανάπτυξη, κρίση και “φτου και πάλι από την αρχή”…

Φαίνεται επομένως περισσότερο από ποτέ η αναγκαιότητα ενίσχυσης του κλαδικού σωματείου, του ΣΕΤΗΠ, που έχει βρεθεί δίπλα στους συναδέλφους σε όλο τον κλάδο.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΝΑ ΞΑΝΑΜΑΤΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Να κατανοήσουμε ότι σε αυτή τη μάχη κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος του. Το ΣΕΤΗΠ, το κλαδικό Σωματείο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, στηρίζει τους εργαζόμενους όλου του κλάδου. Μαζικά οργανωνόμαστε στο σωματείο μας και από κοινού παλεύουμε ενάντια σε κάθε επίθεση της εργοδοσίας, για την επιτακτική ανάγκη υπογραφής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, που θα εξασφαλίσει τα δικαιώματα όλων μας. Οργανώνουμε την αντίθεσή μας απέναντι στην εργοδοσία του κλάδου που σε μία σειρά από επιχειρήσεις κι αξιοποιώντας όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αυθαιρετεί εις βάρος των εργαζόμενων με φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας κι επίθεσης στα δικαιώματα μας.

ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΖΗΤΗΜΑ

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

#menoumedynatoi

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: