«Δώστε τώρα τα δεδουλευμένα. Τζάμπα δε δουλεύουμε για κανέναν»! – Κινητοποίηση στα Fame Stores-MiniMi

Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους των «Fame Stores-MiniMi» ζητά το ΣΕΤΕΠΕ, που  καταγγέλλει τη στάση της εργοδοσίας, που εξακολουθεί και αφήνει απλήρωτους πρώην εργαζόμενους (μισθούς και επιδόματα), οι οποίοι αποχώρησαν εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που επικρατούσαν στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς.

Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους των «Fame Stores-MiniMi» ζητά το ΣΕΤΕΠΕ, που  καταγγέλλει τη στάση της εργοδοσίας, που εξακολουθεί και αφήνει απλήρωτους πρώην εργαζόμενους (μισθούς και επιδόματα), οι οποίοι αποχώρησαν εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που επικρατούσαν στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς.

Έγινε κινητοποίηση το πρωί του Σαββάτου από το ΣΕΤΕΠΕ και πρώην εργαζόμενους που άνοιξαν πανό αναγράφοντας «Δώστε τώρα τα δεδουλευμένα, τζάμπα δεν δουλεύουμε για κανέναν». Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν και μέλη  του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων της E-Food  που έδειξαν την συμπαράστασή τους.

Μαύρες γιορτές πέρασαν οι πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης, που παραμένουν απλήρωτοι και ήδη έχουν καταφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Από τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και από το Συνδικάτο έχουν γίνει πολλές νύξεις για την καταβολή των δεδουλευμένων, ωστόσο οι εργοδότες είτε δεν σηκώνουν το τηλέφωνο, είτε αποφεύγουν να συνομιλήσουν μαζί μας λέγοντας πως θέλουν να τους στείλουμε «μέσω mail τα αιτήματά μας».

Στα πλαίσια αυτής της απαράδεκτης αντιμετώπισης από την εργοδοσία, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Να υπογραμμίσουμε φυσικά πως αυτή η ανεκδιήγητη κατάσταση οδήγησε τους εργαζόμενους να περάσουν μαύρες γιορτές, καθώς έμειναν απλήρωτοι, μην μπορώντας να καλύψουν βασικές τους ανάγκες.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, αντιλαμβανόμαστε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είμαστε σίγουροι πλέον πως δεν είναι για κανέναν εργαζόμενο πρωτόγνωρες αυτές οι καταστάσεις, των κάκιστων συνθηκών εργασίας και της απληρωσιάς.

Τέτοια και ακόμη χειρότερα παραδείγματα από τους χώρους δουλειάς αντιμετωπίζουμε συνεχώς, αφού οι εργοδότες πατάνε πάνω στους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζει η κάθε κυβέρνηση, στην υποστελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών (ΣΕΠΕ, Τεχνική Επιθεώρηση), στη μείωση των απαιτήσεων που καλλιεργείται από τα αστικά κόμματα και τους ανθρώπους τους στο εργατικό κίνημα. Ειδικά με πρόσχημα την πανδημία, έχουν παρουσιαστεί πολλά φαινόμενα απληρωσιάς, μη καταβολής επιδομάτων, η εργοδοσία πατάει στις πλάτες που τις κάνει η κυβέρνηση για να δρα ανενόχλητη. Δεύτερον η μη οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους ανοίγει τον δρόμο στην τήρηση όλων των αντεργατικών νόμων, που όπως προείπαμε η κυβέρνηση προσφέρει απλόχερα στην εργοδοσία.

Ιδιαιτέρως σήμερα, που η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο, που ακόμη και προϊόντα πρώτης ανάγκης έχουνε πάρει δυσβάστακτες αυξήσεις, που οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ μας τρώνε τον μισό μισθό, που η εντατικοποίηση μας σακατεύει και μας αφήνει με μυοσκελετικά προβλήματα, τα εκατοντάδες ατυχήματα στους συναδέλφους μας διανομείς, οι υπερωρίες, η μαύρη και απλήρωτη εργασία, οι μισθοί  πείνας, τα 10ωρα και τα 12ωρα, τα ελλιπή μέτρα προστασίας κατά του covid και τα πρωτόκολλα – λάστιχο μας έχουν εξουθενώσει, είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε πως δεν επιτρέπεται να σκύβουμε το κεφάλι και να αφήνουμε να καταπατούνται τα δικαιώματά μας.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη και τη συσπείρωση στα σωματεία μας θα δοθεί τέλος στην αυθαιρεσία των εργοδοτών και της κυβέρνησης. Μόνο μαζικά μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν και να καλύψουμε τις ανάγκες μας με βάση τα επιτεύγματα του σήμερα.

Η εργοδοσία αρνήθηκε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το πότε θα καταβληθούν τα χρήματα, ενώ με ψευδείς ισχυρισμούς για τους συναδέλφους μας προσπάθησε να “υπερασπιστεί” την επιλογή της να τους αφήσει απλήρωτους. Το κρυφτούλι με την εργοδοσία παίχτηκε ακόμα και μέσα στο κατάστημα με τους υπεύθυνους να είναι κλειδαμπαρωμένοι στα γραφεία τους.

Το Συνδικάτο μας απαιτεί να δοθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα των συναδέλφων μας, επιφυλασσόμαστε για τη συνέχεια.

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών, Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: