Δεύτερο εργατικό ατύχημα μέσα σε έναμιση χρόνο σε υποκατάστημα Σκλαβενίτη – Καταγγελία από το ΠΑΜΕ

Το περιστατικό δεν είναι καθόλου τυχαίο, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Αχμέτ Μουσταφά, μέλος του ΔΑΣ Σκλαβενίτη, αλλά σχετίζεται με τη μετατροπή ακατάλληλων χώρων σε σούπερ μάρκετ και χώρους φορτοεκφόρτωσης εντός αυτών. 

Μπορεί η αλυσίδα “Σκλαβενίτης” να υμνείται νυχθημερόν από τα ΜΜΕ ως “ένας από τους καλύτερους εργοδότες” στην Ελλάδα, ωστόσο η καθημερινή πείρα αποδεικνύει ότι η καθημερινότητα των εργαζομένων δε διαφέρει δραματικά από τα ειωθότα σε άλλες επιχειρήσεις, ειδικότερα εν προκειμένω στο χώρο των σούπερ μάρκετ.

Το γεγονός αυτό, σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλειας και ειδικότερα της φορτοεκφόρτωσης, έρχεται να επιβεβαιώσει το δεύτερο ατύχημα μέσα σε ενάμιση χρόνο που σημειώνεται στο ίδιο υποκατάστημα στην περιοχή του Πολυγώνου. Το περιστατικό δεν είναι καθόλου τυχαίο, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Αχμέτ Μουσταφά, μέλος του ΔΑΣ Σκλαβενίτη (που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) και γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αλλά σχετίζεται με τη μετατροπή ακατάλληλων χώρων σε σούπερ μάρκετ και χώρους φορτοεκφόρτωσης εντός αυτών.

« Το κατάστημα που έγινε το περιστατικό είναι στο Πολύγωνο στην οδό Αγίoυ Στεφάνου 2-4. Είναι το δεύτερο εργατικό ατύχημα που συμβαίνει στο συγκεκριμένο κατάστημα μέσα σε ενάμιση χρόνο. Έχει κι αυτό το ίδιο πρόβλημα που έχουν όλα τα συνοικιακά super market κι ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, επειδή πρόκειται για μετατροπές χώρων που πριν λειτουργούσαν ως θέατρα ή σινεμά έχουν πλήθος προβλημάτων ασφαλείας με τους χώρους τους κι ειδικά με αυτούς που αφορούν στην φορτοεκφόρτωση, η οποία τις περισσότερες φορές γίνεται όπως να’ ναι πάνω σε πεζοδρόμια, πάνω στο δρόμο με τους εργαζόμενους να τρέχουν ενώ χειρίζονται ογκώδη μηχανήματα, πάνω σε μια τρομερή εντατικοποίηση της δουλειάς γενικώς.

Όσο για το χθεσινό ατύχημα συνέβη ως εξής: πάνω στον μεγάλο φόρτο της εργασίας στον ακατάλληλο χώρο, έφυγε μια μεγάλη πλατφόρμα, αυτό το βαρύ μηχάνημα με το οποίο μεταφέρουμε τις παλέτες κι έπεσε με δύναμη πάνω στο πόδι του εργαζόμενου. Ο άνθρωπος χρειάστηκε να κάνει ένα σοβαρό χειρουργείο. Τώρα είναι ευτυχώς καλά στην υγεία του. Δεν είμαστε όμως βιομηχανία μετάλλου για να έχουμε τόσα πολλά εργατικά ατυχήματα.

Στο κατάστημα που εργάζομαι εγώ δεν υπάρχει χώρος παραλαβών. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το θανατηφόρο ατύχημα τον περασμένο Οκτώβριο στο κατάστημα της Ηλιούπολης μια κι η παραλαβή εκεί ήταν κατηφορική- η φορτο εκφόρτωση δηλαδή πραγματοποιούνταν σε ακατάλληλο, κατηφορικό σημείο.

Στην πραγματικότητα ούτε να μας εκπαιδεύσουν προλαβαίνουν οι τεχνικοί ασφαλείας με τέτοια εντατικοποίηση της δουλειάς ειδικά στο χώρο της εκφόρτωσης- όταν για παράδειγμα έρχονται 3 μεγάλα φορτηγά το ένα πίσω από το άλλο για να ξεφορτώσουν μέσα σε μία μόλις ώρα. Εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να κάνεις την δουλειά με τον σωστό τρόπο.

Και τι μάς απαντά η εργοδοσία πάντα σε όλα αυτά; ‘Η κακιά στιγμή’ ή ευχολόγια του τύπου: ‘ Να προσέχετε’. Για το χθεσινό μας είπαν ότι ο εργαζόμενος δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Είναι μια απάντηση που την ακούμε τις περισσότερες φορές στα εργατικά ατυχήματα που σημειώνονται στους ακατάλληλους χώρους φορτοεκφόρτωσης, ατυχήματα που είναι συχνά αλλά δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας».

Το μέσο στο οποίο έγινε η μαρτυρία του υπαλλήλου και συνδικαλιστή ζήτησε δήλωση από τον υπεύθυνου του εν λόγω καταστήματος, ο οποίος έδωσε μόνο το μικρό του όνομα και παρέπεμψε στα κεντρικά της επιχείρησης, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ατυχήματος, αλλά αρνούμενος ότι ο χώρος φορτοεκφόρτωσης είναι ακατάλληλος: “Ναι, μια χαρά είναι, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει”…

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: