ΔΑΣ-ΟΤΑ Κέρκυρα: Δεν είναι σύγχρονη προσχολική αγωγή,οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με τα VOUCHERS και τα νηπιαγωγεία στα CONTAINERS!

Η σύγχρονη δωρεάν παιδεία έχει καθιερωθεί ως ένα απ’ τα πιο γνωστά σύντομα ανέκδοτα!

     Η σύγχρονη δωρεάν παιδεία έχει καθιερωθεί ως ένα απ’ τα πιο γνωστά σύντομα ανέκδοτα!

     Η νέα σχολική χρονιά άρχισε, το αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης φέρνει νέες ανατροπές, κατηγοριοποίηση, «αυτονομία σχολικών μονάδων» η οποία θα σημάνει εντονότερο οικονομικό στραγγαλισμό της κρατικής χρηματοδότησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κυβέρνηση και Δημοτικές Αρχές εξειδικεύουν από κοινού αυτή την πολιτική, για σχολειά της φτώχειας και της μιζέριας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ήδη ο Σύλλογος Δασκάλων – Νηπιαγωγών, η ΕΛΜΕ και η Ένωση Γονέων με τους συλλόγους της, έχουν στηλιτεύσει την κυβερνητική πολιτική και τις δημοτικές αρχές της Κέρκυρας για τα χάλια των σχολικών μονάδων, τις ελλείψεις και τα διάτρητα υγειονομικά πρωτόκολλα την ώρα  που η πανδημία καλπάζει.  Τα 14 τσίγκινα containers μέσα στα οποία στοίβαξαν 240 τρυφερές ψυχές των νηπιαγωγείων, είναι το καύχημα και ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής Κεντρικής Κέρκυρας, που αποδέχεται άκριτα τα ψίχουλα της κυβέρνησης αλλά και τις κατευθύνσεις της. 

     Στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς τα ίδια και χειρότερα. Τα vouchers των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της ΕΕΤΑΑ, είναι κάθε χρόνο το «θείο κυβερνητικό δώρο» που οδηγεί τους γονείς στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και απαλλάσσει σε ένα βαθμό το κράτος από την ευθύνη του.  Χρήμα των φορολογουμένων εργαζόμενων που κανονικά θα έπρεπε να κατευθύνεται στις δημόσιες προσχολικές δομές, για την αναβάθμισή τους και για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κάθε ειδικότητας (παιδαγωγοί, και προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων όπως καθαρίστριες, μάγειροι κ.α.).

     Γι’ αυτό οι 17 Δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του νομού (οι περισσότεροι σε παμπάλαια ή ακατάλληλα κτίρια) αδυνατούν να καλύψουν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες για βρέφη και νήπια, με το πρόβλημα να είναι εκρηκτικό στην πόλη της Κέρκυρας.  Είναι φανερό πια ότι οι σχεδιασμοί των προηγούμενων Δημοτικών αρχών, ταυτίζονται στην αποσπασματικότητα και στην ανυπαρξία ολοκληρωμένου προγράμματος, με τους σχεδιασμούς και του σημερινού διαδημοτικού συνδέσμου του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. 

     Δύο χρόνια τώρα από τον ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. και τις Δημοτικές Αρχές δεν έχει παρουσιαστεί κανένας σχεδιασμός στην παραπάνω κατεύθυνση. Ακολουθείται η πεπατημένη πολιτκή, «μπαλώνοντας» τα κενά (βρεφονηπιοκόμοι και βοηθητικό προσωπικό), απ’ τα 8άμηνα των «κοινωφελών προγραμμάτων» του ΟΑΕΔ, χωρίς καμιά άλλη ενέργεια στην κατεύθυνση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. 

     Η διοίκηση του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. αποδείχτηκε όμως εξαιρετικά ικανή στο να μετακινεί διαρκώς και  καταχρηστικά εργαζόμενους, από σταθμό σε σταθμό με λογικές «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Αποδείχτηκε επίσης ικανότατη σε αποφάσεις ενάντια στο ψωμί των εργαζόμενων, επιβάλλοντας αναστολές εργασίας σε εργαζόμενους των «κοινωφελών προγραμμάτων» και περικοπές του ανθυγιεινού επιδόματος  στις καθαρίστριες των παιδικών σταθμών μέσα στην δύσκολη κατάσταση της καραντίνας που βίωναν με τις οικογένειές τους. Ακόμη κι όταν οι εργαζόμενοι αντιδρούσαν με διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις η πρόεδρος του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. προχώρησε σε αυταρχικές απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις, γεγονός που είχαμε καταγγείλει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο.
    Η πρόεδρος του ΣΥΚΟΙΠΑ σταθερά και συστηματικά απαξίωνε και λοιδορούσε ταυτόχρονα εργαζόμενους και συνδικαλιστές που αποκάλυπταν την αλήθεια και πρωτοστατούσαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. 

     …Τώρα, πολύ όψιμα η διοίκηση του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. και οι Δημοτικές Αρχές, αποφάσισαν να «αφουγκραστούν» ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην κοινωνία της Κέρκυρας για περισσότερους βρεφικούς σταθμούς, αφού οι 105 αιτήσεις στα «Μαρμελίνια» (που μόνο οι 37 ικανοποιήθηκαν), αποκάλυψαν την παντελή έλλειψη σχεδιασμού από μέρους του συνδέσμου. Πέρυσι άλλωστε, πάλι 40 περίπου βρέφη στον ίδιο βρεφικό σταθμό είχαν μείνει εκτός, χωρίς  ο ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. να κάνει το παραμικρό. 

…Τώρα τρέχουν να προλάβουν τη «σκόνη» του ανύπαρκτου σχεδιασμού τους, εξαγγέλλοντας Σεπτέμβρη μήνα(!)  την ίδρυση δυο νέων βρεφικών σταθμών ως τον Νοέμβρη ή και ποιος ξέρει πότε !…

     Ακόμη κι αυτός όμως ο σχεδιασμός τους, της τελευταίας στιγμής «έγινε στο πόδι». Αντί να αξιοποιηθούν δημόσια κτίρια τα οποία είναι από χρόνια κλειστά (π.χ. τα 2 μεγάλα δημόσια κτίρια 400 τ.μ. του πρώην ΚΕΓΕ), αποφάσισαν «ως λύση» να στείλουν το 12ο νηπιαγωγείο απ’ το ΚΑΠΗ στα containers, για να το μετατρέψουν σε  βρεφικό σταθμό. Ακολούθως αποφάσισαν να μετατρέψουν και τον 4ο Δημοτικό παιδικό σταθμό, σε βρεφικό σταθμό (για 24 βρέφη). Ακύρωσαν έτσι στην πράξη την δυνατότητα ενός μεγάλου παιδικού σταθμού που ήταν καθ’ όλα λειτουργικός και για πολλά χρόνια φιλοξενούσε πάνω από 40-45 παιδιά,  με μόνη ανάγκη κάποιες μικρές αναγκαίες  παρεμβάσεις.  Απ’ την άλλη δε λένε λέξη για τον 5ο παιδικό σταθμό (επί της Αθ. Καββάδα) ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί απ’ το 1995 σε ένα μικρό νοικιασμένο διαμέρισμα, με επικίνδυνα σκαλιά και υποτυπώδη αυλή, ενώ θα έπρεπε να έχουν αναζητήσει μεγαλύτερο κτίριο λειτουργικό και πιο ασφαλές για τα παιδιά. Επίσης, δεν υπάρχει κάτι στον σχεδιασμό του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. για την από χρόνια ανάγκη δημιουργίας βρεφονηπιακού σταθμού στην Δημοτική ενότητα Αγ. Γεωργίου (Αγρός), λες κι εκεί δεν υπάρχουν οικογένειες με παιδιά που έχουν ανάγκες. Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή Μπενιτσών. 

     Στην Κασσιόπη ο Παιδικός Σταθμός απ’ τις 27 αιτήσεις ικανοποίησε μόνο τις 17, ενώ ξεκίνησε να λειτουργεί από 1/9 χωρίς υπεύθυνο βρεφονηπιοκόμο ΤΕ, παρά μόνο με δυο εργαζόμενες από τα 8άμηνα «κοινωφελή» του ΟΑΕΔ, που κι αυτές απολύονται τέλη Οκτώβρη. Ακόμη και στον Α’ Βρεφικό σταθμό (Τσάρου) έχουν μείνει εκτός κάποια βρέφη. Στον Βρεφικό σταθμό Λευκίμμης 8 βρέφη έμειναν κι εκεί εκτός. 

     Εδώ έρχεται να προστεθεί και η κατάσταση που αφορά τα πραγματικά  δεδομένα της στελέχωσης των 17 Δημοτικών παιδικών – βρεφ/κών σταθμών (και των 3 Δήμων Κέρκυρας), που αποτυπώνουν την κραυγαλέα και ολοφάνερα πολλαπλή υποβάθμιση σχετικά με τον αριθμό, την σύνθεση και τις εργασιακές σχέσεις διαφορετικών ταχυτήτων.  Απ’ τους 103 συνολικά εργαζόμενους (όλων των ειδικοτήτων) των 17 παιδικών – βρεφ/κών σταθμών  λιγότερο κι απ’ το 1/3 είναι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου. Τα υπόλοιπα 2/3 είναι συμβασιούχοι (ΕΣΠΑ) και 8-μηνίτες ΟΑΕΔ.  [Στοιχεία: Μαρτίου 2021]
     Οι 20 προσλήψεις που δρομολογούν εσχάτως ότι να κάνουν (βρεφονηπιοκόμοι και βοηθητικό προσωπικό ορισμένου χρόνου), αποτελεί κι αυτό ένα μικρό «μπάλωμα» στις μεγάλες ελλείψεις για μόνιμο προσωπικό. Ο σχεδιασμός τους άλλωστε για προσωπικό είναι γνωστός, αφού ταυτίζονται με την κυβερνητική πολιτική των ελαστικών σχέσεων εργασίας. 


ΤΕΤΟΙΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ «ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΙ» !…

     Μέσα σ’ αυτό το φόντο των αλλαγών και των ανατροπών για τη νέα σχολική χρονιά, η πρόεδρος του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. βρήκε ευκαιρία για να εξαπολύσει συνδικαλιστική – πολιτική δίωξη στον υπάλληλο και προϊστάμενο του Δ’ Παιδικού Σταθμού Βαγγέλη Χριστοδούλου (ο οποίος είναι και πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας), που από ότι φαίνεται «ενοχλεί» με τη δράση του

     Με αφορμή τη μετατροπή του Δ’ Παιδικού Σταθμού σε Βρεφικό Σταθμό, μετακίνησαν με αποφάσεις όλο το προσωπικό σε άλλους σταθμούς αλλά παρέλειψαν (σκοπίμως) να αναφέρουν και την επιστροφή τους όταν θα επαναλειτουργήσει. Αν και ήταν γνωστό στους συναδέλφους και στην υπηρεσία ότι ο Προϊστάμενος του Δ’ Παιδικού Σταθμού εργάζονταν στο σταθμό για να συγκεντρώσει και να παραδώσει το αρχείο της υπηρεσίας του ως μοναδικός υπεύθυνος απ’ το νόμο, άρχισαν οι κλήσεις σε απολογία για δήθεν αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία του. 

     Οι διοικητικές αυθαιρεσίες όμως συνεχίστηκαν ακόμη και σε μέρα και ώρα μη εργάσιμη (Σάββατο 11/9), κατόπιν προφορικής(!) εντολής της Προέδρου του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ, μπήκαν στο Δ’ Παιδικό Σταθμό κλειδαράδες με σκοπό να αλλάξουν τις κλειδαριές. Το γεγονός έγινε αντιληπτό απ’ τον προϊστάμενο του σταθμού και καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κέρκυρας

Όμως ακόμα και μετά απ’ αυτό το γεγονός δεν πτοήθηκαν και ακολούθησε νέα απόφαση (νομικά αστήρικτη),  με την οποία ο προϊστάμενος του Δ’ Παιδικού Σταθμού «απαλλάσεται» απ’ τα καθήκοντά του  !

     Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις από μέρους του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. δεν είναι τυχαίες. Έχουν ως σκοπό το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης. Επιδιώκουν με κάθε τρόπο να υπάρχει «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς, να σταματήσουν να υπάρχουν «ενοχλητικές» φωνές.

            Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους… 

    • Απαιτούμε όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο νέο Βρεφικό Σταθμό (στη θέση του Δ’ Παιδικού σταθμού), όταν αυτός λειτουργήσει. 
    • Απαιτούμε να σταματήσει κάθε διοικητική ή άλλη δίωξη ενάντια στον συναδέλφο Βαγγέλη Χριστοδούλου (πρόεδρο του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας) 

 

  • Καλούμε το σωματείο εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας να στηρίξει το συνάδελφο και να καταδικάσει τη συνδικαλιστική του δίωξη, αλλά και την νομικά αστήρικτη απόφαση με την οποία «απαλλάσσει» τον προϊστάμενο του σταθμού από τα καθήκοντά του. 

 

    • Καλούμε τα σωματεία της Κέρκυρας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να πράξουν το ίδιο. 

 

  • Καλούμε την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ να καταγγείλουν αυτές τις άθλιες μεθοδεύσεις των υπευθύνων του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ., οι οποίες χτυπούν την καρδιά των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των εργασιακών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες.

 

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: