“Αγαπητό αφεντικό, ευχαριστούμε αλλά δε θα πάρουμε…” – Η επιστολή ενός απεργού του ΟΤΕ στον πρόεδρο του Οργανισμού

Ζητάω συγγνώμη, που ενώ έχω πτυχίο και στηρίζω το δίκτυο και ενώ είμαι στην “ομάδα με την καλύτερη εκπαίδευση και τη μεγαλύτερη τεχνογνωσία στη χώρα” μου ξεκαθαρίζεις ότι είμαι εργαζόμενος δεύτερης ταχύτητας, για να μην έχω τα δικαιώματα και τη σύμβαση του εργαζομένου στον ΟΤΕ.

Τη δική του απάντηση δίνει ένας απεργός του ΟΤΕ στο διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος απηύθυνε “πρωτοχρονιατική επιστολή” στους εργαζόμενους του ομίλου, προσπαθώντας να διασπάσει το απεργιακό μέτωπο που έχει στηθεί κόντρα σε εργοδοσία και την “ομερτά” των μεγάλων ΜΜΕ, με φληναφήματα περί “οικογένειας”, την ίδια ώρα που συνδικαλιστές συλλαμβάνονται και δεν έχουν παρθεί πίσω οι απολύσεις των φυλάκων που πυροδότησαν τη μεγάλη απεργία. Μιλά για τις συνθήκες σε αυτή τη “μεγάλη οικογένεια”, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν για ψίχουλα, με ωράρια – λάστιχο και με λογικές πολλών ταχυτήτων ανάλογα με το αν είναι τεχνικοί, υπάλληλοι καταστημάτων ή τηλεφωνητές. Προβάλλει το καίριο ζήτημα της κοινής συλλογικής σύμβασης που πρέπει να ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους, σε όποιο πόστο και μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκονται, καλώντας τους συναδέλφους του να παραμείνουν ενωμένοι συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια σε συκοφαντίες και απειλές.

«Προς

Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ

κ. Μιχαήλ Τσαμάζ

Αγαπητέ Μιχάλη,

Έλαβα την πρωτοχρονιάτικη επιστολή σου.

Αυτή την επιστολή που ήρθε λίγες μέρες μετά τις απολύσεις των φυλάκων και τις συλλήψεις των απεργών. Ναι, αυτήν την επιστολή που ήρθε λίγες μέρες πριν οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΟΤΕ συμπληρώσουν ένα μήνα απεργίας και λυπήθηκες γιατί “ταλαιπωρούν” τον κόσμο. Αυτόν τον κόσμο που εσείς τον ξετινάζετε στις αυξήσεις στα τιμολόγια και του κόβετε το τηλέφωνο όταν δεν έχει να πληρώσει.

Αγαπητό αφεντικό,

Θα ήθελα να σου πω ότι διάβασα με πολλή προσοχή τα λόγια σου, αλλά δεν βρήκα πουθενά μια κουβέντα για αυξήσεις, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, νέες προσλήψεις. Ούτε μισή κουβέντα για τα εργατικά ατυχήματα, τα προβλήματα υγείας των εργαζομένων, το κόστος ζωής που αυξάνεται.

Ζητάω συγγνώμη, που ενώ υπάρχουν τέτοιες πολυεθνικές όπως το “Uber”, το “Airbnb”, το “Netflix”, η “Amazon”, η “DeutscheTelekom” με κέρδη δισεκατομμυρίων εγώ ασχολούμαι με ποταπά ζητήματα, όπως το πώς θα βγάλω το μήνα με μισθό 450 ευρώ (που παίρνει η πλειοψηφία των εργαζομένων “στην 100% θυγατρική, COSMOTE evalue, τη μεγαλύτερη εταιρεία contact center στη χώρα”, όπου θέλεις να μεταφέρεις την πλειοψηφία των εργαζομένων).

Ζητάω συγγνώμη, που ενώ έχω πτυχίο και στηρίζω το δίκτυο και ενώ είμαι στην “ομάδα με την καλύτερη εκπαίδευση και τη μεγαλύτερη τεχνογνωσία στη χώρα” μου ξεκαθαρίζεις ότι είμαι εργαζόμενος δεύτερης ταχύτητας, για να μην έχω τα δικαιώματα και τη σύμβαση του εργαζομένου στον ΟΤΕ.

Φυσικά, δεν συζητάω για τα παιδιά στα καταστήματα που έτσι και αλλιώς ξεκαθαρίζεις ότι δεν έχουν γίνει ακόμη αρκετά “λάστιχο” και πρέπει “να κινούνται με ακόμη περισσότερη ευελιξία και ταχύτητα”. Χωρίς σταθερό ωράριο, με μισό μισθό, με μισή ζωή μέχρι τελικής πτώσεως.

Το βασικό είναι ότι όπως λες “όλοι οι εργαζόμενοι παραμένουν μέλη της μεγάλης οικογένειας του ΟΤΕ”. Απλά, δεν θα πρέπει να παραπονιόμαστε γιατί ενώ οι μέτοχοι βγάζουν ζεστό χρήμα, εμάς θα μας βγαίνει το λάδι χωρίς σταθερή δουλειά, χωρίς σταθερό ωράριο, με μισθούς πείνας. Γιατί ενώ “όλοι οι εργαζόμενοι παραμένουν μέλη της μεγάλης οικογένειας του ΟΤΕ”, εσύ θες άλλη σύμβαση για τον τεχνικό, άλλη για τα παιδιά στα καταστήματα, άλλη για τα τηλεφωνικά κέντρα. Μας θες μια “οικογένεια” διασπασμένη, χωρισμένη, με το αφεντικό να τρώει και να πίνει και να γεμίζει ο ντορβάς με δισεκατομμύρια κέρδη και τα παιδιά μας να ζουν με τον φόβο της ανεργίας και της απόλυσης.

Κύριοι της Διοίκησης του ΟΤΕ,

Ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε. Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα τα θυμηθήκατε αφού περάσαμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά απεργώντας. Ενώ, ταυτόχρονα, έχετε και το θράσος να μας απειλείτε, να μας συκοφαντείτε και να μας μιλάτε σα να γεννηθήκαμε χθες.

Τα κέρδη του ΟΤΕ χτίστηκαν και βγήκαν από τις δικές μας πλάτες.

Ο ανταγωνισμός σας με τα άλλα μονοπώλια του κλάδου έχει ως βάση το ποιος θα έχει τους πιο φθηνούς και ελαστικούς εργαζόμενους (“μείωση του λειτουργικού κόστους”). Εμείς από αυτόν τον ανταγωνισμό δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα.

Ούτε από “διαλόγους” στημένους και προσχηματικούς, που θα σας δίνουν τη δυνατότητα να διασπάτε και να διαχωρίζετε τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΟΤΕ έχουν έναν, κοινό εργοδότη. Θα πρέπει λοιπόν και να έχουν μια ΕΝΙΑΙΑ ΚΟΙΝΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ. Από τα τηλεφωνικά κέντρα, μέχρι τους τεχνικούς και τα καταστήματα. Από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη.

Σε αυτήν την κατεύθυνση οι ταξικές δυνάμεις μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Ήδη έχουμε νικήσει τους ψευτοδιαχωρισμούς και τις αποστάσεις. Έχουμε νικήσει το μπλόκο στα ΜΜΕ και τα διάφορα παπαγαλάκια. Έχουμε νικήσει την απογοήτευση και την αδράνεια.

Αυτό που μένει είναι να κρατήσουμε. Ενωμένοι οι εργαζόμενοι στον κοινό μας αγώνα.

Υπογραφή

Ένας απεργός του ΟΤΕ

Που 19 μέρες απεργίας έχω χάσει σχεδόν ένα μισθό, ενώ οι λογαριασμοί και οι υποχρεώσεις τρέχουν.

Παρ’ όλα αυτά καλώ όλους τους συναδέλφους ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ».

Πηγή: 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: