Αφόρητοι εκβιασμοί από την εργοδοσία της Τράπεζας Πειραιώς με κυβερνητικές πλάτες

Να μεταφερθούν ως δανεικοί σε σουηδικό fund εκβιάζει η εργοδοσία της τράπεζας εργαζόμενους, με το υπουργείο να αρνείται οποιαδήποτε παρέμβαση.

Το μαχαίρι στο λαιμό βάζει η εργοδοσία της Πειραιώς, που απέστειλε σήμερα σε εργαζόμενους του τμήματος “κόκκινων” δανείων (RBU) που δε δέχθηκαν να μετακινηθούν στην εταιρεία Intrum Hellas, ελεγχόμενη πλειοψηφικά από τη σουηδική Intrum, ένα χαρτί στο οποίο καλούνταν να συναινέσουν στο δανεισμό τους από τρεις ως εννέα μήνες στην εν λόγω επιχείρηση. Μάλιστα δόθηκαν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, αρχικά μέχρι αύριο και στη συνέχεια μέχρι την Παρασκευή, χωρίς μάλιστα η εταιρεία να ενημερώσει εγγράφως με ποιες συνθήκες εργασίας θα έρθουν αντιμέτωποι το διάστημα του δανεισμού τους.
Ο εκβιασμός αυτός έπεται της πρώτης επιστολής της τράπεζας, που έθετε το δίλημμα “μετακίνηση ή απόλυση”, που στη συνέχεια μετατράπηκε σε “παρότρυνση” μετακίνησης, προφανώς ως αποτέλεσμα της αποτυχίας να πετύχει τη συμφωνία 1300 εργαζόμενων στη συγκεκριμένη μετακίνηση.
Άμεση ήταν η παρέμβαση του κλαδικού Σωματείου Εργαζόμενων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος στο Υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ, τα οποία τήρησαν παρελκυστική στάση, καλύπτοντας ουσιαστικά την εργοδοσία, αρνούμενα να παρέμβουν στην κατάφορη αυτή υπόθεση εργοδοτική ασυδοσίας. Μεταξύ άλλων το σωματείο επισήμανε στο κείμενό του προς το υπουργείο:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας καταγγέλλει την προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να “μεταφέρει” στη σουηδική εταιρεία – fund, “Intrum”, 1.300 εργαζόμενους, παρά την άρνησή τους. Για το λόγο αυτό οι συνάδελφοί μας δέχονται καθημερινά πρωτοφανείς εκβιαστικές πιέσεις.

Τελευταίο κρούσμα της εργοδοσίας είναι η μεταφορά τους με τη μορφή του δανεισμού στην “Intrum”. Δείγμα του αυταρχισμού της διοίκησης της τράπεζας είναι ότι σήμερα καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο της δανειακής σύμβασης.

Το Σωματείο μας ζητά από το υπουργείο Εργασίας άμεσα να παρέμβει σ΄ αυτή την αντεργατική συμπεριφορά της Τράπεζας Πειραιώς και ΣΗΜΕΡΑ να αποσταλεί το ΣΕΠΕ για να σταματήσει αυτή την παράνομη ενέργεια της τράπεζας».

Επιπλέον, υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση στη γγ του υπουργείο εργασίας από το βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη, ώστε να αρθεί η εσκεμμένη κωλυσιεργία στην εξέταση της καταγγελίας του σωματείου. Στην ανακοίνωσή του, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού προχωρά σε αναλυτική καταγραφή της συνειδητής παρεμπόδισης και απάθειας του υπουργείου και της διοίκησης του ΣΕΠΕ, προειδοποιώντας πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν:

«Καταγγέλλουμε το υπουργείο Εργασίας της κυβέρνησης της ΝΔ, τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας και την ηγεσία του ΣΕΠΕ οι οποίοι αρνήθηκαν να παραλάβουν την καταγγελία του σωματείου μας που απαιτεί την άμεση παρέμβαση του υπουργείου για να σταματήσουν οι εκβιασμοί της Τράπεζας Πειραιώς προς τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Διαχείρισης “Κόκκινων” Δανείων (RBU) να μεταφερθούν ως δανειζόμενοι στην εταιρεία “INTRUM” χωρίς να έχουν πάρει καν στα χέρια τους σύμβαση δανεισμού.

Με απίστευτες δικαιολογίες κωλυσιεργούσαν και έκαναν μπαλάκι τα μέλη της διοίκησης του σωματείου μας μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου με στόχο να μην κατατεθεί η καταγγελία τουλάχιστον μέχρι την ώρα που τελειώνει το ωράριο της τράπεζας και λήγει η προθεσμία να δηλώσουν οι συνάδελφοι αν θέλουν να μετακινηθούν ως δανειζόμενοι. Εντέλει αρνήθηκαν να παρέμβουν. Αναφερόμαστε στους εκατοντάδες συναδέλφους που αρνήθηκαν να “αποσχιστούν” από τη δουλειά τους στην Τράπεζα Πειραιώς και τώρα εκβιάζονται με το πρόσχημα ότι θα μείνουν χωρίς αντικείμενο δουλειάς στην τράπεζα να πάνε ως δανειζόμενοι στην “INTRUM”.

Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το υπουργείο Εργασίας, όπως και πριν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργεί προς όφελος των τραπεζιτών, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους, αφού είναι καθαρό ότι ανοίγουν το δρόμο για χιλιάδες νέες απολύσεις στις τράπεζες με κάθε μορφή.

Δεν θα τους περάσει. Θα μας βρουν μπροστά τους στον αγώνα για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα».

Με πληροφορίες από 902.gr

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: