«Αέρας κοπανιστός» τα 800€ για τους Οικοδόμους – Η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργάτες και συνεχίζει τα δωράκια στο κεφάλαιο

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει «βαφτιστήρια» τους κλινικάρχες και τους καναλάρχες, ενώ αντιμετωπίζει σαν αποπαίδια τους μεροκαματιάρηδες και αφήνει εκτός επιδόματος χιλιάδες συναδέλφους οικοδόμους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Σκόπελος, 02/04/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΑΠΟ

ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΑ ΔΩΡΑΚΙΑ

ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

«Αέρας κοπανιστός» τα 800€ για τους Οικοδόμους

Συνάδελφοι Σκοπελίτες, Γλωσσιώτες και Κληματιανοί οικοδόμοι,

Την Τρίτη 31 Μαρτίου σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, σε συγκεκριμένη ερώτηση δημοσιογράφου για το “τι θα γίνει με τους οικοδόμους και αν θα λάβουν και αυτοί τα 800 ευρώ λόγω της αναγκαστικής διακοπής της εργασίας τους, συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού” δεσμεύτηκε ότι και οι οικοδόμοι θα καλυφθούν από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 30 Μαρτίου και εξειδικεύτηκαν με ΠΝΠ την επόμενη μέρα.

Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης χιλιάδων οικοδόμων που θα διαπιστώσουν στην πράξη ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν είναι παρά “αέρας κοπανιστός”.

Η ένταξη νέων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) οικοδομικών εργασιών στο πλαίσιο μέτρων στήριξης αφορούν πολύ μικρό κομμάτι του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα, αφορούν πολύ λίγους εργαζόμενους που απασχολούνται σε μικρές και μεσαίες εταιρείες οποιαδήποτε μορφής του κλάδου εκτός από τις Ανώνυμες Εταιρείες.

Μένουμε απέξω όλοι εμείς, δηλαδή χιλιάδες συνάδελφοι οικοδόμοι που απασχολούνται στην απλή ιδιωτική κατασκευή (κατασκευή κατοικιών, μερεμέτια, επισκευές, ανακαινίσεις κατοικιών, μονώσεις σε ιδιωτικές κατοικίες και κατασκευές κ.ά.) που δουλεύουν ως απλοί μεροκαματιάρηδες. Αυτοί μένουν απέξω γιατί η ιδιότητά τους δεν είναι ούτε εταιρεία, ούτε αυτοαπασχολούμενοι. Είναι απλοί εργαζόμενοι του μεροκάματου που δουλεύουν από οικοδομή σε οικοδομή σε όλη τους τη ζωή.

Πολύ περισσότερο τώρα, με την πανδημία και τις επιπτώσεις στον τουρισμό το ήδη δυσεύρετο μεροκάματο στη Σκόπελο θα το βλέπουμε με το κιάλι, καθώς όλοι οι επαγγελματίες και ιδιώτες αναβάλλουν τις συνηθισμένες ετήσιες εργασίες συντήρησης και ανέγερσης -ολοκλήρωσης οικοδομών.

Η κυβέρνηση τούτες τις δύσκολες ώρες εξαπατά συστηματικά τον κλάδο συνολικά.

  • -Δεν παίρνει κανένα μέτρο στήριξης για όσους διέκοψαν την εργασία τους λόγω κορονοϊού και δουλεύουν αποκλειστικά με μεροκάματο σε ιδιωτικές οικοδομές.

  • -Δεν κάνει τίποτα για όσους είναι άνεργοι χωρίς δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ. Οι υποσχέσεις για ένταξη στα γνωστά κοινωφελή προγράμματα, εκτός ότι θα αφήνουν ξανά απέξω χιλιάδες άνεργους, είναι και πρόκληση για όλους τους άνεργους οικοδόμους που δεν έχουν κανένα εισόδημα, που δεν μπορούν να πάνε στο super market για τα βασικά, αλλά είναι καθηλωμένοι στο σπίτι χωρίς να μπορούν να ψάξουν για εργασία αφού κάθε δραστηριότητα στην απλή οικοδομή έχει σταματήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

  • -Δεν ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με την καταβολή του Δωρόσημου των οικοδόμων. Η κυβέρνηση διευκολύνει την εργοδοσία σε άλλους κλάδους να δώσει το δώρο αργότερα και καλεί όσες επιχειρήσεις δουλεύουν να δώσουν το δώρο στις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Δεν λέει κουβέντα για τη δική της ευθύνη να αποδώσει το δώρο των οικοδόμων που έχει ήδη πληρωθεί από το προηγούμενο τετράμηνο στον ΕΦΚΑ και πρέπει να καταβληθεί στις προβλεπόμενες ημερομηνίες χωρίς καμία καθυστέρηση. Πρέπει άμεσα να απαντήσει πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Ήδη, η Ομοσπονδία κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στον Υπουργό χτες 1/4/2020.

Δεν θα ανεχτούμε να παίξει παιχνίδια η κυβέρνηση με τον δικό μας ιδρώτα.

Απαιτούμε, εδώ και τώρα, μέτρα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Να δοθούν τα 800 ευρώ στους οικοδόμους που σταμάτησαν τη δουλειά τους στις ιδιωτικές οικοδομές και στους ανέργους που δεν έχουν καμιά επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.

Απαιτούμε –και δεν επαιτούμε- να παρθούν τώρα μέτρα για την ενίσχυση με προσωπικό και μέσα του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου!

.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει «βαφτιστήρια» τους κλινικάρχες και τους καναλάρχες, ενώ αντιμετωπίζει σαν αποπαίδια τους μεροκαματιάρηδες ταΐζοντας τους με λόγια “του αέρα” και “ατομική ευθύνη”. Όσο αναγκαία και αν είναι η ατομική ευθύνη στη σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να κρυφτούν οι ευθύνες των σημερινών και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα, να διεκδικούν μέσα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, πλήρη ασφάλιση σε όλα τα έργα (Ιδιωτών, Δήμου και Περιφέρειας).

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ-ΟΧΙ ΣΙΩΠΗΛΟΙ!

ΤΟ Δ.Σ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: