Ένα άγαλμα αφιερωμένο στους Βρετανούς που μας… έσωσαν στα Δεκεμβριανά

Ποιος είπε ότι το άγαλμα του Τρούμαν είναι το μόνο κατάλοιπο που μας άφησαν οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις και το ταξικό τους μίσος για το λαϊκό κίνημα;

Με αφορμή τον ντόρο που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες γύρω από το άγαλμα του Τρούμαν, που ευεργέτησε με κεφάλαια, βόμβες Ναπάλμ και πυρηνικά τον πλανήτη, συγκινώντας την κυβερνώσα “αριστερά”, θυμηθήκαμε κι ένα άλλο άγαλμα που δεσπόζει στο κέντρο της Αθήνας και δεν περνάει ακριβώς απαρατήρητο, ωστόσο οι περισσότεροι αγνοούν τι συμβολίζει, σε ποιον αφιερώνεται και σε ποιο ιστορικό γεγονός αναφέρεται.

Πρόκειται για το Άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς στο Πεδίο του Άρεως, που κοιτάζει στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και προς την πλατεία Εξαρχείων. Το βάθρο φέρει την επιγραφή «ΤΟΙΣ ΒΡΕΤΑΝΟΙΣ ΑΥΣΤΡΑΛΟΙΣ ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΟΙΣ …..ΑΓΩΝΙΣΑΜΕΝΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΙΣ ΑΪΔΙΟΝ ΜΝΗΜΗΝ Η ΕΛΛΑΣ» και κάποιες σελίδες λένε πως είναι αφιερωμένο σε όσους έπεσαν στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μόνο που αυτό είναι κάπως γενικό και παραπλανητικό.

Καταρχάς, πρόμαχος σημαίνει -ας πούμε- προστάτιδα, όπως το ομώνυμο αρχαίο άγαλμα στην Αρχαία Αθήνα ήταν ο προστάτης της πόλης. Και το ερώτημα είναι ποιος μας προστάτεψε και από ποιους ακριβώς στη σύγχρονη ιστορία. Η απάντηη είναι “από τους κομμουνιστές και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ”, καθως το άγαλμα είναι ουσιαστικά αφιερωμένο στους Βρετανούς και λοιπούς “υπερασπιστές” της πόλης, που αντί να πολεμήσουν στα μέτωπα του -εν εξελίξει ακόμα- Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκαν στην Ελλάδα, για να φερθούν σαν σε κατεχόμενη χώρα, όπως έλεγε κι ο Τσώρτσιλ στο τηλεγράφημά του, και να την “προστατέψουν” από τους Έλληνες ελευθερωτές της. Δηλαδή από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Το μνημείο στήθηκε το 1952 -κατά σύμπτωση, τη χρονιά εισόδου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ- στα μετεμφυλιακά χρόνια. Μπορεί η επίσημη πολιτεία να αρνούνταν για χρόνια να αναγνωρίσει την ΕΑΜική Αντίσταση, διώκοντας με ζήλο τα εκλεκτά της στελέχη… μπορεί να μην είχε την ευχέρεια να τιμήσει ανοιχτά τα Τάγματα Ασφαλείας, που πολέμησαν στο πλευρό των Βρετανών κατά τα Δεκεμβριανά… αφιέρωσε όμως ένα άγαλμα στους τελευταίους, που έσωσαν την πατρίδα (διάβαζε: την αστική τάξη) από τα στίφη του εχθρού-λαού. Δείγμα κι αυτό της ταξικής τους γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης.

Ποιος είπε ότι το άγαλμα του Τρούμαν είναι το μόνο κατάλοιπο που μας άφησαν οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις και το ταξικό τους μίσος για το λαϊκό κίνημα;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: