Έφτασε η ώρα: Πορευόμαστε μαζικά στην 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης – Οδηγίες για τους μαραθωνοδρόμους

Η συμμετοχή στην 40ή Μαραθώνια Πορεία και στις πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς στην πράξη τους αγώνες του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη, των χιλιάδων αγωνιστών που πάλεψαν ενάντια στην τότε ΕΟΚ, στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην πρόσδεση της Ελλάδας σ’ αυτά τα δολοφονικά εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών

Έφτασε η ώρα για την ξεχωριστή 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, η οποία θα γίνει την Κυριακή 22 Μάη με εκκίνηση στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα και τερματισμό – συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Εργαζόμενοι και άλλοι βιοπαλαιστές, νέοι και νέες ειρηνοδρόμοι της Αττικής, ετοιμάζονται να πορευτούν με πανό, πικέτες και συνθήματα, αφήνοντας πίσω χιλιόμετρα διαδρομής, για να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα: Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία.

Το ίδιο θα συμβεί απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας με τις δράσεις που κορυφώνονται στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου 21 – 22 Μάη από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και τις Επιτροπές Ειρήνης.

Σε μαζική συμμετοχή καλεί η ΕΕΔΥΕ τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Δυναμώνουμε την πάλη για να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να σταματήσει, να ματαιωθεί οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός να μη σταλεί στις ιμπεριαλιστικές αποστολές (…)

Η συμμετοχή στην 40ή Μαραθώνια Πορεία και στις πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Διημέρου Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς στην πράξη τους αγώνες του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη, των χιλιάδων αγωνιστών που πάλεψαν ενάντια στην τότε ΕΟΚ, στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην πρόσδεση της Ελλάδας σε αυτά τα δολοφονικά εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών (…)

Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Δίνουμε τη μάχη ενάντια στους δυνάστες, στους ληστές – ιμπεριαλιστές που σέρνουν τους λαούς στο πολεμικό σφαγείο. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας, που αντιστοιχεί στα συμφέροντα των λαών. Αυτό δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στη σύγχρονη αντιιμπεριαλιστική – αντιπολεμική δράση».

Σε συμμετοχή στην 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης καλούν επίσης η ΟΓΕ, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Με τα δικά τους πανό θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου».

Δείτε το spot της ΕΕΔΥΕ, για την 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης:

Η διαδρομή της Μαραθώνιας Πορείας

8 π.μ.: Τύμβος Μαραθώνα – τελετή έναρξης

8.30 π.μ.: Εκκίνηση πορείας

8.40 π.μ.: Κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη

9.30 π.μ.: Νέα Μάκρη – στάση (έναντι δημαρχείου)

12 μ.: Ραφήνα – στάση (πάρκο, μετά τη διασταύρωση)

1.30 μ.μ.: Πικέρμι – στάση (Κτήμα Μπουτάρη – Μνημείο Αντίστασης)

3 μ.μ.: Παλλήνη – στάση

4 μ.μ.: Αναχώρηση από Παλλήνη

5.30 μ.μ.: Αγία Παρασκευή – στάση (πλατεία Αγ. Παρασκευής)

6.30 μ.μ.: Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Τερματισμός πορείας και εκδήλωση

Υποδοχή στο υπουργείο Αμυνας

Η εκδήλωση τερματισμού της 40ής Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης στο υπουργείο Αμυνας θα ολοκληρωθεί με ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο. Θα ακουστεί το έργο του γνωστού Βρετανού συνθέτη Μπέτζαμιν Μπρίτεν, το οποίο γράφτηκε το 1936 για ορχήστρα χάλκινων πνευστών και κρουστών, όταν ο συνθέτης ήταν μόλις 22 ετών.

Πρόκειται για το πρώτο έργο του, που παρουσιάζει τις ειρηνιστικές αντιλήψεις του. Ο συνθέτης του έχει δώσει δύο τίτλους, «Russian Funeral» (Ρωσική κηδεία) και «War and Death» (Πόλεμος και θάνατος). Γράφτηκε για την Εργατική Χορωδιακή Ενωση του Λονδίνου, εκφράζοντας ανοιχτά τις ανησυχίες του Μπρίτεν για το πολιτικό κλίμα της εποχής του, που προετοίμαζε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την εποχή αυτή ο συνθέτης και πιανίστας μελετούσε το πρώτο κονσέρτο του Σοστακόβιτς, με τον οποίο αργότερα ανέπτυξε φιλικές σχέσεις και η επιρροή του είναι εμφανής σε σημεία του έργου αυτού. Βασικό πυρήνα του αποτελεί η οικεία ρωσική μελωδία που γνωρίζουμε στη χώρα μας από το «Επέσατε θύματα», θέλοντας να αποτυπώσει τη φρίκη του πολέμου. Στο έργο η πένθιμη αρχή εξελίσσεται περνώντας από όλα τα αισθήματα που προκαλεί ο πόλεμος. Το πένθος, ο θυμός, η αποφασιστική εναντίωση!

Το έργο θα εκτελεστεί από ένα σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστών, που δημιουργήθηκε για την περίσταση και θα διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός. Κατά την υποδοχή των μαραθωνοδρόμων το ίδιο σύνολο θα παίξει έργα του Μ. Θεοδωράκη, τα οποία ενορχήστρωσε ειδικά για το σύνολο αυτό ο Δημήτρης Μίχας.

Για τη συμβολή τους στη συναυλία, ο ΠΜΣ ευχαριστεί τον μουσικό Μιχάλη Διακογιώργη για την παραχώρηση των αναγκαίων κρουστών οργάνων και την ΕΡΤ για την παραχώρηση χώρου για τη μουσική προετοιμασία των έργων.

Πούλμαν για τον Τύμβο του Μαραθώνα

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 το πρωί.

Πούλμαν επίσης ξεκινούν από διάφορες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, με ευθύνη των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης. Συγκεκριμένα:

2ο Διαμέρισμα Αθήνας: 6.30 π.μ. λεωφόρος Βουλιαγμένης και Κάρπου (Ν. Κόσμος), 6.40 π.μ. οδός Φιλολάου, πλατεία Πλυτά (Γούβα), 6.50 π.μ. οδός Φιλολάου και Ιφικράτους (Παγκράτι).

Αγιος Δημήτριος: 6.30 π.μ. δημαρχείο Αγ. Δημητρίου, 6.40 π.μ. Γυμναστική Ακαδημία (λεωφόρος Βουλιαγμένης).

Ταύρος – Μοσχάτο: 6.30 π.μ. πλατεία Μεταμόρφωσης, Μοσχάτο, 6.45 π.μ. παλαιό δημαρχείο Ταύρου (Πειραιώς και Επταλόφου).

Ηλιούπολη: 6.30 π.μ. Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Ηλιούπολη), 6.40 π.μ. πλατεία Υμηττού, 6.50 π.μ. παλαιό δημαρχείο Καισαριανής (έναντι εκκλησίας Αγ. Νικολάου).

Ιλιον: 6.45 π.μ. δημαρχείο Πετρούπολης, 6.55 π.μ. ΟΤΕ Ιλίου, 7 π.μ. εκκλησία Αγ. Αναργύρων, 7.05 π.μ. στάση Μανάρα, Καματερό.

Μεταμόρφωση – Ν. Ηράκλειο – Ν. Ιωνία: 6.45 π.μ. προαστιακός, Μεταμόρφωση, 6.55 π.μ. κινηματογράφος «Τρία Αστέρια», Ν. Ηράκλειο, 7 π.μ. ΟΤΕ, Νέα Ιωνία.

Χαλάνδρι: 7 π.μ. πλατεία Χαλανδρίου (πάρκινγκ), 7.15 π.μ. Αγ. Παρασκευή (εκκλησία).

Πειραιάς: 6.30 π.μ. Πειραιάς – Δημοτικό Θέατρο, 6.30 π.μ. Κερατσίνι – πλατεία Λαού, 6.30 π.μ. Νίκαια – Περιβολάκι.

Ελευσίνα: 6.30 π.μ. Ελευσίνα (δημοτικό πάρκινγκ), 6.40 π.μ. Ασπρόπυργος (ΕΟ Αθηνών – Κορίνθου – Γέφυρα Ασπροπύργου – ΔΕΗ), 6.50 π.μ. Χαϊδάρι (λεωφόρος Αθηνών – Παλατάκι), 7 π.μ. Αιγάλεω – Περιστέρι (λεωφόρος Αθηνών και Θηβών).

Απογευματινά πούλμαν για Αγία Παρασκευή: 3.30 μ.μ. Ελευσίνα – δημοτικό πάρκινγκ.

Οδηγίες για τους μαραθωνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους που θα πορευτούν στην 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα εξής:

Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάυλον.

Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο -προς αποφυγή εγκαυμάτων- γυμνά χέρια και πόδια.

Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Όσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της Πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια της Πορείας θα υπάρχει καντίνα με νερά, σάντουϊτς, αναψυκτικά.

Σε όλη τη διάρκεια της Πορείας παίρνουμε μέτρα φροντίδας της υγείας μας από τον κορονοϊό. Η χρήση μάσκας εντός των λεωφορείων και σε περιπτώσεις συνωστισμού κατά τις στάσεις, είναι υποχρεωτική.

Μεγάλες πορείες σε Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησο

Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΔΥΕΘ οργανώνει Πορεία Ειρήνης την Κυριακή 22 Μάη, στις 11 π.μ., από το Γ’ Σώμα Στρατού.

Την ίδια μέρα, στην παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης, στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία Μεσσήνης, καλούν η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και όλες οι Επιτροπές Ειρήνης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μεγάλη συγκέντρωση – συναυλία οργανώνουν επίσης την Κυριακή.

***

— Στη Λάρισα θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την 110 Πτέρυγα Μάχης.

— Στον Βόλο θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. έξω από το στρατόπεδο «Γεωργούλα» και από εκεί θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την παραλία, όπου θα γίνει συναυλία.

— Στα Τρίκαλα θα γίνει πορεία ειρήνης στις 7 μ.μ. από την πλατεία Αγίας Μονής μέχρι την πλατεία Ρήγα Φεραίου. Στις 7.30 μ.μ. θα γίνει λαϊκός αγώνας δρόμου, με εκκίνηση από το Δέλτα Καλαμπάκας και τερματισμό στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

— Στην Καρδίτσα, στις 7.30 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση στο Μνημείο της Αντίστασης, στην είσοδο της πόλης, και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την πλατεία Πλαστήρα. Εκεί θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι μαζικών φορέων, θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο δρόμου από το θέατρο «Οψις» και την εκδήλωση θα κλείσει με τραγούδια το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

— Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας της ΕΕΔΥΕ πραγματοποιούν κινητοποίηση στον Αραξο.

— Στις 11 π.μ. στη βάση του Ακτίου. Αναχωρήσεις λεωφορείων στις 9 π.μ. από το ΕΚ Αγρινίου. Επίσης από την Πρέβεζα στις 10:15 π.μ. (παλιά ΚΤΕΛ).

— Στις 10.30 π.μ. συγκέντρωση έξω από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.

— Στις 11 π.μ. ανοιχτή συζήτηση στην κεντρική πλατεία Ναυπάκτου.

Στις 7 μ.μ. στα Γιάννενα, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων διοργανώνει αντιπολεμική συναυλία στην Πλατεία Μαβίλη.

Στις 8 μ.μ.:

  • Ανοιχτή συζήτηση στην κεντρική πλατεία Μεσολογγίου.
  • Συγκέντρωση στο μνημείο των απαγχονισθέντων ΕΠΟΝιτών στην πλατεία Αγίου Μάρκου στη Ζάκυνθο.
  • Συγκέντρωση στον τοίχο των αγωνιστών που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944 στις παλιές φυλακές Αργοστολίου Κεφαλονιάς, και πορεία στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Συγκέντρωση – συζήτηση στην κεντρική πλατεία στο Βαθύ Ιθάκης.

— Η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης οργανώνει Πορεία Ειρήνης, με σημείο εκκίνησης την περιοχή Νταμάρια στις 7 μ.μ.

— Συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. στο μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς κατακτητές, στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου Κεφαλονιάς.

— Στα Χανιά στις 12 μ., θα γίνει παγκρήτια συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και μηχανοκίνητη πορεία στη Βάση της Σούδας.Θα ακολουθήσει, στις 4 μ.μ.,συναυλία στην πλατεία των Καθιανών.

— Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου καλεί στην Πορεία Ειρήνης στις 6 μ.μ., από την Παναγιούδα στην πλατεία Σαπφούς.

— Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας πραγματοποιεί συγκέντρωση και ομιλία στην κεντρική πλατεία στις 7 μ.μ. Θα ακολουθήσει συμβολική πορεία ειρήνης που θα καταλήξει στην παραλία (στο ύψος του ΚΤΕΛ), όπου θα δοθεί συναυλία από μουσικό συγκρότημα της πόλης.

— Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης καλεί σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο Πάρκο Ακαδημίας και συμβολική πορεία ειρήνης στους δρόμους της πόλης.

eedye.gr902.grΡιζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: