Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο λαός μπορεί να γράψει το δικό του σενάριο κι αυτό γράφεται με δυνατό ΚΚΕ!

Το αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, είτε ως άλλοθι, είτε ως εμπόδιο, είτε ως εκβιασμός στο λαό, όπως κι αν αξιοποιηθεί, το σίγουρο είναι ότι διευκολύνει τα σχέδια του αστικού πολιτικού συστήματος για μια κυβέρνηση συνεργασίας για να διαχειριστεί σε βάρος του λαού τα “δύσκολα” της ακρίβειας και της νέας οικονομικής κρίσης που είναι προ των πυλών, της συμμετοχής στον πόλεμο της Ουκρανίας και των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά.

Συνέντευξη στην εφημερίδα «larissa.net» και τον δημοσιογράφο Γιάννη Ανδρεάκη έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

– Καθώς η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας κορυφώνεται, ποιες είναι οι εκτιμήσεις που κάνετε για τις προσεχείς εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο;

– Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν στο λαό τον εφησυχασμό, πως δήθεν τίποτα δεν μπορεί να συμβεί γιατί έχουμε τις «ισχυρές πλάτες των συμμάχων» ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Οι ίδιοι αιτιολογούσαν την τουρκική επιθετικότητα, μιλώντας για τον «εκνευρισμένο» Ερντογάν, που είναι «απομονωμένος». Όμως τα ίδια και χειρότερα λέει και η τουρκική αστική αντιπολίτευση, ενώ οι «ισχυροί σύμμαχοι» εδώ και δεκαετίες «βάζουν πλάτη» στις τουρκικές διεκδικήσεις. Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας, για το ποιος είναι καλύτερος «κόμβος ενέργειας», ποιος ο «καλύτερος μαθητής» στο ΝΑΤΟ, ποιος καλύτερα υπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων, ντόπιων και ξένων, είναι που «ρίχνουν λάδι στη φωτιά». Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις, το σίγουρο είναι ότι «μαγειρεύονται» απαράδεκτες υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα με τη λεγόμενη «συνδιαχείρηση» του Αιγαίου.

Η λύση για τους λαούς βρίσκεται σε αυτό που διακηρύσσει το ΚΚΕ, μαζί με το ΚΚ Τουρκίας: Σεβασμός των συνόρων, των συνθηκών που τα καθορίζουν, κοινή πάλη ενάντια στον εθνικισμό, στις αστικές τάξεις και ιμπεριαλιστικές ενώσεις, που τα συμφέροντά τους αιματοκυλούν τους λαούς.

– Πιστεύετε ότι θα έχει τίμημα για τη χώρα η τοποθέτηση στη «σωστή πλευρά της ιστορίας», όπως έχει υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός; Πώς απαντάτε στους εν εξελίξει σχεδιασμούς;

– Η παραχώρηση κρίσιμων υποδομών σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, η αποστολή στην Ουκρανία στρατιωτικού υλικού χρήσιμου για την άμυνα της δικής μας χώρας, η συμμετοχή στις κυρώσεις στη Ρωσία που πληρώνουν οι λαοί, η μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο πολέμου με τις βάσεις σε Λάρισα, Βόλο, Στεφανοβίκειο, δεν τοποθετούν το λαό μας στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αλλά την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα στην πλευρά της ελληνικής άρχουσας τάξης, η οποία επιδιώκει να αναβαθμίσει τα συμφέροντά της και από το μακελειό ενός πολέμου. Για να μην πληρώσει ο λαός μας το τίμημα της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δηλαδή για να μη γίνει στόχος αντιποίνων, μπορεί να πάρει τη θέση του πραγματικά στη “σωστή πλευρά της ιστορίας”. Εκεί σταθερά βρίσκεται και το ΚΚΕ στην πάλη για να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας, για να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ, να μη σταλεί κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα στην Ουκρανία, για να βαδίσει ο λαός μας τον δικό του δρόμο με αποτίναξη των δεσμών από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

– Έχει «φουντώσει» η σεναριολογία σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Ποιά είναι τα βασικά προτάγματα που θέτει του ΚΚΕ ενόψει της περιόδου που -αργά ή γρήγορα- θα οδηγήσει στις κάλπες;

– Το πρόταγμα του ΚΚΕ είναι να δίνει νικηφόρες μάχες για τον εργαζόμενο λαό, να αποσπάμε κατακτήσεις, να αλλάζουμε συνεχώς και παντού τους αρνητικούς συσχετισμούς για να ανοίξει ο δρόμος που θα οδηγήσει στην λαϊκή ανάταση και ευημερία. Γιατί μαζί με τη σεναριολογία έχουν “φουντώσει” και τα προβλήματα των εργαζομένων, του λαού, τα οποία δεν λύνονται με τον ίδιο θεατή να παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά με τον ίδιο πρωταγωνιστή να διεκδικεί λύσεις. Αυτό ακριβώς έκαναν οι εργάτες στο λιμάνι της COSCO, που επέβαλαν μέτρα υγείας και ασφάλειας, υπέγραψαν συλλογική σύμβαση εργασίας, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, που δίνουν μια τιτάνια μάχη, οι εργαζόμενοι της e-food, που φρενάρουν τα σχέδια της εργοδοσίας, οι οικοδόμοι, που πέτυχαν αυξήσεις στο μεροκάματο. Αλίμονο αν όλοι αυτοί σταύρωναν τα χέρια και περίμεναν τις εκλογές μήπως και μία άλλη κυβέρνηση θα είναι λιγότερη κακή από την προηγούμενη. Ό,τι κέρδισαν το κέρδισαν με τον αγώνα τους, ενώ όλες οι κυβερνήσεις νομοθετούσαν ενάντιά τους. Εδώ δίπλα στους εργαζομένους, στο λαό βρίσκονται και οι δυνάμεις του ΚΚΕ γιατί οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα επιβάλουν εγρήγορση και ετοιμότητα, αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού σε όλες τις μάχες και στις εκλογές.

– Πώς σκιαγραφείτε, από την πλευρά σας, τις ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις που θα φέρει η απλή αναλογική κατά την προσεχή εκλογική αναμέτρηση; Ποια θα είναι η τοποθέτηση έναντι αυτών από το ΚΚΕ;

Το αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, είτε ως άλλοθι, είτε ως εμπόδιο, είτε ως εκβιασμός στο λαό, όπως κι αν αξιοποιηθεί, το σίγουρο είναι ότι διευκολύνει τα σχέδια του αστικού πολιτικού συστήματος για μια κυβέρνηση συνεργασίας για να διαχειριστεί σε βάρος του λαού τα “δύσκολα” της ακρίβειας και της νέας οικονομικής κρίσης που είναι προ των πυλών, της συμμετοχής στον πόλεμο της Ουκρανίας και των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά. Ήδη τα αστικά επιτελεία επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για το ποιος μπορεί να κυβερνήσει με ποιον, αφού οι διαφορές μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απλά επιβεβαιώνουν τις στρατηγικές συγκλίσεις τους. Αντί όμως ο λαός να ποντάρει στα από χέρι αντιλαϊκά σενάρια, μπορεί να γράψει το δικό του σενάριο κι αυτό γράφεται με δυνατό ΚΚΕ! Για να βάλει ένα φρένο, να κερδίσει ανάσες ανακούφισης και κυρίως για να ανοίξει τον δικό του δρόμο για τις δικές του ανάγκες!

– Είναι εμφανής η οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των πολιτών εξαιτίας του κύματος ανατιμήσεων. Εκτιμάτε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να λάβει πολιτικά χαρακτηριστικά;

Σκεφτείτε για παράδειγμα πως η ακρίβεια στην ενέργεια, που συμπαρασύρει και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, δεν έπεσε από τον ουρανό, είναι το αποτέλεσμα της “απελευθέρωσης της ενέργειας”, της πολιτικής “της πράσινης μετάβασης της ΕΕ” με την απολιγνιτοποίηση και των κυρώσεων στη Ρωσία που όλα τα κόμματα η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ υλοποίησαν και υποστηρίζουν. Με αυτή την έννοια δεν αποτελούν για το λαό λύση ούτε τα μέτρα – ασπιρίνες της κυβέρνησης ούτε οι προτάσεις – κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κρίσιμο όμως για το λαό πέρα από το ότι πρέπει να παλέψει για μέτρα προστασίας του εισοδήματός του, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για μειώσεις στις τιμές του ρεύματος, για κατάργηση φόρων κ.ά. είναι να βγάλει και ορισμένα πολιτικά συμπεράσματα για το ποιος είναι ο ένοχος και τι πρέπει να γίνει. Να σκεφτεί για παράδειγμα πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση αν η ενέργεια, τα τρόφιμα, άλλα βασικά αγαθά, δεν ήταν εμπορεύματα κάτω από τον έλεγχο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Προϋπόθεση βέβαια είναι η κοινωνική ιδιοκτησία και ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός με τους εργαζόμενους, το λαό, στο τιμόνι της εξουσίας. Ας σκεφτούν, λοιπόν, την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

– Κλείνοντας και ενόψει της επίσκεψής στο Βόλο το επόμενο Σάββατο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, ποιό είναι το μήνυμα που απευθύνετε προς τη νεολαία;

Το μήνυμα το στέλνει η ΚΝΕ με το σύνθημα της: «Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Έτσι γράφεται η ιστορία!». Αυτό το σύνθημα θα ακουστεί δυνατά από χιλιάδες νεανικά στόματα, σε μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων εμπλοκής της χώρας μας στις πολεμικές αναμετρήσεις που διεξάγονται και προετοιμάζονται στη γειτονιά μας. Μάλιστα, αυτό το μήνυμα θα σταλεί σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού στη φετινή Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση θα πάρουν μέρος οι Γενικοί Γραμματείς 4 Κομμουνιστικών Κομμάτων, του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, του ΚΚ Μεξικού,ι του ΚΚ Τουρκίας και του ΚΚΕ φυσικά, καθώς και αντιπροσωπείες 8 Κομμουνιστικών Νεολαιών από χώρες της Ευρώπης! Οι νέοι και οι νέες που αγανακτούν από την αδικία του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που δεν θέλουν την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτό το σφαγείο, που ένιωσαν τις καρδιές τους να σφίγγονται από τις σκηνές της σφαγής των προσφύγων στα σύνορα της Ισπανίας από την “προοδευτική κυβέρνηση” του Σάντσεθ, έχουν μία και μόνο επιλογή: Πιο ενεργά, πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά, να πάρουν τη ζωή και το μέλλον στα χέρια τους, να μπουν στον αγώνα, να κάνουν την “ανατροπή” με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ και στις επερχόμενες εκλογές.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: