Δημήτρης Κουτσούμπας: Μόνο με ενίσχυση του ΚΚΕ και στη Βουλή και στους αγώνες μπορεί να ανοίξει ο δρόμος της σωτήριας συνολικής αλλαγής (ΒΙΝΤΕΟ)

Μόνο έτσι, με ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ θα μπορέσουμε να φρενάρουμε ό,τι αρνητικό υπάρχει ή πάει να έρθει, αλλά και να διεκδικήσουμε με το βλέμμα μπροστά, να ανοίξουμε τον δικό μας δρόμο για τις λαϊκές, τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες. 

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να περιμένει «σωτήρες», αλλά ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ενίσχυση του ΚΚΕ, στην επόμενη Βουλή και στους αγώνες, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

«Μόνο με ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ θα μπορέσουμε να φρενάρουμε ό,τι αρνητικό υπάρχει ή πάει να έρθει, αλλά και να διεκδικήσουμε με το βλέμμα μπροστά, να ανοίξουμε το δικό μας δρόμο για τις λαϊκές, τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες», είπε.

Στηλιτεύοντας την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της συζήτησης από τα προβλήματα της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, που επιχείρησαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι το ΚΚΕ με τις προτάσεις και τις θέσεις του δίνει απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στις θέσεις του ΚΚΕ που περιλαμβάνουν σχέδιο αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας, για λύση στην ενεργειακή φτώχεια σε σύγκρουση με τις πολιτικές των τελών ρύπων, του χρηματιστηρίου Ενέργειας, των ρητρών που θέτει η ΕΕ, με απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις στη Ρωσία που τις πληρώνει ο λαός.

Ακόμα, υπογράμμισε τη θέση του Κόμματος για κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο, βενζίνη και ηλεκτρικό ρεύμα, τη μείωση και τη θέσπιση πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, την κατάργηση του χαρατσιού για τις ΑΠΕ στους λογαριασμούς του ρεύματος. Ταυτόχρονα, σημείωσε, με καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκό νοικοκυριό λόγω αδυναμίας αποπληρωμής.

Αντίστοιχα, αναφέρθηκε στα μέτρα ανακούφισης που προτείνει το ΚΚΕ και αφορούν την αύξηση του κατώτατου μισθού όπως προτείνουν μια σειρά σωματεία, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και 13ης και 14ης σύνταξης, μαζί με αυξήσεις. Θέσπιση επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, μειώσεις και πλαφόν στις τιμές προϊόντων ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, καθώς και την κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά.

Αυτές οι προτάσεις δίνουν ανάσα στην ασφυξία της πολιτικής σας, είπε απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι κανένα άλλο κόμμα δεν τολμά να ψελλίσει κάτι για αυτά, καθώς οι πολιτικές τους ορίζονται από τις επιταγές της ΕΕ, την «πράσινη μετάβαση» και τις προτεραιότητες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Και καθώς στα μεγάλα συγκλίνετε, είπε ο Δ. Κουτσούμπας, όπως η «πράσινη μετάβαση», η εμπλοκή της χώρας τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, θα σας άρεσε να εξαντλείται η αντιπαράθεση σε σκάνδαλα και «κολλητούς».

Σχετικά με την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε «πρωτοπαλίκαρα» του ΝΑΤΟ την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν ψελλίζουν κουβέντα για αυτά τα ζητήματα.

Τέλος, με αφορμή τις αναφορές στον Τζ. Όργουελ, υπενθύμισε ότι υπήρξε καταδότης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και κατέδωσε επιστήμονες και διανοούμενος ως «πράκτορες της Μόσχας».

Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία: 

«Κύριε Μητσοτάκη και κύριε Τσίπρα, παρά την προσπάθειά σας να πάτε τη συζήτηση αλλού απ’ αυτά που έπρεπε να συζητάμε σήμερα, εμείς θα επιμείνουμε.

Να πω μόνο μια κουβέντα για τον Όργουελ, γιατί πολύ Όργουελ έπεσε σήμερα εδώ μέσα κι απ’ τους δυο σας, κ. Τσίπρα και κ. Μητσοτάκη. Δεν μας είπατε όμως όλη την ιστορική αλήθεια και οι δυο σας, όπως πάντα. Για παράδειγμα, δεν μας είπατε ότι ο κ. Όργουελ υπήρξε καταδότης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, το 1949 κατέδωσε τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Μπέρναρντ Σω και 38 άλλους επιφανείς διάσημους επιστήμονες και διανοούμενους. Με χαρακτηρισμούς όπως “κρυπτοκομμουνιστές”, “πράκτορες της Μόσχας” και άλλα σχετικά. Δηλαδή μεγάλος ρουφιάνος της αντίδρασης ο τύπος, εκτός των άλλων. Αυτά για να καταγραφεί και η τρίτη άποψη ή μάλλον η δεύτερη, η διαφορετική άποψη εδώ μέσα για τον Όργουελ.

Κυρίες και κύριοι, στα συγκεκριμένα.

Το ΚΚΕ με τις θέσεις, τις προτάσεις του δίνει απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα.

Πώς μπορείς σήμερα, για παράδειγμα, να δώσεις λύση στην ενεργειακή φτώχεια, αν δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας -όπως ο λιγνίτης- με περιβαλλοντικούς όρους κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, για την “πράσινη ανάπτυξη” και το εμπόριο ρύπων;

Χωρίς κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής;

Χωρίς απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός πάλι, ενώ τμήματα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου LNG, του υγροποιημένου φυσικού αερίου;

Χωρίς κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια;

Χωρίς γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου;

Χωρίς κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος;

Και, τέλος, χωρίς καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Μπορείς να δώσεις απάντηση συνολικά απέναντι στην ακρίβεια αν δεν προχωρήσεις σε αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με την πρόταση εργατικών σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας;

Αν δεν επαναφέρεις τον 13ο και 14ο μισθό για το Δημόσιο, τη 13η και 14η σύνταξη; Αν δεν προχωρήσεις σε αυξήσεις στις συντάξεις, σε επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους;

Αν δεν υπάρξει γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια), ένδυσης κ.ο.κ.; Αν δεν καταργήσεις τον ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης;

Αν δεν δώσεις επιδότηση ενοικίου για λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης; Αν δεν καταργήσεις τον ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά και το Τέλος Επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες;

Μπορείς σήμερα να απαντήσεις στον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, αν δεν πας κόντρα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και δεν πάρεις ριζικά μέτρα, όπως επίταξη των αποθεμάτων και των εισαγωγών σε είδη διατροφής και ζωοτροφές, όπου καταγράφεται έλλειμμα και διάθεσή τους στην κατανάλωση και στην κτηνοτροφία χωρίς χονδρεμπορικό και βιομηχανικό κέρδος; Αν δεν κρατικοποιηθεί και στηριχθεί η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων για παραγωγή και διάθεση φθηνών λιπασμάτων στους αγρότες; Αν δεν παταχθεί η μαύρη αγορά και ο μαυραγαροτισμός; Αν δεν απαγορευτούν οι εξαγωγές σε προϊόντα στα οποία η παραγωγή είναι ελλειμματική;

Αν δεν στηριχθούν οι καλλιέργειες εαρινών σιτηρών και ηλίανθου και η κτηνοτροφική παραγωγή; Αν δεν παρθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών (π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα) και κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών;

Αυτές οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ δίνουν ανάσα στην ασφυξία της πολιτικής σας. Φυσικά, ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τολμά έστω να ψελλίσει κάτι συγκεκριμένο για όλα αυτά.

Γιατί το πλαίσιο των δικών σας θέσεων, των προτάσεών σας, το ορίζουν οι δεσμεύσεις της ΕΕ και του Διευθυντηρίου της. Το ορίζουν οι προτεραιότητες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Κι επειδή παρά τις διαφορές σας, οι οποίες υπάρχουν, στα μεγάλα και σημαντικά όμως συγκλίνετε. Θα σας βόλευε πάρα πολύ και τους δύο η όλη αντιπαράθεση, και ειδικά η ατζέντα μπροστά στις εκλογές, να εξαντλούνταν σε ζητήματα σκανδάλων, κολλητών, “NOVARTIS”, τηλεοπτικών αδειών κλπ. και μάλιστα με τέτοιον τρόπο που δεν αγγίζουν καν την αιτία και την ουσία των σκανδάλων.

Συζητάμε εδώ και 5-6 χρόνια για τη “NOVARTIS”, ένα σκάνδαλο που το εργαλειοποιήσατε και οι μεν και οι δε, γιατί πολύ απλά δεν τολμήσατε να θίξετε την ουσία του προβλήματος. Και η ουσία είναι οι ανταγωνισμοί γύρω απ’ το φάρμακο-εμπόρευμα που ακουμπούν και τον κρατικό μηχανισμό!

Συζητάμε για τη “NOVARTIS” και ρωτάμε κάτι απλό: Διεκδίκησε χρήματα κάποια κυβέρνηση από τη “NOVARTIS”; Είτε η κυβέρνηση της ΝΔ είτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτά τα χρήματα που λέτε ότι κόστισαν στον ελληνικό λαό! Ακόμη στα μαγειρέματα είσαστε. Όχι μόνο δεν διεκδικήσατε, αλλά νομοθετείτε και μάλιστα μέσα στην πανδημία νέα δωράκια σε φαρμακοβιομήχανους και σε άλλους ομίλους του τομέα της Υγείας.

Συζητάμε εδώ και χρόνια για τη δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία της και δεν τόλμησε καμία κυβέρνηση, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, να κάνει το στοιχειώδες: Να μη διορίζεται η ηγεσία των Ανώτατων Δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση. Για τέτοια υποκρισία μιλάμε.

Βεβαίως, δεν μας κάνει εντύπωση αυτού του τύπου η αντιπαράθεση. Ίσα – ίσα τη θεωρούμε απόλυτα λογική και αναμενόμενη. Πού αλλού θα μπορούσατε να τσακωθείτε;

Για τη ενεργειακή ακρίβεια; Αφού πίνετε νερό στο όνομα της “πράσινης μετάβασης” που ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση.

Για τα Εργασιακά; Μαζί συνδιαμορφώσατε τη σημερινή ζούγκλα. Μάλιστα, για να μην ξεχνιόμαστε, σήμερα συμπληρώνονται και 7 χρόνια από εκείνη την περίφημη Σύνοδο των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον τότε ΠτΔ τον κ. Παυλόπουλο, που όλοι -πλην ΚΚΕ- συμφωνήσατε το ΟΧΙ του λαού να το κάνετε ΝΑΙ με το κοινό σας μνημόνιο.

‘Η μήπως θα μπορούσατε να τσακωθείτε για το ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού;

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ με αποφάσεις-φωτιά, που παραπέμπουν σε πολεμική προετοιμασία, με αποφάσεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τη δράση του σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, με εξοπλισμούς-μαμούθ που τους πληρώνουν οι λαοί και ο ελληνικός λαός στην πρώτη μάλιστα θέση της λίστας.

Μέσα σε 15 μέρες φέρατε στην Επιτροπή της Βουλής εξοπλισμούς πάνω από 3,1 δισεκατομμύρια. Κατά τα άλλα αντοχές η οικονομία δεν έχει, λεφτά όμως για να κάνετε τα χατίρια των ΕυρωΝΑΤΟικών έχετε!

Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης υπερθεματίζουν! Έχουν γίνει πρωτοπαλίκαρα. Την έχουν δει ΝΑΤΟικοί στρατηλάτες!

Λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό ότι η πολιτική της εμπλοκής σ’ όλους αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς δήθεν θωρακίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, προστατεύει την κυριαρχία της.

Και τα λέτε όλα αυτά, όταν ειδικά τώρα γίνεται πιο φανερό το παζάρι που κάνει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, γίνεται πιο φανερή η στάση Πόντιου Πιλάτου όλων των δήθεν συμμάχων σας, ακόμη και σε ζητήματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών που θέτει ευθαρσώς η Τουρκία…

Γίνονται πιο φανερές οι μεθοδεύσεις για έναν συμβιβασμό με ΝΑΤΟική βούλα.

Σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μήπως είπαν κάτι διαφορετικό; Για παράδειγμα, στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ; Στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ; Στην παραχώρηση υποδομών της χώρας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ;

Τίποτα. Καμιά αντιπαράθεση για όλα αυτά. Συμφωνείτε σε όλα και γι’ αυτό οι ανέξοδες γενικολογίες σας, κ. Τσίπρα.

Το πολύ – πολύ ενίοτε και εδώ μέσα ψελλίζετε κάτι γενικά περί ανταλλαγμάτων, λες και υπήρχαν ποτέ ή μπορεί να υπάρξουν ποτέ πραγματικά θετικά ανταλλάγματα για τον λαό με την εμπλοκή της χώρας σε αυτό το γενικό μακελειό.

Χώρια που σήμερα ξεπλύνατε και όλες τις αντιδραστικές αστικές κυβερνήσεις που πέρασαν δεκαετίες με την τοποθέτησή σας ότι πάντα το δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν δόγμα ειρήνης και ασφάλειας, γιατί η Ελλάδα απ’ όσο ξέρουμε όλοι και ο ελληνικός λαός είναι στο ΝΑΤΟ απ’ το 1952, έχει αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις απ’ το 1953, έχει πάρει μέρος σε δεκάδες ιμπεριαλιστικές πολεμικές αποστολές, έχει στηρίξει πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, αλλού. Οι βάσεις επεκτάθηκαν ψυχροπολεμικά και με αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του περιβόητου στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ που μας έφτασε εδώ σήμερα και χειρότερα αύριο. Τέτοια υποκρισία, τόση κοροϊδία!

Την ζήσαμε και σήμερα εδώ μέσα για άλλη μια φορά. Ο λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν περιμένει από όλους εσάς σωτηρία. Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό.

Μόνο με ενίσχυση του ΚΚΕ και στη Βουλή και στους αγώνες μπορεί να ανοίξει ο δρόμος της σωτήριας συνολικής αλλαγής, ανατροπής εκ βάθρων όλου αυτού του σάπιου οικοδομήματος που δημιουργήσατε ο ένας μετά τον άλλον, μέσα στην κοινωνία, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στα κοινωνικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

Μόνο έτσι, με ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ θα μπορέσουμε να φρενάρουμε ό,τι αρνητικό υπάρχει ή πάει να έρθει, αλλά και να διεκδικήσουμε με το βλέμμα μπροστά, να ανοίξουμε τον δικό μας δρόμο για τις λαϊκές, τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: