Δ. Κουτσούμπας για ψήφο αποδήμων: “Να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, με συγκεκριμένα κριτήρια”

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα με τον Κ. Μητσοτάκη έγινε σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τα πολιτικά κόμματα για τη ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνάντησε τον πρωθυπουργό στη Βουλή για το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, θέτοντας την πάγια θέση του ΚΚΕ για το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, με βάση την πρόταση του ΚΚΕ, ο ομογενής:

-Πρέπει να έχει σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, και αυτό να εκφράζεται με το ΑΦΜ, που να φορολογεί περιουσιακά στοιχεία και κατοικία που βρίσκονται στην Ελλάδα. Να έχει σχέσεις με τη χώρα και λόγο να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για τους νόμους που αφορούν το εισόδημά του.

-Πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα της απουσίας του από τη χώρα. Να μην αφορά μετανάστες που απουσιάζουν για πολλά χρόνια από την Ελλάδα και έχουν κάνει οικογένεια δεύτερης και τρίτης γενιάς σε χώρες του εξωτερικού. Ανέφερε ενδεικτικά ένα προτεινόμενο όριο των 30 χρόνων, το οποίο πιάνει πχ όσους έφυγαν το διάστημα της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.

-Πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται με όλους τους Έλληνες πολίτες που ζουν στην Ελλάδα. Να αποκλειστεί η επιστολική ψήφος και να συγκροτηθούν εκλογικά τμήματα, που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων, με ευθύνη των πρεσβειών.

Το ΚΚΕ περιμένει να δει πού θα καταλήξει τελικά η κυβέρνηση, συμμετέχοντας σε αυτήν τη συζήτηση, και θα καθορίσει την τελική στάση του ανάλογα με το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και τις διατάξεις που θα προβλέπει.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: