Τρακτέρ και σφυροδρέπανα – Σε πορεία προς το Δελχί οι Ινδοί αγρότες από την Κεράλα

Η εικόνα με τα κόκκινα τρακτέρ και τα σφυροδρέπανα στις σημαίες μοιάζει βγαλμένη από πίνακα σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

Συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες οι αγρότες της Ινδίας, με χιλιάδες καλλιεργητές από την Κεράλα στα νότια της χώρας, να κατευθύνονται με τα τρακτέρ τους βόρεια προς την πρωτεύουσα Δελχί, ενάντια στα αντιαγροτικά νομοσχέδια της συντηρητικές και νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μόντι. Πάνω από 1000 αγρότες θα βρεθούν στο Δελχί, εκ των οποίων οι 500 ξεκίνησαν σήμερα και οι συνάδελφοί τους θα ακολουθήσουν στις 21 Γενάρη.

Η εικόνα με τα κόκκινα τρακτέρ και τα σφυροδρέπανα στις σημαίες μοιάζει βγαλμένη από πίνακα σοσιαλιστικού ρεαλισμού, αλλά είναι το αποτέλεσμα του ομοιόμορφου χρώματος της τοπικής μάρκας Mahindra, και των σημαιών του ΚΚ Ινδία (μαρξιστικό), που ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή στο αγροτικό κίνημα της χώρας κι ιδιαίτερα στο κρατίδιο της Κεράλας, όπου πρόσφατα κέρδισε τους περισσότερους δήμους της περιοχής.

Εκτός από τα τρακτέρ, θα έρθουν και καλλιεργητές με λεωφορείο, σε ένα ταξίδι τριών ημερών, για να συναντήσουν άλλους διαδηλωτές στα σύνορα του Σαχτζαχανπούρ, ένα από τα πέντε σημεία όπου αγρότες από όλη τη χώρα κατασκηνώνουν και διαμαρτύρονται εδώ και ένα μήνα και πλέον.

Η αλληλεγγύη και η συσπείρωση μεταξύ των αγροτών μεγαλώνουν, από τη στιγμή ιδιαίτερα που η κυβέρνηση προσπάθησε να διαιρέσει τους αγρότες, ισχυριζόμενη πως οι κινητοποιήσεις αφορούν μόνο την περιοχή του Παντζάμπ, καθώς μεγάλο μέρος των διαδηλωτών προερχόταν από εκεί. Όσο περνά ο καιρός, ολοένα και περισσότεροι αγρότες καταφτάνουν από διάφορα κρατίδια της Ινδίας, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους και την αποφασιστικότητά τους κατά των νομοσχεδίων που τους στραγγαλίζουν οικονομικά σε όφελος των μεγάλων εταιρειών. Στο πλευρό τους οι διαδηλωτές έχουν σειρά συνδικάτων, γυναικών οργανώσεων, ενώσεων δικηγόρων, εκπαιδευτικών, μαθητών και οργανώσεων νεολαίας.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: