Το Twitter απέκλεισε μαζικά Κουβανούς δημοσιογράφους και ΜΜΕ – Καταγγελία της Ένωσης Κουβανών Δημοσιογράφων

Το στερεότυπο για τις σοσιαλιστικές χώρες που εμποδίζουν την ελεύθερη έκφραση, σε αντίθεση με το δυτικό κόσμο που την προάγει ανεμπόδιστα, προσκρούει σε ένα άλλο εμπόδιο: τα ίδια τα γεγονότα…

Πόσα κείμενα έχετε διαβάσει για την “άμεση δημοκρατία” των social media και τις τρομερές δυνατότητες έκφρασης και ανοιχτού διαλόγου που παρέχουν στους χρήστες από όλη τη χώρα; Πόσα ρεπορτάζ έχετε διαβάσει για στυγνά καθεστώτα που βάζουν περιορισμούς σε τέτοιες πλατφόρμες και την ελεύθερη χρήση τους, με μέτρα που πλήττουν τη δημοκρατία; Δεκάδες και εκατοντάδες, πιθανότατα.

Στον αντίποδα, ωστόσο, πόσες φορές έχετε διαβάσει κείμενα στο διαδίκτυο για την επιλεκτική λογοκρισία και τους περιορισμούς που θέτουν οι ίδιες οι πλατφόρμες σε κάποιους χρήστες, επιλεγμένους καθαρά με πολιτικά κριτήρια; Και δεν εννοούμε αναφορές από άλλους χρήστες, αλλά επιλεκτικό περιορισμό χρηστών από μία χώρα που ενοχλεί τα αφεντικά του πλανήτη, την ώρα μιας σημαντικής ομιλίας του προέδρου της.

Αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δημοσιογράφων Κούβας. Το απόγευμα της Τετάρτης δεκάδες λογαριασμοί δημοσιογράφων και κουβανικών μέσων στο Τουίτερ μπλοκαρίστηκαν από την πλατφόρμα, “κατά σύμπτωση” μερικά λεπτά μετά την έναρξη της εμφάνισης του προέδρου Μιγκέλ Ντίας Κανέλ κι άλλων κυβερνητικών στελεχών που εξέθεταν τα έκτακτα οικονομικά μέτρα, ως απάντηση στην όξυνση της επίθεσης και του οικονομικού πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ ενάντια στο νησί της επανάστασης.

Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι κατήγγειλαν από άλλα μέσα δικτύωσης πως τα προφίλ τους αποβλήθηκαν και έτσι είχαν πρόσβαση στο χρονολόγιό τους, για να παρακολουθήσουν άλλους χρήστες, ωστόσο είχαν απενεργοποιηθεί οι επιλογές του σχολιασμού και της κοινοποίησης αναρτήσεων-τιτιβισμάτων άλλων χρηστών.

Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως είχαν “παραβιάσει τους κανόνες του Τουίτερ”. Ανάμεσά τους ήταν το Cubadebate (με 300 χιλιάδες ακόλουθους), η ψηφιακή έκδοσης της Γκράνμα (με 167 χιλιάδες ακόλουθους), το Ράδιο Ρεμπέλδε και άλλα μέσα. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με μεμονωμένους δημοσιογράφους -ανάμεσά τους και όλο το προσωπικό του Cubadebate, μέλος του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, αλλά και οργανισμών-λειτουργών της κουβανικής κυβέρνησης (πχ το Υπουργείο Επικοινωνιών).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτό προήλθε από μια οργανωμένη επιχείρηση μαζικών ψεύτικων καταγγελιών για υποτιθέμενη παραβίαση της πολιτικής της ψηφιακής πλατφόρμας. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι Κουβανοί χρήστες του Τουίτερ αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα προφίλ τους και τα βλέπουν μπλοκαρισμένα, οπότε πρέπει να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία για να τα ανακτήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, το στερεότυπο για τις σοσιαλιστικές χώρες που εμποδίζουν την ελεύθερη έκφραση, σε αντίθεση με το δυτικό κόσμο που την προάγει ανεμπόδιστα, προσκρούει σε ένα άλλο εμπόδιο: τα ίδια τα γεγονότα…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: