Τις εφαρμογές ιχνηλάτησης κορονοϊού χρησιμοποιεί η αστυνομία της Μινεσότα για να εντοπίσει διαδηλωτές

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αξιοποίηση ψηφιακών δεδομένων μέσω της παρακολούθησης τοποθεσίας, κινήσεων και επαφών μέσω εφαρμογών κινητού τηλεφώνου, εξίσου επικίνδυνη όμως μπορεί να είναι δυνάμει και η αξιοποίηση υλικού από προσωπικές επαφές με τις αρμόδιες για την ιχνηλάτηση υπηρεσίες.

Η ιχνηλάτηση επαφών είναι αναμφίβολα ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του κορονοϊού, ωστόσο ο τρόπος συλλογής στοιχείων, αλλά κυρίως αυτός της διαχείρισης αυτών, εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους, όχι μόνο για την ιδιωτικότητα των ενδιαφερομένων, αλλά και για τη διευκόλυνση μέτρων καταστολής και παρακολούθησης σε περιπτώσεις εντελώς άσχετες με την πανδημία, η οποία εξάλλου αργά ή γρήγορα θα ανήκει στο παρελθόν.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αξιοποίηση ψηφιακών δεδομένων μέσω της παρακολούθησης τοποθεσίας, κινήσεων και επαφών μέσω εφαρμογών κινητού τηλεφώνου, εξίσου επικίνδυνη όμως μπορεί να είναι δυνάμει και η αξιοποίηση υλικού από προσωπικές επαφές με τις αρμόδιες για την ιχνηλάτηση υπηρεσίες. Πως οι φόβοι αυτοί δεν αποτελούν αποκύημα συνωμοσιολογικής φαντασίας φέρνει στο φως η ανακοίνωση του επιτρόπου δημόσιας ασφάλειας της Μινεσότα Τζον Χάρινγκτον, ο οποίος δήλωσε πως αξιωματικοί αξιοποιούν την ιχνηλάτηση για να δουν τις επαφές των διαδηλωτών στη Μινεάπολη, οδηγώντας τις αρχές στο συμπέρασμα ότι πολλά άτομα εκτός πολιτείας υποκινούν τις συγκεντρώσεις. Νωρίτερα ο κυβερνήτης της πολιτείας Τιμ Γουόλτς είχε υποστηρίξει ότι 80% “όσων προκαλούν καταστροφές” προέρχονται εκτός πολιτείας, παρότι τα στοιχεία του σερίφη της κομητείας όπου υπάγεται η πόλη δείχνουν αντιθέτως ότι όσοι συνελήφθηκαν για συμμετοχή σε επεισόδια κατοικούν εντός ορίων της Μινεσότα.

Ο Χάρινγκτον δε διευκρίνισε τι ακριβώς εννοεί ως “ιχνηλάτηση” και σε ποια μέσα βασίζεται αυτή, το ουσιώδες είναι ωστόσο ότι με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας γίνεται η προσπάθεια να εθιστεί το κοινό στην αξιοποίηση των τεχνικών ιχνηλάτησης με στόχο την κατάπνιξη και τον έλεγχο των “απείθαρχων”.

Την ίδια ώρα, ο αναβρασμός συνεχίζεται στις ΗΠΑ, όπου χθες το βράδυ έσβησαν τα φώτα του Λευκού Οίκου εν μέσω μεγάλων διαδηλώσεων στην Ουάσινγκτον. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που πολλές έχουν επιβάλλει για τις βραδινές ώρες.

Ήδη το χαρτί της πανδημίας χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία κοινωνικού αυτοματισμού κατά των διαδηλωτών, με τον κυβερνήτη της Μινεσότα να προειδοποιεί για “έξαρση κρουσμάτων” τις επόμενες βδομάδες λόγω των διαδηλώσεων, αποκρύπτοντας τεχνηέντως ότι η ανοδική τάση στη συγκεκριμένη πολιτεία προϋπήρχε των κινητοποιήσεων, παρά την ύπαρξη περιοριστικών μέτρων, που με άναρχο τρόπο και κατά βούληση των κυβερνητών εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο ιός να υποχωρεί στη χώρα πολύ πιο αργά απ’ ό,τι ακόμα και στις πληγείσες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: