Tην κατάργηση του “Obamacare” ζητά ο Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Το «Obamacare» θεωρούνταν προσπάθεια «συμβιβασμού» μεταξύ αντιτιθέμενων μερίδων των μονοπωλίων στις ΗΠΑ για την κατανομή του κόστους ασφάλισης, ενώ στην ουσία συνιστούσε ενίσχυση των μονοπωλίων της Υγείας.

Την «επιστροφή» σε ένα από τα ζητήματα που αποτέλεσαν σημείο αντίθεσης μεταξύ ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών (και των μερίδων της αστικής τάξης που εκπροσωπούν) στην αρχή της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, αποτελεί το αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να ακυρώσει το νόμο, ο οποίος είναι γνωστός με την ονομασία «Obamacare», για την υγειονομική περίθαλψη.

Ο Νόμος για Προσιτή Οικονομικά Υγειονομική Περίθαλψη» (Affordable Care Act, ACA) όπως είναι η επίσημη ονομασία του προγράμματος «Obamacare», ακυρώθηκε αφού η προηγούμενη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους, περιέκοψε τμήματά του, υποστήριξε την προσφυγή του στο δικαστήριο ο συνήγορος της κυβέρνησης Νόελ Φρανσίσκο«Τίποτε απ’ όσα έκανε το Κογκρέσο του 2017 δεν δείχνει ότι είχε την πρόθεση να συνεχιστεί η λειτουργία του υπόλοιπου ACA», υπογράμμισε ο Φρανσίσκο.

Το «Obamacare» θεωρούνταν προσπάθεια «συμβιβασμού» μεταξύ αντιτιθέμενων μερίδων των μονοπωλίων στις ΗΠΑ για την κατανομή του κόστους ασφάλισης, ενώ στην ουσία συνιστούσε ενίσχυση των μονοπωλίων της Υγείας, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση των «απελευθερωμένων» τιμών σε ακριβά φάρμακα και υπηρεσίες Υγείας, «πριονίζοντας» παράλληλα τις δαπάνες για άλλα δημόσια προγράμματα Υγείας, όπως το «Medicare». Το «Obamacare» με το οποίο ανασφάλιστοι Αμερικανοί απέκτησαν πρόσβαση στον τομέα της Υγείας, μέσω κρατικά επιδοτούμενων υπηρεσιών, αν και προβλήθηκε ως ένα ιδιαίτερα φιλολαϊκό μέτρο της κυβέρνησης Ομπάμα, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα τεράστιο «δώρο» στις μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις που ελέγχουν και τον τομέα της Περίθαλψης στις ΗΠΑ, καθώς προβλέπει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αγοράζει από αυτές υπηρεσίες Υγείας ύψους πολλών δισ. δολαρίων ετησίως. Οι υποστηρικτές του προγράμματος ισχυρίζονται επιπλέον ότι αυτή η κεϋνσιανής έμπνευσης πολιτική τονώνει γενικότερα την ανάπτυξη, συμβάλλοντας στη σταθερότητα της οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι αν και η κατάργηση του «Obamacare» ήταν κεντρική προεκλογική δέσμευση του Τραμπ, οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν προέρχονταν όχι μόνο από τους Δημοκρατικούς αλλά και από τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς τα ισχυρά λόμπι του χώρου της ιδιωτικής Υγείας, που έχουν πρόσβαση στα στρατόπεδα και των δύο μεγάλων κομμάτων, ανησυχούν μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσουν το κονδύλι των 320 δισ. δολαρίων ετησίως που προβλέπεται στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Κονδύλι που η πλευρά Τραμπ θέλει να κατευθύνει σε άλλες τομείς.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες πως θα ζητήσει από το δικαστήριο να κηρύξει τον ACA παράνομο, δημιουργώντας ένα πιθανότατα κρίσιμης σημασίας πεδίο μάχης για τις φετινές προεδρικές εκλογές.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα την ενέργεια «αδιανόητη ωμότητα» εν μέσω του ξεσπάσματος του κορονοϊού, που έχει πλήξει τις ΗΠΑ σκληρότερα από κάθε άλλη χώρα.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Από: 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: