Την επαναφορά των εκτελεστικών αποσπασμάτων και της ηλεκτρικής καρέκλας για θανατοποινίτες επιχειρεί ο Τραμπ

Με φαστ τρακ διαδικασίες επιχειρεί η διακυβέρνηση Τραμπ να περάσει μια σειρά νομοθετημάτων εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, αλλά και του σκληρού πυρήνα των ψηφοφόρων της.

Με φαστ τρακ διαδικασίες επιχειρεί η διακυβέρνηση Τραμπ να περάσει νομοθετικές προτάσεις στο τελευταίο διάστημα της θητείας, παραδεχόμενη σιωπηλά – αλλά όχι ακόμα δημόσια – την ήττα της στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά και την ικανοποίηση του σκληρού συντηρητικού πυρήνα του εκλογικού της ακροατηρίου. Φυσικά η πρακτική αυτή των νομοθετημάτων της τελευταίας στιγμής δεν αποτελεί κάποια πρωτοτυπία του Τραμπ και γενικότερα των ρεπουμπλικανών, καθώς κατά μέσο όρο οι τελευταίοι 4 πρόεδροι των ΗΠΑ επιχείρησαν να περάσουν 35 ως 40 νομοθετήματα, έναντι 36 στα οποία στοχεύει ο Τραμπ. Συνήθως μετά από αλλαγή προέδρου πολλά από αυτά των προκατόχων τους καταργούνται, διαδικασία όμως που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό κι από τον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος έναντι βουλής και γερουσίας. Με τη βουλή να παραμένει με πλειοψηφία δημοκρατικών, και τη γερουσία σε λεπτή ισορροπία που θα κριθεί στις εκλογές της Τζόρτζια το ερχόμενο διάστημα, ο Τζο Μπάιντεν ίσως δυσκολευτεί να ανατρέψει κάποια τουλάχιστον από τα νομοθετήματα, παρότι ως γνωστόν στις ΗΠΑ οι κατά περίπτωση “αποσκιρτήσεις” βουλευτών και γερουσιαστών από τα κόμματά τους είναι πολύ συνηθισμένες, συνήθως σε αντιστοιχία με επιμέρους επιχειρηματικά συμφέροντα ή τοπικές ιδιαιτερότητες.

Στις πιο ανησυχητικές προθέσεις της διακυβέρνησης Τραμπ είναι η η επαναφορά των εκτελεστικών αποσπασμάτων και της ηλεκτρικής καρέκλας σε όσες πολιτείες (30 από τις 50) διατηρούν τη θανατική ποινή, με πρόσχημα ότι δεν υπάρχει επάρκεια φαρμάκων για τη χορήγηση θανατηφόρων ενέσεων(!). Η αρχική πρόταση από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε τον Αύγουστο και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μόλις 30 μέρες αντί για 60 όπως είθισται. Έχοντας περάσει από την προβλεπόμενη επισκόπηση στο Λευκό Οίκο στις αρχές του μήνα, αναμένεται να εγκριθεί ανά πάσα στιγμή, με το υπουργείο πάντως να τηρεί σιγή ιχθύος επί του παρόντος. Η πιο πρόσφατη εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στην πολιτεία της Ιντιάνα στις 19 Νοέμβρη, ενώ μέχρι τις 20 Γενάρη που λήγει η θητεία του Τραμπ έχουν προγραμματιστεί άλλες πέντε εκτελέσεις με θανατηφόρο ένεση. Ο Μπάιντεν προεκλογικά δήλωσε πως δε θα εγκρίνει άλλες εκτελέσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο και πως σκοπεύει να πιέσει για την κατάργηση της θανατικής ποινής για μια σειρά ομοσπονδιακά αδικήματα.

Aλλά κι αν ακόμα τελικά τα περί εκτελεστικών αποσπασμάτων και ηλεκτρικής καρέκλας δεν εφαρμοστούν, άλλα φαστ τρακ μέτρα πιθανόν να ήρθαν για να μείνουν. Αυτό αφορά μέτρα που δυσκολεύουν την εφαρμογή περιβαλλοντικών κανόνων σε επιχειρήσεις, τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων χορήγησης ασύλου σε μετανάστες, περιορισμών στη μετανάστευση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, αλλά και χαμηλότερων μισθών για ανειδίκευτους μετανάστες.

Πολύ σημαντικές συνέπειες για εργαζόμενους και καταναλωτές αναμένεται να έχει η απόφαση για επιτάχυνση των γραμμών παραγωγής στα εργοστάσια επεξεργασίας κοτόπουλων, ένα πάγιο αίτημα του σχετικού λόμπι των βιομηχάνων του κλάδου επί δεκαετίες. Σε έναν τομέα που ήδη μαστίζεται από εργατικά ατυχήματα στα οποία ήρθαν να προστεθούν και κυριολεκτικά χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού, η επιτάχυνση των γραμμών παραγωγής αναμένεται να φέρει περισσότερες χρόνιες παθήσεις στους εργάτες και αύξηση ατυχημάτων που μπορεί να φτάσουν ως και των ακρωτηριασμό. Επιπλέον, φόβοι εκφράζονται ότι με τον τρόπο αυτό τίθεται σε κίνδυνο και η υγεία των καταναλωτών, καθώς διαπιστωμένα οι ελεγκτές τροφίμων έβγαζαν λιγότερα ελαττωματικά κοτόπουλα σε όσα εργοστάσια επιτράπηκε τους περασμένους μήνες να επιταχύνουν τις γραμμές παραγωγής τους, προφανώς επειδή δεν προλάβαν να τα ελέγξουν τόσο εξονυχιστικά.

Με πληροφορίες από propublica.org

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: