Την αποκαθήλωση του αγάλματος του βασιλιά Λεοπόλδου Β’ πέτυχαν οι διαδηλωτές στην Αμβέρσα

Λίγες μέρες αφότου το περιέλουσαν με μπογιά,οι διαδηλωτές ανάγκασαν το δήμαρχο να απομακρύνει το άγαλμα του στυγνού αποικιοκράτη βασιλιά από κεντρική πλατεία της Αμβέρσας.

Συνεχίζονται οι αποκαθηλώσεις αγαλμάτων αποικιοκρατών και δουλοκτητών σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αυτή τη φορά σειρά είχε το βελγικό λιμάνι της Αμβέρσας, όπου οι αρχές αποφάσισαν να απομακρύνουν από πλατεία της πόλης το άγαλμα του μισητού βασιλιά Λεοπόλδου Β’, υπό την πίεση των διαδηλωτών, που είχαν γεμίσει το άγαλμα με κόκκινες μπογιές πριν λίγες μέρες.

Το άγαλμα είχε γίνει πολλές φορές στόχος της οργής διαδηλωτών και αντιρατσιστών στο παρελθόν, ως τώρα ωστόσο παρέμενε στη θέση του. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του δημάρχου, Bart de Wever: “Το άγαλμα βανδαλίστηκε σοβαρά την περασμένη εβδομάδα και πρέπει να αποκατασταθεί από το μουσείο αγαλμάτων του Middelheim”. Στη συνέχεια ωστόσο, το γλυπτό θα τοποθετηθεί σε μουσείο κι όχι πίσω στην πλατεία πιθανότατα, όπου για το 2023 σχεδιάζονται εργασίες ανακαίνισης.

Ο βασιλιάς Λεοπόλδος Β’ ήταν στο βελγικό θρόνο από το 1865 ως το 1909, και πολλά μνημεία είναι αφιερωμένα σε εκείνον σε ολόκληρη τη χώρα. Η βασιλεία του είναι διαβόητη για τη δράση του στις βελγικές αποικίες, και ειδικότερα το “Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό”, που διοίκησε ως προσωπική του ιδιοκτησία. Εκατομμύρια κάτοικοι δολοφονήθηκαν ή εξαντλήθηκαν μέχρι θανάτου στις φυτείες καουτσούκ και σε στρατιωτικές εκστρατείες, την ώρα που ο βασιλιάς συσσώρευε αμύθητα πλούτη. Το αίτημα για την απομάκρυνση όλων των αγαλμάτων του Λεοπόλδου από τις Βρυξέλλες έχει ήδη συγκεντρώσει 64.000 υπογραφές.

Η κίνηση των διαδηλωτών να πετάξουν τις μπογιές, έρχεται στον απόηχο της αποκαθήλωσης αγάλματος δουλέμπορου στο Μπρίστολ της Βρετανίας, τα συνθήματα σε άγαλμα του Τσόρτσιλ στο Λονδίνο, αλλά και πολλές απομακρύνσεις αγαλμάτων από διαδηλωτές σε πόλεις του νότου των ΗΠΑ, όπου αφθονούν ακόμα αδριάντες δουλοκτητών και στρατηγών των Νοτίων της εποχής του Αμερικανικού Εμφυλίου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: