Τιμή στους ναζί, περιφρόνηση στους απελευθερωτές – Το βανδαλισμό σοβιετικού μνημείου πεσόντων με τρακτέρ(!) καταγγέλλει το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

Έκπληξη δεν προκαλεί τόσο το ότι βανδαλίστηκε μνημείο τριών στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, αλλά ότι τριάντα χρόνια μετά τις ανατροπές, αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του.

Η Λετονία είναι τις τελευταίες δεκαετίες γνωστή, όπως και οι γειτονικές της βαλτικές χώρες, για την εξέχουσα θέση που έχουν λάβει πάσης φύσεως δοσίλογοι και νεοναζί στο μετακομμουνιστικό εθνικό αφήγημα, όπου αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα, παρουσιάζονται ως “απελευθερωτές” ενάντια στο σοβιετικό ζυγό. Την ίδια ώρα, οι πραγματικοί απελευθερωτές, οι κομμουνιστές και ο Κόκκινος Στρατός, αντιμετωπίζονται με έχθρα, συκοφαντίες, αλλά και εξάλειψη των ιχνών της ιστορικής τους παρουσίας στη δημόσια σφαίρα.

Από αυτή την άποψη, έκπληξη δεν προκαλεί τόσο το ότι βανδαλίστηκε μνημείο τριών στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, αλλά ότι τριάντα χρόνια μετά τις ανατροπές, αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του. Οι προσπάθειες της λετονικής ακροδεξιάς να απομακρυνθεί ο τάφος των πεσόντων Σεργκέι Πέτροβιτς Κιπριάνοφ, Γκαβριήλ Κυπριάνοβιτς Σαρικάλοφ και Σαχαμπούτιν Γκαλιαουτόβιτς Γκαζίγεφ από το πάρκο της πόλης Γιεκαμπίλς όλες αυτές τις δεκαετίες σκοντάφτουν στο γεγονός πως Ρωσία και Λετονία έχουν υπογράψει συνθήκη που υποχρεώνει τις αρχές της δεύτερης να μεριμνούν για τη συντήρηση των τάφων και μνημείων των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που έπεσαν στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Γεγονός που προφανώς αποτελούσε κόκκινο πανί για φασιστοειδή σύγχρονους νοσταλγούς του Χίτλερ στην πόλη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στις 23 Φλεβάρη, κάτοικοι της περιοχής άφησαν λουλούδια με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του Κόκκινου Στρατού στο μνημείο. Όπως ανέφερε σε τοπικό μέσο η Λύντια Κουζμίνιχνα Ανόσοβα, που συμμετείχε στην τελετή τιμής στον Κόκκινο Στρατό: “Χθες με αφορμή την επέτειο – τη μέρα του Κόκκινου Στρατού – αφήσαμε λουλούδια στο μνημείο όπου εγέρθηκε το μνημειακό κανόνι. Και σήμερα το πρωί βρήκαμε πως το μνημείο καταστράφηκε. Τα λουλούδια σκορπίστηκαν, το βάθρο καταστράφηκε, φαίνονται ίχνη τρακτέρ”.

Την άμεση αντίδρασή του εξέφρασε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, κάνοντας λόγω για “ανοιχτή πρόκληση ώστε να βεβηλωθεί η μνήμη των αντιφασιστών αγωνιστών”. Το ΣΚΛ απαίτησε από τις αρχές να διαλευκάνουν την υπόθεση και να οδηγήσει τους ένοχους στη δικαιοσύνη, καλώντας το λαό της Λετονίας να τιμά και να σέβεται τη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για να ελευθερωθεί η Λετονία από τους ναζί.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: