Θριαμβευτική επιστροφή του Έβο Μοράλες στη Βολιβία

Μετά από ένα χρόνο εξορίας, ο πρώην πρόεδρος της χώρας επέστρεψε συναντώντας μια λαοθάλασσα οπαδών του στην πόλη Βιγιαζόν.

Υποδοχή ήρωα επιφύλαξαν τεράστια πλήθη στην πόλη Βιγιαζόν όπου έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ο Έβο Μοράλες, επιστρέφοντας μετά από ένα χρόνο μετά την αναγκαστική του εξορία που ακολούθησε τον πραξικοπηματικό σφετερισμό της εξουσίας από το καθεστώς Ανιές τον περασμένο Νοέμβρη.

Μετά τη θριαμβευτική εκλογή του Λουίς Άρσε από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, κι όπως είχε προαναγγελθεί, ο Μοράλες επέστρεψε από το Μεξικό, απευθύνοντας λόγο στις χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν για να τον προϋπαντήσουν. Αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του υποψηφίου του MAS, ο Μοράλες τόνισε πως “με υπομονή και χωρίς βία, ανακτήσαμε την πατρίδα μας”, καταδικάζοντας παράλληλα την απόπειρα των πραξικοπηματιών να παρεμποδίσουν την ανάληψη της εξουσίας από τον Άρσε. “Κάλεσαν το στρατό να παρέμβει, αλλά δεν τα κατάφεραν”, πρόσθεσε. Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες απόπειρες δωροδοκίας της δικής του εσωτερικής ασφάλειας.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το βολιβιανό λαό που “τον υποδέχτηκε με τόση αγάπη”, υπογραμμίζοντας πως “Οι πραξικοπηματίες είπαν πως το MAS δε θα γυρίσει στην κυβέρνηση ούτε ο Έβο στη Βολιβία. Σήμερα το ΜAS είναι στην κυβέρνηση και ο Έβο στη Βολιβία χάρη στο βολιβιανό λαό”.

Τόνισε πως το πραξικόπημα έγινε για να ανακόψει την προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου των φυσικών πόρων της χώρας: “Ούτε ο ιμπεριαλισμός, ούτε το ΔΝΤ το δέχονται”, υπενθυμίζοντας το ρόλο των ΗΠΑ στο πραξικόπημα και κλείνοντας με το σύνθημα “Ζήτω η αξιοπρεπής κι ανεξάρτητη Βολιβία. Πατρίδα ή θάνατος”.

Η χώρα βρίσκεται μπροστά στις ποικίλες προκλήσεις, ενώ ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης, ιδιαίτερα όσο παραμένουν άθικτες οι καπιταλιστικής σχέσεις παραγωγής στη χώρα, κάτι παραπάνω από ορατός.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: