Τα καλύτερα χάλια σχολεία του κόσμου – Världens bästa skitskola 2014 (11.1)

Το καλοκαίρι του 2014 έλαβε χώρα ένα πολιτικό ντιμπέιτ σχετικό με την παιδεία στην Σουηδία. Τα σχολεία της Σουηδίας είναι τα καλύτερα για τους λίγους και προνομιούχους είναι όμως τα χειρότερα για τους περισσότερους όπως αναφέρει ο τίτλος.

Το καλοκαίρι του 2014 έλαβε χώρα ένα πολιτικό ντιμπέιτ σχετικό με την παιδεία στην Σουηδία. Σε αυτό συμμετείχαν πολιτικοί από όλα τα κόμματα εκτός από τον τότε πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ. Ο χώρος της εκπαίδευσης αποτελεί τον μεγαλύτερο εργασιακό χώρο (Δάσκαλοι – Καθηγητές – Νηπιαγωγοί – Καθηγητές πανεπιστημίου – βοηθητικό προσωπικό κ.ο.κ). Συμμετέχουν επίσης 1.400.000 μαθητές και εμπλέκονται 1.000.000 γονείς.

Στο ντιμπέιτ θα ανακαλύψουμε τις παθογένειες του συστήματος οι οποίες είναι ταυτόσημες και ακόμα χειρότερες με αυτές που συναντάμε στην Ελλάδα. Οι πολιτικοί βοηθούν επιχειρηματίες αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό με ζεστό χρήμα. Ο ένας κατηγορεί τον άλλο για να βοηθήσει τον εαυτό του και το κόμμα του. Όλοι οι πολιτικοί παραδέχονται ότι  τα σχολεία της Σουηδίας είναι άδικα και άνισα. Τελικά τι οδηγεί τις εξελίξεις η νοοτροπία, η κουλτούρα, η φυλή ή το χρήμα; Τα σχολεία της Σουηδίας είναι τα καλύτερα για τους  λίγους και προνομιούχους είναι όμως τα χειρότερα για τους περισσότερους όπως αναφέρει ο τίτλος.

Το παράδοξο είναι ότι οι παρουσιαστές προτρέπουν το κοινό να χειροκροτήσει τους καλεσμένους (πολιτικούς). Δεν γνωρίζω αν ισχύει αυτό σήμερα. Ίσως και εκεί να τους κυνηγάνε όπως γίνεται και εδώ!

Ίσως είναι πρώτη φορά που παρουσιάζεται ένα ξένο τηλεοπτικό ντιμπείτ με υπότιτλους σε Ελληνικούς ιστότοπους. Το αντίστοιχο βίντεο πλέον δεν υπάρχει στην ιστοσελίδα του κρατικού Σουηδικού καναλιού (UR Play)!

Δείτε ένα μικρό τρέιλερ του ντιμπείτ:

Στο επόμενο: Ολόκληρο το  ντιμπείτ.

Δείτε εδώ τα προηγούμενα μέρη

 Στάθης – Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: