Συγκάλυψη εφιάλτη – Από το Γενάρη γνώριζε η ιταλική κυβέρνηση την πιθανή έκταση της πανδημίας αλλά απέκρυψε τα στοιχεία από το λαό

Ενδεχόμενο 600 ως 800 χιλιάδων θανάτων χωρίς μέτρα ανέφερε έκθεση του ιταλικού υπουργείου υγείας ήδη από το Φλεβάρη.

Ενήμερη για την πιθανότητα ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της πανδημίας ήταν η ιταλική κυβέρνηση από τα τέλη Γενάρη, όπως αποκαλύπτει η Corriere della Sera. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε η διεθύντρια του Σχεδιασμού Υγείας, Αντρέα Ουρμπάνι. Από τις 22 Γενάρη στο ιταλικό υπουργείο Υγείας είχε δημιουργηθεί ειδική ομάδα για τη μελέτη του κορονοϊού, στην οποία ανατέθηκε μελέτη για τα πιθανά σενάρια της επιδημίας και τις επιπτώσεις της στο ιταλικό σύστημα υγείας.

Στη μελέτη που εκπονήθηκε, έκτασης 55 σελίδων, προέκυψαν τρία σενάρια, βασισμένα σε μοντέλα που δημιουργήθηκαν με βάση την εξέλιξη της επιδημίας στην Ουχάν. Το τρίτο και χειρότερο σενάριο, που προέβλεπε την πιθανότητα ο ιός να μεταδίδεται σε πάνω από 2 άτομα ανά κρούσμα, σήμαινε πως η μη λήψη μέτρων θα οδηγούσε σε 600 ως 800 χιλιάδες θανάτους.

Η πρώτη έκδοση της μελέτης παρουσιάστηκε στις 12 Φλεβάρη και το Υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε στις αρχές Μαρτίου. Προκρίθηκε ωστόσο να μην ενημερωθούν οι πολίτες, για το φόβο της δημιουργίας πανικού. Αντ΄αυτού οι ανακοινώσεις ήταν καθησυχαστικές, ενώ αποκρύφτηκε το γεγονός ότι τα πιο ανησυχητικά στοιχεία της έκθεσης αφορούσαν την έλλειψη κλινών στις ΜΕΘ, που πράγματι αποδείχτηκαν μοιραίος παράγοντας, ειδικά στην πιο βαριά πληττόμενη Λομβαρδία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα πρώτα μέτρα λοκντάουν πάρθηκαν αρχικά μόνο για τη Βόρεια Ιταλία στις 8 Μαρτίου και 3 μέρες αργότερα επεκτάθηκαν σε όλη την Ιταλία, ενώ στη χώρα ήδη καταγράφονταν χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες νεκροί. Η ευθύνη της απόκρυψης βαρύνει τον υπουργό υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. H αποκάλυψη αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες ανάλογες, όπως για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ή τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, που φέρεται να είχαν από νωρίς πληροφορίες, χωρίς να αντιδράσουν παρά με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ ως γνωστόν ειδικότερα ο Τραμπ επιθυμεί όσο γίνεται γρηγορότερα να υπάρξει άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: